ΟΕΤΚΚ: Όχι στο αιολικό πάρκο στα Διαπόντια Νησιά από την ΟΕΤΚ Κέρκυρας

Επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε το Δ.Σ. της ΟΕΤΚΚ, προκειμένου να εκφράσουν τη σταθερή τους θέση κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Διαπόντια Νησιά.

Στο υπόμνημα θέσεων που κατατέθηκε υπενθυμίζουν ότι έχουν αναδείξει κατ’ επανάληψη τις καταστροφικές συνέπειες από τα αιολικά και ότι δεν δέχονται την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή της Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών Διαποντίων και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων της Κέρκυρας, δηλώνοντας επίσης ότι δεν αναγνωρίζουν την εγκυρότητα του υπό διαβούλευση σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ και της συνακόλουθης ΣΜΠΕ.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:

Όπως όλοι γνωρίζουμε είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για στροφή προς άλλες μορφές ενέργειας, αρκεί αυτές να συνεισφέρουν στην προστασία και να μην κακοποιούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Στην περίπτωση όμως της δημιουργίας Αιολικού Πάρκου στα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας είμαστε αντίθετοι καθώς θεωρούμε ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής και των επιπτώσεων που θα επιφέρουν σε αυτή οι ανεμογεννήτριες.

Οι επιπτώσεις στην αισθητική του τοπίου, οι εκπομπές θορύβου, οι επιπτώσεις στα πουλιά και στην άγρια ζωή, η σκιά από το πτερύγισµα των ανεμογεννητριών και οι ηλεκτρομαγνητικές παρεµβολές από τις ανεμογεννήτριες είναι για μας σημαντικοί λόγοι ώστε να αντιτιθέμεθα στην δημιουργία του Αιολικού Πάρκου.

Οι περιβαλλοντικές και ανθρώπινες επιπτώσεις των αιολικών πάρκων πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες ξεκινώντας από το πιο απλό, που είναι ο οπτικός αντίκτυπος που θα δημιουργήσουν οι ανεμογεννήτριες καθώς η θέση που θα τοποθετηθούν τις καθιστά ορατές ακόµη και από μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης οι εκποµπές θορύβου, δηλαδή ο θόρυβος λειτουργίας των ανεμογεννητριών που είναι αισθητός αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πηγή του οπότε πολλές τουριστικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα με την επισκεψιμότητά τους αλλά και με τη διαβίωση των μόνιμων κατοίκων εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που εντείνει την αντίθεσή μας είναι οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια ζωή, οι θάνατοι πουλιών και νυχτερίδων που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες. Γενικά, οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν τα πουλιά σε ένα από τους παρακάτω τρόπους: θάνατοι που οφείλονται σε ηλεκτροπληξία, θάνατοι που οφείλονται σε σύγκρουση µε τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών, η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε σηµαντικές περιοχές για τα πουλιά, όπως περιοχές θηράματος ή αναπαραγωγής απώλεια ή διαταραχή των οικοτόπων σε κοντινή απόσταση από τις ανεμογεννήτριες, η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε διαδρόμους µμετανάστευσης.

Ακόμη, οι ηλεκτρομαγνητικές παρεµβολές είναι σοβαρό θέμα καθώς τα προβλήματα που σχετίζονται µε τις ηλεκτρομαγνητικές παρεµβολές των ανεμογεννητριών προκαλούνται από τη θέση των ανεμογεννητριών σε σχέση µε τους υπάρχοντες ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθµούς που µπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση σήµατος με τις πιθανές ηλεκτρομαγνητικές εκποµπές που παράγονται από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολλούς ακόμη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φορείς της Κέρκυρας και δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση της Ομοσπονδίας μας στη θέσπιση της ΠΟΑΥΑΠ Διαποντίων Νήσων, δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε την εγκυρότητα του υπό διαβούλευση σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ και της συνακόλουθης ΣΜΠΕ.

Επιπλέον, απαιτούμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαποντίων Νήσων από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών και επιφυλασσόμαστε για τυχόν νομικές ενέργειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *