Η Δύση Οφείλει να Βάλει Φρένο στην Ανεξέλεγκτη Τρομοκρατική Δράση Παραστρατιωτικών Οργανώσεων στη Μέση Ανατολή. Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Στο ήδη εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής με τη σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, έχει προστεθεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ένα ακόμα κρίσιμο πεδίο διαμάχης το οποίο έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διεθνή ναυτιλία.
Ο διάχυτος φόβος που υπήρχε για εξάπλωση της κρίσης στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Οι αντάρτες Χούθι που αποτελούν τμήμα της συμμαχίας Χαμάς – Χεσμπολάχ, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, έχουν καταφέρει τους τελευταίους μήνες να πλήξουν το θαλάσσιο εμπόριο, μέσω των επιθέσεων σε πλοία δυτικών συμφερόντων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Ομάν.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ναυτικών, ενώ τα δεξαμενόπλοια καυσίμων και τα φορτηγά πλοία επιλέγουν άλλες οδούς διέλευσης, κάνοντας μεγαλύτερες διαδρομές, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το κόστος του ταξιδιού, να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων και φυσικά να παρουσιάζονται ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά.
Όμως πέραν των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων, στη διεθνή κοινότητα επικρατεί μια διαρκής ανασφάλεια ότι η κρίση θα εξαπλωθεί περαιτέρω. Η πιθανή εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα αποτελούσε έναν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό παράγοντα και θα ‘’τίναζε’’ τα πάντα στον αέρα.
Και τούτο διότι, η εμπλοκή και των ΗΠΑ θα ήταν δεδομένη. Άλλωστε το Ισραήλ αποτελεί τον μακροβιότερο και πιο πιστό σύμμαχο της Αμερικής στην περιοχή και από την άλλη, το Ιράν τον διαχρονικά νούμερο ένα εχθρό των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία αντιμάχεται μεν το Εβραϊκό κράτος, αφού επιμένει στην ίδρυση και αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ωστόσο και οι σχέσεις της με το Ιράν δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, λόγω των βαθιά ριζωμένων θρησκευτικών αντιθέσεων και του μεταξύ τους ανταγωνισμού για το ποια χώρα θα καταστεί η κύρια γεωπολιτική δύναμη της περιοχής. Επομένως δεν είναι απίθανη μια ευρύτερη ανάφλεξη της σύγκρουσης στην περιοχή με την εμπλοκή και αραβικών κρατών.
Η παγκόσμια κοινότητα και διπλωματία προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, περιορίζοντας τις εστίες που θα μπορούσαν να εξαπλώσουν την κρίση. Και οι Χούθι της Υεμένης είναι μία από αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η Δύση οφείλει να βάλει ‘’φρένο’’ στην ανεξέλεγκτη τρομοκρατική δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων – όπως των ανταρτών Χούθι – δίνοντας το μήνυμα ότι η τρομοκρατία θα υφίσταται αντίποινα από όπου και αν προέρχεται.
Ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα λαμβάνει χώρα κοινή επιχείρηση ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου, που πλήττουν από κοινού στόχους των Χούθι, ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία EUNAVFOR ASPIDES.
Αποτελεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτήν την επιχείρηση, αφού Διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES ορίστηκε Έλληνας Αρχιπλοίαρχος και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της EUNAVFOR ASPIDES βρίσκεται στη Λάρισα.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα της ναυτιλίας και έχει τεράστια συμφέροντα. Η συμμετοχή της λοιπόν στην κοινή επιχείρηση, με σκοπό την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα.
Είναι εξαιρετικής σημασίας η επικείμενη δράση, καθώς η ύπαρξη εκεί μιας ισχυρής δυτικής συμμαχίας θα περιορίσει σημαντικά τις ορέξεις των απανταχού τρομοκρατικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων που επιδιώκουν να προξενήσουν ζημία στην παγκόσμια κοινότητα.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι…..

* Βουλευτής Κέρκυρας (ΝΔ), Αντιπρόεδρος ΔΕ Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Δημοσιεύτηκε στις 21/2/2024 στην Political.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *