Η σοβαρή αντιπρόταση θα πείσει τους πολίτες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Κυβέρνηση έχουμε, προγραμματικές γίνανε και ψηφίστηκαν, που δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, με την αυτοδυναμία που κατέκτησε η ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιπέσει σε μια δίνη κρίσης, που μέχρι να συνέλθει από την κομματική της εντροπία θα περάσει καιρός, στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει αρχίσει το ξεκαθάρισμα των παραγόντων.
Ενώ στους υπόλοιπους πλην ΚΚΕ, που είναι στην παραδοσιακή γραμμή του, αν και σε βελτιωμένη έκδοση, ζουν τη χαρά του κοινοβουλευτικού βίου, ανεξάρτητα του τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον από την καριέρα τους στη Βουλή.
Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, συνταρακτικά ζητήματα προ των διακοπών του καλοκαιριού, μιας και η Βουλή θα κλείσει όπου να’ ναι, δεν περιμένουμε και νομίζω πως δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε.
Πολιτικά όμως το ενδιαφέρον δεν λείπει, ούτε οι αγωνίες εκλείπουν, μιας και έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που εδώ που τα λέμε είναι εξίσου σπουδαίες με τις κυβερνητικές αγωνίες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, καθώς αφορούν άμεσα τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας όχι μόνο ως πολίτες, αλλά κι ως δημότες σε κάθε τόπο.
Έτσι λοιπόν η προσοχή πλέον έχει αρχίσει να στρέφεται στις Δημοτικές και στις Περιφερειακές μάχες κι επερχόμενες κάλπες με τους αυτοδικοικητικούς μηχανισμούς να βγαίνουν από την πολιτική ραστώνη και να ζεσταίνουν μηχανές μιας κι ως τα τέλη του Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις συνθέσεις τους και να καταθέσουν τους συνδυασμούς τους, αν βέβαια θέλουν πράγματι να συμμετέχουν όλοι αυτοί που ως τώρα ακούγονται και… φημολογούνται.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως η παράταση στο κοινοβουλευτικό νιτερέσο, έδωσε το περιθώριο στους αυτοδικοικητικούς να διαχειριστούν τις φιλοδοξίες τους με κάπως ανετότερο τρόπο, μιας και δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της προσοχής, οπότε ούτε πολλά χρειάζονταν να λένε, ούτε βέβαια να… συνταράσσουν την κοινή γνώμη με τις μεγαλειώδεις ιδέες τους και προτάσεις τους.
Πλην της νέας επικοινωνιακής τακτικής των ανακοινώσεων αποσπασματικά υποψηφίων, άλλος από έναν δυο κάθε φορά, άλλοι ομαδικά και κάποιοι έστω και μόνο έναν υποψήφιο που κατάφεραν να εξασφαλίσουν, κάτι το σπουδαίο δεν έχουμε δει, ούτε χρειάστηκε να ψάξουμε.
Άλλωστε τα σχέδια, τις εξαγγελίες, τα όνειρα και τις υποσχέσεις θα τις ακούσουμε άμα τη επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, σε μια προεκλογική εκστρατεία που εκ των συνθηκών θα είναι η συντομότερη όλων.
Μόνο που χρειάζεται να σημειωθεί πως τα προβλήματα παραμένουν, οι αδυναμίες είναι παρούσες και πλην των νέων υποψηφίων θα πρέπει και οι νυν εκλεγμένοι να υπερασπιστούν τις ενέργειές τους, όσο και τις πρωτοβουλίες τους, ώστε να γίνει ένας ουσιώδης προεκλογικός διάλογος, χωρίς φαντασιοπληξίες και τις κλασσικές μεγαλοστομίες που μένουν κενό γράμμα από την επομένη της εκλογής ενός εκάστου των ταγών που επικαλούνται τη σωτηρία του πόπολου με τις μεγαλειώδεις προσπάθειές τους.
Πέραν όμως αυτών, αξίζει να ληφθούν υπόψη κατ’ αρχήν το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά τις εθνικές εκλογές, όσο και τα μηνύματα που εξήχθησαν από την εκλογική συμπεριφορά το κόσμου.
Δεν είναι πολιτικά αμελητέο, ακόμα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο σε επίπεδο Δήμων αλλά πολύ περισσότερο σε επίπεδο Περιφέρειας η σημαντική συρρίκνωση του κεντροαριστερού χώρου ή καλύτερα της κεντροαριστεράς, όσο και η κυριαρχία πλέον της κεντροδεξιάς, η άνοδος των ακροδεξιών τάσεων και στην Ελλάδα, αλλά και η απελπισμένη ψήφος αρκετών πολιτών, που καμουφλάρεται στις αναλύσεις ως οιονεί αντισυστημική ψήφος.
Αντιστοίχως διαπιστώθηκε πως η στείρα αντιπολίτευση, ο λαϊκισμός και η γκρίνια άνευ αιτίας και λόγου αρχίζουν να μην έχουν ιδιαίτερη τύχη στο πολιτικό προσκήνιο.
Η σύγκρουση και ο καταγγελτικός λόγος χωρίς σοβαρή αντιπρόταση δεν μπορούν πλέον να πείσουν τους πολίτες, ενώ και η αιθεροβάμονα πολιτική μάλλον τείνει να μπει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Από την άλλη θα θυμίσω πως ο κόσμος πλέον κοιτά ποιόν μπορεί να εμπιστευτεί για το μέλλον ακόμα κι αν δεν έχει κάνει τα μεγαλειώδη ως τώρα, μιας και συγκρίνει με τον ρεαλισμό έναντι του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που υποκρύπτουν κάποιοι άλλοι.
Αυτά λοιπόν είναι τα στοιχεία που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο επόμενο προεκλογικό περιβάλλον, όπου οι αεριτζήδες της πολιτικής, που είχαν ρόλο μέχρι πρότινος και σίγουρα προ Covid, δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν καριέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *