Ξεκινά το “κατοστάρι” του προεκλογικού αγώνα. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Η αφετηρία για το «κατοστάρι» της προεκλογικής εκστρατείας στήνεται κι όλοι προετοιμάζονται για την εκκίνηση, των πλέον αμφιλεγόμενων εκλογών (ελέω εκλογικού συστήματος) των τελευταίων ετών.
Τα κόμματα στήνουν τους δρομείς τους κι ετοιμάζονται να τρέξουν για να κερδίσουν τα στοιχήματά τους, με την Νέα Δημοκρατία να κοιτά πως θα διατηρήσει το πλεονέκτημα και να καταφέρει να κόψει το νήμα πρώτη και με… καλό χρόνο, που θα της δίνει το πλεονέκτημα έναντι του δεύτερου γύρου για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, ή αν μη τι άλλο συνεργασίας με δικούς της όμως όρους.
Αντιστοίχως, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πλησιάσει τον πρώτο, «προσφέροντας» στο ακροατήριό του και την ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων, ήτοι ενός συνασπισμού κομμάτων πλην της όπως όλα δείχνουν πρώτης ΝΔ. Ενώ το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τα ποσοστά του ώστε να μπει στο δεύτερο γύρο με το επιχείρημα του κυβερνητικού ρυθμιστή.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, αυτά έχουν τη δική τους ατζέντα, με το ΚΚΕ να θέλει να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη, το κόμμα Βελόπουλου να παίξει το ρόλο του εκφραστή του υπερδεξιού καταφυγίου και τα υπόλοιπα να μπουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον στη βουλή.
Μόνο που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα εκλογικού συστήματος, η κυβέρνηση ορίζεται από τους νικητές των εκλογών… πράγμα που τα ελληνικά κόμματα το γνωρίζουν πολύ καλά, τόσο ως προς τη νοοτροπία των ψηφοφόρων, όσο κι από την πολιτική ανωριμότητα που ακόμα ταλανίζει το πολιτικό μας περιβάλλον.
Θέλω να πω με αυτό πως ακόμα κι αν υπήρχαν πιθανότητες να προκύψει μια εναλλακτική διέξοδος διακυβέρνησης, χωρίς το πρώτο κόμμα… κάτι που στη χαλαρότητα των δημοσκοπήσεων μπορεί να εμφανίζεται ως σενάριο, σε πραγματικό επίπεδο αυτή η υπόθεση θα εξαφανιστεί με πολύ μεγάλη ευκολία, άπαξ κι οι ψηφοφόροι μπουν στο δίλημμα της πολιτικής περιπέτειας.
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, μόλις μερικά μέτρα από την αφετηρία του επίσημου εκλογικού αγώνα, το ενδιαφέρον δεν εστιάζει στα δευτερογενή σενάρια, αλλά στο ένα και μοναδικό (όπως άλλωστε φαίνεται κι από τις δημοσκοπήσεις) του ποσοστού και της διαφοράς που θα καταφέρει να αποσπάσει η νυν κυβέρνηση έναντι της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτή η πραγματικότητα πλέον, καθώς γνωρίζουμε σχεδόν σίγουρα την κατάταξη, μοιραία προκαλεί παρενέργειες στους μηχανισμούς, όπου τα συμπτώματα ανάγονται στο απίθανο πλαίσιο της κοπτοραπτικής των ψηφοδελτίων, γεγονός που πέραν του γέλωτα που προκαλείται εσχάτως, δημιουργεί και πλείστες απορίες αναφορικά με τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις των μηχανισμών.
Βλέπετε, οι υποθέσεις κοπτοραπτικής δεν αφορούν ένα κόμμα ή μια περιοχή, όπου θα μπορούσαμε να υποθέσουμε περί του τυχαίου, αλλά παίζει και στο δύο πρώτα κόμματα που… διεκδικούν εξουσία και είναι γεγονός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου η πρώτη ένδειξη αφορά τη δυστοκία ν΄ ανακοινωθούν όλα τα ονόματα των υποψηφίων.
Ειδικότερα δε σε ότι αφορά την Κέρκυρα, η κοπτοραπτική δίνει και παίρνει σε μια προσπάθεια να φτιαχτούν ψηφοδέλτια και στις δύο παρατάξεις που δεν… ταράζουν τα νερά και δεν χαλάνε την ησυχία των κεντρικών μηχανισμών, που έχουν (για όσους καταλαβαίνουν) και την αγωνία της επόμενης μέρας των εκλογών.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εντέλει έχω την εντύπωση πως οι κομματάρχες βολεύονται στα ποσοστά τους και σχεδιάζουν βάση των δημοσκοπήσεων τα επόμενα βήματά τους, φροντίζοντας να μην προσφέρουν περισπασμούς στους ψηφοφόρους, ελπίζοντας να μειώσουν το δυνατόν περισσότερο τις εκπλήξεις, που ενδεχομένως τους χαλάσουν τη «σούπα» που θέλουν να σερβίρουν μετεκλογικά.
Βέβαια, όλα τα σενάρια ανατρέπονται από ένα και μοναδικό στοιχείο… δηλαδή τη στάση του εκλογικού σώματος, που μπορεί να χάψει το δόλωμα των μηχανισμών, αλλά μπορεί και να το φτύσει, φτιάχνοντας μια δική του εκδοχή της επόμενης μέρας, κάτι που ελέω των συγκυριών και των εμπειριών που έχουν αποκομίσει οι ψηφοφόροι τόσο από την μνημονιακή περίοδο, όσο κι από τη λαίλαπα της πανδημίας, μπορούν να στοχεύσουν και να ενεργήσουν με παντελώς νέα κριτήρια σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, πόσο μάλλον την κατά τόπους κοινοβουλευτική εκπροσώπηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *