Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει’’

Βασικά σημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην ΕΡΤ.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε:
Από την πρώτη στιγμή, το αφήγημα της κυβέρνησης ήταν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει και την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ακρίβεια εδώ και τρία χρόνια έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια, με τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής να ξεπερνούν το 30%. Η κυβέρνηση αδράνησε και καθυστέρησε.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, από τον Ιανουάριο του 2022, ζητάμε την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποδίδει, δεδομένου ότι στην Πορτογαλία οδήγησε σε 19 μονάδες πτώση του πληθωρισμού τροφίμων, στην Πολωνία σε 20 μονάδες πτώση και στην Ισπανία σε 10 μονάδες πτώση, με αποτέλεσμα τη μείωση της τελικής τιμής για την τσέπη του καταναλωτή.
Δεν προτείνει, όμως, αυτό το μέτρο μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο επικεφαλής των Ομίλων των σούπερ-μάρκετ, ο κ Παντελιάδης, ο οποίος είπε ευθέως ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μειώσει άμεσα την τελική τιμή για τον καταναλωτή.
Σε σχέση με τα δημόσια έσοδα, απαντούμε ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν και από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση-στη λογική της αναδιανομής-ώστε να στηρίξει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και να ισοσκελίσει την απώλεια φορολογικών εσόδων.
Ακρίβεια και αισχροκέρδεια παντού στα τρόφιμα, τα ενοίκια, τα καύσιμα και, τις τηλεπικοινωνίες. Η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα έχει ξεπεράσει το 30%, ακόμα και σε προϊόντα τα οποία παράγουμε και εξάγουμε. όπως είναι το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί 67%, περισσότερο σε σχέση με την Ευρώπη, αν και κάνουμε εξαγωγές.
Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την βούληση να προστατεύσει τους καταναλωτές, να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια, να περιορίσει την ακρίβεια.
Αναφερόμενος στους στόχους του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, με νέα και έμπειρα στελέχη. Δεν διαμορφώσαμε το ευρωψηφοδέλτιό μας με τη λογική του lifestyle και δεν επιλέξαμε στελέχη που επιδιώκουν να μεταφράσουν σε πολιτική ισχύ την εφήμερη δημοσιότητά τους. Και προφανώς δεν θέλαμε να εμπλέξουμε κρίσιμα εθνικά ζητήματα σε μικροκομματική στρατηγική, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία με την υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη, καθώς με τη συγκεκριμένη επιλογή χάνεται η αξία μιας εθνικής προσπάθειας που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και την καταπάτηση των αρχών του από την Αλβανία.
Κράτος δικαίου, στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις, όπως ομολογούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά στην εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου στη χώρα μας
Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συνειδητά να πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές, να βάλει στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του ευρωψηφοδελτίου μας, με στόχο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *