Τ.Ε Κ.Κ.Ε: Νερό κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Και τα δύο δεν γίνεται!

Χαιρετίζουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων των ΔΕΥΑ που αντιδρούν με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που προωθεί η Κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν την κυβέρνηση σε ελιγμό με αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που όμως δεν πρέπει να δημιουργεί κανένα εφησυχασμό αφού θα το ξανακαταθέσει την επόμενη βδομάδα.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις, τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο, διαφόρων όψιμων υποστηρικτών των δημοσίων αγαθών. Η νυν δήμαρχος, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Υδραίου, δήλωσε ότι θα πρέπει να «παγώσει» το επίμαχο νομοσχέδιο για την «υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό», ξεχνώντας βέβαια να μας αναφέρει ότι είναι υπέρμαχη της παραχώρησης του νερού σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ για την κατασκευή φραγμάτων. Οι Δήμαρχοι Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας κ.κ. Λέσσης και Μαχειμάρης επίσης “αντιδρούν” στους νόμους της αγοράς (!!!). Ο πρώην Νομάρχης, και υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος, δήλωσε ότι «το νερό είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό».

Χρειάζεται μεγάλη δόση υποκρισίας ώστε αυτοί που στηρίζονται και στηρίζουν κόμματα που ιδιωτικοποιούν από τους σιδηροδρόμους, μέχρι και τα ογκολογικά νοσοκομεία Παίδων, να εμφανίζονται ως υποστηρικτές των δημοσίων αγαθών.

Φυσικά δεν είναι οι μόνοι! Από κοντά και οι υπόλοιπες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που πρόσκεινται στα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) υποκριτικά διακηρύσσουν το δικαίωμα στο νερό, και ταυτόχρονα υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς των δημόσιων υπηρεσιών, υπερασπίζονται το υπερμνημόνιο – Ταμείο Ανάκαμψης, προαπαιτούμενο του οποίου αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ακόμη, να θεωρηθεί τυχαίο ότι τέτοιες δηλώσεις, στήριξης των δημόσιων αγαθών, έγιναν μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών για το έγκλημα στα Τέμπη. Είναι η οργή και η αγανάκτηση του λαού, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, και στο σύστημα που έχει σαν γνώμονά του το κέρδος, που τους αναγκάζει, όλους, να φορέσουν το προσωπείο του προστάτη των δημοσίων αγαθών και να διαφοροποιηθούν στα λόγια από την κεντρική πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Ο λαός όμως έχει αποκτήσει εμπειρία, έχει νιώσει στο πετσί του, και τον πόνο, και την οδύνη που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων και γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που, και σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τις εφαρμόζουν.

Το νομοσχέδιο λοιπόν που φέρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προήλθε από παρθενογένεση, αλλά αξιοποιώντας το έδαφος που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την είσοδο των ιδιωτών στο κερδοφόρο αυτό πεδίο. Το νομοσχέδιο αυτό δηλαδή έχει καθαρό στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των σκουπιδιών.

Θα διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης, αφού ο ρόλος της νέας ρυθμιστικής αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δεν ξεχνάμε ότι την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής και στην οποία «πατάει» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, την ψήφισαν όλα τα κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι και σήμερα η ΔΕΥΑΚ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ, είναι επιχειρήσεις και λειτουργούν με τη λογική του κόστους / οφέλους. Δεν παρέχουν το νερό στους δημότες σαν κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα με υψηλές χρεώσεις και υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα θα διεκδικηθεί η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει φθηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Κόμματα που εμφανίζονται ως υπερασπιστές στον παραπάνω αγώνα ενώ την ίδια ώρα αποδέχονται την επιχειρηματική δράση, μόνο υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο λαός να μην παρασυρθεί από τέτοιες αποπροσανατολιστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις.

Να οργανώσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει:
 Απόσυρση τώρα του αντιδραστικού νομοσχεδίου.
 Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
 Να μην υπάρξει καμία αύξηση στην τιμή του νερού, καμία διακοπή υδροδότησης στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.
 Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βάση τις ανάγκες, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 Φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού με γνώμονα την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.
 Άμεση υλοποίηση, από το κράτος, όλων των αναγκαίων έργων υποδομής.
 Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.
 Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και ποιότητας και την αξιοποίησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *