Συνάντηση Γκίκα – Κικίλια για Θέματα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και Ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ως Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου με τίτλο: «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», συζήτησε με τον Υπουργό ζητήματα που πραγματεύεται το νομοσχέδιο, καθώς και τις επιμέρους Διατάξεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και όχι μόνον. Παρέδωσε δε σχετικό υπόμνημα με προτάσεις – παρατηρήσεις.
Εν συνεχεία ο Βουλευτής συζήτησε με τον Υπουργό θέματα αρμοδιότητός του, που αφορούν στην ΠΕ Κέρκυρας.

Κατ’ αρχάς, επανέφερε το ζήτημα που είχε θέσει πριν από δύο χρόνια, σχετικά με την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας με ένα Πλωτό Πυροσβεστικό Σκάφος για την αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων στον ευρύτερο χώρο του Λιμένος Κέρκυρας. Ο κ. Γκίκας τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιου σκάφους, διότι η μεγάλη αύξηση πλόων και ελλιμενισμού μικρών και μεγάλων σκαφών αναψυχής, κρουαζιερόπλοιων και λοιπών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα συμβάντων, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν.
Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα της οξείας έλλειψης προσωπικού, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ζήτησε την ίδρυση και λειτουργία Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Βορειοδυτική Κέρκυρα.
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής ανέφερε στον Υπουργό ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οχήματα πυρόσβεσης μικρών διαστάσεων, καθώς και με ειδικό διασωστικό βραχιονοφόρο όχημα, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν στο ιστορικό κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η προμήθεια των οχημάτων αυτών, αλλά και άλλων, θα γίνει μέσω του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη .
Ακολούθως και σε συνέχεια της έγγραφης αναφοράς της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Κέρκυρας, σχετικά με την μετεγκατάσταση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου, ο κ. Γκίκας ζήτησε από τον κ. Κικίλια να εξεταστεί η δυνατότητα επισκευής του κτηρίου του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού ώστε να παραμείνει εκεί ο Σταθμός, καθότι υπάρχει στενότητα χώρου στο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσε να εξετασθεί αυτό, υπό την αίρεση της χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τέλος, με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γκίκας επισκέφτηκε τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και επανέλαβε τα δύο ζητήματα: αφενός της καταβολής της 2ης δόσης της επιχορήγησης στις επιχειρήσεις της ΠΕ Κέρκυρας που επλήγησαν από την πλημμύρα «Μπάλλος» και αφετέρου της δυνατότητας αύξησης κατά 10%, του ποσοστού επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες άνω των 20.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση των αποζημιώσεων «Μπάλλος» και «Ιανός». Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα απαντήσει επισήμως.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *