Νίκος Γκούσης: ΟΧΙ στη συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση του νερού

Με το Πολυνομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο καταργείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και επιχειρείται η υπαγωγή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην υπό σύσταση νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας, Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αποκαλύφτηκε πλέον η καθαρή πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις Υπηρεσίες Ύδρευσης.
Με τη σύσταση της ΡΑΑΕΥ θα έχει ολοκληρωθεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των αποχετευτικών δικτύων, που ξεκίνησε μέσω των έργων ΣΔΙΤ της ύδρευσης, τα οποία όμως περιλαμβάνουν όχι μόνο τη μελέτη και κατασκευή των έργων, αλλά και τη συντήρηση και λειτουργία των μονάδων και των βασικών δικτύων ύδρευσης (στην προκήρυξη του έργου των «φραγμάτων» της Κέρκυρας αποτυπώνονται κι αποκαλύπτονται τα πάντα!).
Ο ισχυρισμός, ότι το ΣΔΙΤ για την Ύδρευση της Κέρκυρας είναι μη ανταποδοτικό κι ότι δεν θα έχει καμιά συμμετοχή ο ιδιώτης στο τιμολόγιο του νερού, δε στέκει για δυο βασικούς λόγους:
— Καταρχάς επειδή η διαφημιζόμενη «μη ανταποδοτικότητα» σαφώς μπορεί να αλλάξει εκ των υστέρων και να συμπεριληφθεί στην τελική σύμβαση του ιδιώτη (άγνωστη έως τώρα!).
— Κυρίως όμως καταρρίπτεται από την προφανή σκοπιμότητα ύπαρξης της νέας Ρυθμιστικής Αρχής ΡΑΑΕΥ μέσω της οποίας ‘θα χαθεί’ από τις ΔΕΥΑ (δηλαδή την Αυτοδιοίκηση) ο έλεγχος της κοστολόγησης και της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, από την ΚΕΔΕ και το χώρο της Αυτοδιοίκησης συνολικά, από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας.
Είναι προφανές ότι αυτές οι αντιδράσεις υποχρέωσαν την Κυβέρνηση, έστω την τελευταία στιγμή, να αναβάλει (ακυρώσει;) τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.
Χαιρετίζουμε επίσης την προηγηθείσα σημαντική νίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η θεσμική αντίδραση με την προσφυγή στο ΣΤΕ οδήγησε σε απόφαση δικαίωσης, που ακύρωσε τελεσίδικα την προσπάθεια συμμετοχής ιδιωτών σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης του νερού.
Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται καμία Ρυθμιστική Αρχή που να αντιμετωπίζει το Νερό ως αντικείμενο αγοράς και ανταγωνισμού. Μια τέτοια απόφαση μας βρίσκει κάθετα απέναντι!!
Διεκδικούμε το αυτονόητο!
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο χαρακτήρα υπό τον έλεγχο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ελληνικού Δημοσίου.
14 Μάρτη 2023
Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *