Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ καταγγέλλουν το Δήμο κεντρικής Κέρκυρας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Κέρκυρας καταγγέλλει ότι ασκήθηκε εκ μέρους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων το ένδικο μέσο της εφέσεως κατά πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Κέρκυρας, με την οποία επιδικάστηκαν σε 141 εργαζομένους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και 78 του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ, επιδόματα εορτών και αδείας με τη νομική βάση του δεδικασμένου. Επισημαίνουμε ότι το νομικό ζήτημα του δεδικασμένου έχει επιλυθεί με εκατοντάδες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, συνεπώς είχε δυνατότητα η Δημοτική Αρχή να μην ασκήσει έφεση, αλλά να παραιτηθεί από αυτήν.
Ο Δημοτικός Κώδικας και ειδικότερα, το άρθρο 72 παρ. ι του Ν. 3852/2010, αναφέρεται ΡΗΤΑ στη δυνατότητα συμβιβασμού ή κατάργησης δίκης, για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων και γενικά μισθολογικών παροχών, σε περίπτωση που το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου.
Η Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν το επέλεξε, ενώ είχε τη δυνατότητα, αλλά εξάντλησε κάθε αντιδικία έναντι των εργαζομένων, ασκώντας ένδικα βοηθήματα της αναστολής και της ανακοπής κατά της εκδοθείσης προσωρινά εκτελεστής απόφασης, δυνάμει της οποίας θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι πριν την απόφαση του Εφετείου.
Πρέπει να επισημανθεί ότι από κανένα σημείο της προαναφερόμενης διάταξης δεν προκύπτει η υποχρεωτικότητα άσκησης ανακοπής και αίτησης αναστολής, παρά μόνον η υποχρεωτικότητα του ενδίκου μέσου της εφέσεως σε περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν στο ανωτέρω, (περίπτωση απόφασης συμβασιούχων και απαιτήσεων μισθολογικών όπου το νομικό ζήτημα δεν έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου).
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής ότι δήθεν ήταν υποχρεωμένη από το Νόμο σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να ασκήσει ένδικα μέσα κι ένδικα βοηθήματα κατά των εργαζομένων δεν έχουν νομική βάση.
Τονίζεται ότι η νομική εκπρόσωπος του Δήμου, φέρεται με λυσσαλέο πάθος κατά των εργαζομένων, τους προσβάλει επειδή τολμούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις απαιτήσεις τους και ψεύδεται ως προς τα οικονομικά στοιχεία και τραπεζικά υπόλοιπα του Δήμου, εκθέτοντας τη Δημοτική Αρχή ως προς τη διαχείριση των οικονομικών όταν ομιλεί για διαθέσιμα 40.000 ευρώ ενώπιον των Δικαστηρίων.
Είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής να προτιμάται η εξόφληση των προμηθευτών για στολίδια και λαμπάκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και να μένουν απλήρωτοι οι άνθρωποι που τα τοποθετούν, τα καθαρίζουν και τα μαζεύουν.
Είναι επιλογή η με αριθ. απόφασης 58-5 της οικονομικής επιτροπής περί έγκρισης του Τεύχους Δημοπράτησης και των όρων της Διακήρυξης: «Εργασίες Αποκομιδής απορριμμάτων και Πλύσης κάδων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» προϋπολογισμού 6.082.956,72 € και Κ.Α. 20.6277.009.
Άλλωστε αυτή είναι η φιγούρα.
Και για τη φιγούρα και τους προμηθευτές ο Δήμος πάντα έχει χρήματα.
Καταγγέλλουμε την ανωτέρω επιλογή, θέση και συμπεριφορά κατά των εργαζομένων και τη θέτουμε στην κρίση των δημοτών μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *