Εξερευνώντας το Αόρατο: Σκέψεις για το Υπερβατικό και το Θείο Του Σπύρου Άνδρεϊτς

Όλα όσα έχουν αληθινή σημασία για την ανθρώπινη ύπαρξη

(αγάπη, αξίες, σκέψεις, ιδέες, λαχτάρες, συγκινήσεις, όνειρα) είναι πέρα για πέρα άφαντα και αόρατα. Τα ολοφάνερα και τα γνωστά που ο σημερινός άνθρωπος νομίζει ότι μπορεί να ψηλαφίσει αποτελούν ένα αμελητέο υποπολλαπλάσιο των όσων πράγματι είναι υποστατά, αλλά ακόμα απρόσιτα στον ανθρώπινο λόγο. Εξακολουθούν επομένως τα ανεξιχνίαστα να είναι υπεραισθητά, υπερβατικά, εξ ανάγκης μεταφυσικά.

 

Το Πνευματικό και το Ιερό είναι έννοιες που έχουν διερευνηθεί από τους ανθρώπους για αιώνες, σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία υπερβαίνει τον υλικό κόσμο και μας συνδέει με κάτι υψηλότερο.

Στον πυρήνα της, η Πνευματικότητα είναι η συνεχής αναζήτησή μας για νόημα και σκοπό στη ζωή. Περιλαμβάνει το αίσθημα του θαυμασμού και της απορίας για τη θέση μας στο σύμπαν, για την ισχύ των αξιών και των πεποιθήσεών μας και τη γνησιότητα της σχέσης μας με τους άλλους. Ενώ ο φυσικός κόσμος μπορεί να μας προσφέρει προσωρινές απολαύσεις και ανέσεις, είναι το βασίλειο του άυλου, του αόρατου, όπου ελπίζουμε να βρούμε την αληθινή εκπλήρωση και ικανοποίηση.

Πάρτε την αγάπη, για παράδειγμα. Η αγάπη είναι ένα ισχυρότατο συναίσθημα συμπάθειας και τρυφερότητας που υπερβαίνει τα πολιτισμικά όρια και μιλάει στα βαθύτερα μέρη της ύπαρξής μας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να δει κανείς ή να αγγίξει, αλλά οι επιπτώσεις της είναι βαθιές και ευρείες. Η αγάπη έχει τη δύναμη να θεραπεύει, να εμπνέει και να μεταμορφώνει. Είναι μια δύναμη που μας συνδέει, δίνοντας στη ζωή μας νόημα και σκοπό.

Ομοίως, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και οι ιδέες μας είναι αόρατες, ωστόσο διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας και επηρεάζουν τις πράξεις μας. Οι σκέψεις μας έχουν τη δύναμη να δημιουργούν ή να καταστρέφουν, να χτίζουν γέφυρες ή τείχη. Μπορούν να μας ανυψώσουν ή να μας κατεδαφίσουν. Οι ιδέες μας μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, προκαλώντας επαναστάσεις και εμπνευσμένα κινήματα. Μπορούν να αμφισβητήσουν το status quo και να μας ωθήσουν να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, οι σκέψεις και οι ιδέες μας δεν είναι απλά αφηρημένες κατασκευές, αλλά δυνάμεις που έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας.

Οι επιθυμίες και τα συναισθήματά μας είναι επίσης μέρος του αόρατου κόσμου μας. Είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις ενέργειές μας, είναι αυτές που μας παρακινούν να επιδιώξουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Οι επιθυμίες μας δίνουν κατεύθυνση και σκοπό, ενώ τα συναισθήματα δίνουν χρώμα και βάθος στις εμπειρίες μας. Είτε είναι η συγκίνηση της προσδοκίας, η χαρά της επιτυχίας, ή ο πόνος της απώλειας, τα συναισθήματά μας μας συνδέουν με τον πλούτο της ζωής.

Και μετά υπάρχουν τα όνειρά μας, αυτά τα αιθέρια τοπία του νου που αποκαλύπτουν τις βαθύτερες επιθυμίες και φιλοδοξίες μας. Τα όνειρα έχουν τη δύναμη να μας εμπνεύσουν, να μας δώσουν ελπίδα και μια αίσθηση δυνατότητας. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και ενόραση, βοηθώντας μας να περιηγηθούμε στις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες της ζωής. Τα όνειρα μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από ό, τι συναντά το μάτι, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τα κρυμμένα βάθη της ύπαρξής μας.

Όλες αυτές οι πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης – αγάπη, αξίες, σκέψεις, ιδέες, επιθυμίες, συναισθήματα, όνειρα – είναι αόρατες, όμως είναι αυτά τα θεμελιώδη συστατικά που κάνουν τη ζωή μας να έχει πραγματικό νόημα και αληθινή αξία. Είναι τα νήματα που μας συνδέουν με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, κάτι που υπερβαίνει τον υλικό κόσμο. Είναι σε αυτά τα άυλα βασίλεια όπου βρίσκουμε ανακούφιση, παρηγοριά, έμπνευση και την αίσθηση του ανήκειν.

Σε έναν κόσμο που συχνά εκτιμά μόνο το ορατό και το ψηλαφητό, είναι εύκολο να παραβλέπουμε το πνευματικό και το θείο. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με εικόνες και μηνύματα που μας λένε με τι μοιάζει τάχα η εξωτερική επιτυχία, τι συναισθήματα προκαλεί η υπαγορευμένη ευτυχία, πως πρέπει να είναι η ομορφιά. Αλλά η αληθινή προσωπική εκπλήρωση δεν γίνεται να βρεθεί στα υλικά αγαθά ή στα εξωτερικά επιτεύγματα. Βρίσκεται στο βασίλειο του αθώρητου, και περιμένει το εσωτερικό μας ταξίδι για να ανακαλυφθεί.

Το πνευματικό και το θείο δεν περιορίζονται μόνο στους τοίχους των εκκλησιών ή των ναών. Δεν φυλακίζονται σε συγκεκριμένους χρόνους ή χώρους. Είναι στοιχεία συνδεδεμένα με τον ιστό της καθημερινής μας ζωής, παρόντα τόσο στις συνήθεις όσο και στις εξαιρετικές μας στιγμές. Μπορούν να φανερωθούν στο καμπανιστό και δροσερό γέλιο ενός μικρού παιδιού, στην καλοσύνη ενός ξένου, στην ομορφιά της φύσης. Είναι εκεί όταν αφιερώνουμε χρόνο για να ακούσουμε βαθύτερα, για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Το πνευματικό και το θείο μας καλούν να πάμε πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων, να κοιτάξουμε κάτω από τα επιστρώματα των φαινομένων και να αναζητήσουμε αυτό που είναι πραγματικό και αληθινό. Μας καλούν να αμφισβητήσουμε, να αναρωτηθούμε, να εξερευνήσουμε. Μας προκαλούν να ζήσουμε με πρόθεση και σκοπό, να καλλιεργήσουμε συμπόνια και ευγνωμοσύνη. Μας θυμίζουν την αλληλοσύνδεσή μας, την κοινή μας ανθρωπιά.

Σε έναν κόσμο που συχνά αισθάνεται κατακερματισμένος και αποσυνδεδεμένος, το πνευματικό και το θείο μας προσφέρουν την αίσθηση της ολότητας και του ανήκειν. Μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε μέρος κάποιου μεγαλύτερου υπερκόσμου, ότι δεν είμαστε μόνοι στο ταξίδι μας. Μας δίνουν ελπίδα και δύναμη σε καιρούς σκότους και ανησυχίας και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να προχωρούμε.

Και για τους αθεράπευτα άπιστους ή δύσπιστους θυμίζουμε τι έγραψε ο άθρησκος και πιθανώς άθεος Αλμπέρ Καμύ στον ‘Ξένο’: ‘Ακόμη κι αν δεν υπήρχε μία θεία ηθική θα έπρεπε να την εφεύρουμε.’ Κατ’ αναλογία και για ποικίλους λόγους ισχύει και η ανάγκη του ανθρώπου να προσεγγίζει το υπερβατικό θείο.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι εξ’ ανάγκης στη ζωή μας βιώνουμε και αποζητούμε με διάφορες μορφές το αόρατο, το άυλο, το πνευματικό και το θείο. Ας αγκαλιάσουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο το μυστήριο, το θαύμα και το δέος. Επειδή είναι σε αυτά τα βάθη όπου βρίσκουμε την αληθινή ουσία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Είναι εδώ που ανακαλύπτουμε τη θεία φύση, δηλαδή τη σύνδεσή μας με την έσχατη πραγματικότητα.

Ο Σπύρος Άνδρεϊτς υπηρετεί επί δεκαετίες τον χώρο της διδακτικής των Αγγλικών και ευρύτερα των Ξένων Γλωσσών, κατέχοντας συναφή ειδίκευση με μεταπτυχιακά προσόντα. Δοκιμιογραφεί από τα νεανικά του χρόνια επί θεμάτων κοινωνικών, πολιτικών, φιλοσοφικών και λογοτεχνίας. Ήδη 11 βιβλία του κυκλοφορούν στα Αγγλικά σε ηλεκτρονική, χαρτόδετη και σκληρόδετη μορφή στο AMAZON.COM (2 βιβλία δοκιμίων, 3 λογοτεχνικά, και 6 διδακτικής της Αγγλικής γλώσσας).

https://www.amazon.com/stores/Spyros%20Andreits/author/B0CD2LHNRT

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *