Μια δημόσια επένδυση στη Νότια Κέρκυρα με 300.000.000 ευρώ προίκα. Πρότυπη μαρίνα και τουριστική ανάπτυξη στις Αλυκές

Η ιστορία του αναπτυξιακού πλάνου από το 1993 ως και σήμερα και το Ντουμπάι που «αντέγραψε» την ιδέα

Μια θεαματική αναπτυξιακή πρόταση έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα της Κέρκυρας, που αφορά την κατασκευή μιας εντελώς διαφορετικής και πρωτότυπης μαρίνας στη νότια Κέρκυρα στη θέση «Καλυβιώτη» που σήμερα παρουσιάζει την πλέον χείριστη εικόνα εγκατάλειψης κι απαξίωσης.
Το σχέδιο της επένδυσης που έχει δημόσιο χαρακτήρα κοστολογείται σε 300 εκατομμύρια ευρώ με τους ιδιώτες ν’ αναλαμβάνουν την κατασκευή και την εκμετάλλευσης της συνδυαστικής επένδυσης για 30 χρόνια, πριν αυτή επιστρέψει στο δημόσιο.
Παράλληλα το πλάνο περιλαμβάνει την πλήρη αναμόρφωση της παραλίας στις Αλυκές, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ενοχλείται στο παραμικρό από την επένδυση μιας και βρίσκεται εντός του θαλάσσιου χώρου, σειρά έργων υποδομής κατά μήκος της παραλίας, σειρά έργων σε συνοδά και παρακείμενα λιμάνια και μια σειρά από επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις για την τόνωση κι ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Η επένδυση αυτή βασίζεται σε μια πολιτική ανάπτυξης των λιμένων της χώρας που άρχισε να σχεδιάζεται το ήδη μακρινό 1993 και φτάνει ως τις μέρες μας, αφού σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με την πάροδο των χρόνων, προώθησαν αυτή τη νέα αναπτυξιακή δομή, που σήμερα η Κέρκυρα έχει πολύ καλές προοπτικές να φιλοξενήσει.
Η αρχή έγινε το 1993 όταν η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη της Ν.Δ. οραματίζεται την δημιουργία τουριστικών λιμένων, δηλαδή μαρινών για τουριστικά σκάφη με καταστήματα και χώρους διαμονής και δημιουργεί τον νόμο 2160/1993 . Σκοπός του νόμου είναι η προσέλκυση νέου Τουρισμού στην Ελλάδα .
Στη συνέχεια το 2004 , η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οραματίζεται τη δημιουργία τουριστικών λιμένων, σύμφωνα με τον νόμο της Ν.Δ. αλλά υπό μορφή νησίδας με όλες τις τουριστικές υποδομές στην νησίδα και για πρώτη φορά δημιουργείται έργο αυτής της μορφής και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 378/25-2-2004.
Την ιδέα αυτή αντέγραψε το Ντουμπάι και ξεκίνησε τα έργα που όλοι ξέρουμε, ενώ στην Ελλάδα άρχισε η οικονομική κρίση το 2008, οπότε και τα έργα σταμάτησαν.
Αντιστοίχως το 2018 , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να επανεκκινήσει και να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το όραμα δημιουργίας μαρινών με τουριστικές υποδομές επί νησίδας και βελτιώνει τον νόμο της Ν.Δ. προσθέτοντας νέες χερσαίες ζώνες στην τεχνιτή νησίδα και βελτιώνοντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες με τον νόμο 4582/2018.
Τέλος το 2022, η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφασίζει να υλοποιήσει το όραμα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων .
Η δημιουργία μαρινών υπό μορφή νησίδας, λίγα μέτρα μακριά από την ακτογραμμή γίνεται για να μην καταστραφεί η παραλία και να παραμένει το φυσικό της κάλος άθικτο.
Να σημειώσουμε πως η επιλογή της περιοχής Καλυβιώτη στην Νότια Κέρκυρα έγινε κυρίως επειδή είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή, με σκοπό την οικονομική και αισθητική αναβάθμισή της. Ενώ το έργο αυτό αποτελεί πρότυπο προκειμένου να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Πλέον η επιτυχής λειτουργία του έργου αυτής της μορφής βασίζεται στην συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στην δημιουργία υποστηρικτικών έργων που θα αναβαθμίσουν όλη την Νότια Κέρκυρα.
Για αυτό το λόγο ξεκινά κι η δημόσια διαβούλευση του αρμόδιου Υπουργείου με την τοπική κοινωνία και παρουσιάσεις του έργου μέσω του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και ίσως και βελτιώσεις σε όλο το σχέδιο ανάπτυξης που έχει προταθεί για την Κέρκυρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *