Στέφανος Γκίκας: «Η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ο Κρίσιμος Φορέας για την Προστασία Κράτους και Πολιτών από τις Ασύμμετρες Απειλές του Κυβερνοχώρου»

Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι όπως είπε,οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μείζον ζήτημα, καθώς αυξάνονται ραγδαία και προβληματίζουν τόσο το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ο οποίος μπορεί να δεχτεί επίθεση μέσω του κινητού του ή μέσω οποιασδήποτε άλλης συσκευής χρησιμοποιεί.
Συνέχισε λέγοντας, πωςδεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξαμε μάρτυρες καταστάσεων παραβίασης προσωπικών δεδομένων στα socialmedia, κλοπής ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, ή κυβερνοεπιθέσεων σε Υπουργεία και Οργανισμούς.
Συνεπώς, είπε ο κ. Γκίκας, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, θα πρέπει κι εμείς να εξασφαλίσουμε ότι τασυστήματα μας και ταδίκτυάμας θα είναι ασφαλή απέναντι σε κακόβουλα λογισμικά και σε επιτήδειους που προσπαθούν να μας εκμεταλλευτούν. Ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να προστατεύσουμε τις Δομές και τις Υπηρεσίες του κράτους που διαχειρίζονται κρίσιμες πληροφορίες για τη χώρα και στοχοποιούνται από αντίπαλα συμφέροντα.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στα στοιχεία των κυβερνοεπιθέσεων, τα οποία είναι ανησυχητικά. Ειδικότερα, όπως είπε, οι κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα μας κατέγραψαν αύξηση 7%το 2023, αγγίζοντας τις 855 ανά Οργανισμό σε εβδομαδιαία βάση. Αντίστοιχα, οι Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο 1158 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις ο καθένας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στους 10 Οργανισμούς χτυπήθηκε από απόπειρα επίθεσης «Ransomware» το 2023, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας είπε πως το 22%των επιθέσεων αυτών αφορούν στουςΟργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Εκπαίδευση και στην Έρευνα, το 16% αφορά στις Κυβερνητικές Δομές και στις Ένοπλες Δυνάμεις και το 12% στην Υγειονομική Περίθαλψη.
Επιπλέον, ο κ. Γκίκας έκανε αναφορά και στη συμφωνία του ΝΑΤΟ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής το 2023 στο Vilnius,για την από κοινού αντιμετώπιση των απειλών του Κυβερνοχώρου και την ενίσχυση της κυβερνοάμυνας στο πολιτικό, στο στρατιωτικό και στο τεχνικό επίπεδο, διασφαλίζοντας την πολιτικο – στρατιωτική συνεργασία και την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ ίδρυσε Επιχειρησιακό Κέντρο Κυβερνοχώρου (Cyberspace Operations Centre) στην πόλη Mons, στο Βέλγιο.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ Γκίκας είπε πως σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ λειτουργεί η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, η οποία πριν από λίγους μήνες συντόνισε την Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυναςμε την ονομασία «Πανόπτης 2023». Στόχος ήταν ο συντονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κυβερνοεπιθέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας και έπειτα από εκτενή διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήτοι την ΕΥΠ, το ΓΕΕΘΑ και την ΕΛΑΣ, ιδρύεται η «ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ», ένα ΝΠΔΔ, με αυξημένες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει να συντονίζει και να υλοποιεί μια ενιαία πολιτική στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, πάντοτε εντός του πλαισίου της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Η Αρχή αυτή αποτελεί μετεξέλιξη της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειαςπου υφίσταται ήδη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στους δύο άξονες της Αρχής, τον επιτελικό και τον επιχειρησιακό, οι οποίοι θα διαχειρίζονται έναν μεγάλο αριθμό εποπτευόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν εκθετικά, από 70 που είναι σήμερα στους 2000.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Γκίκας στην υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων. Ένα έργο που όπως είπε, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των ειδικοτήτων που εμπλέκονται, όπως π.χ. οι δικηγόροι.
Κλείνοντας την Ομιλία του, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, καθώς ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι πως θα πρέπει να επενδύσουμε στην άμυνα του κυβερνοχώρου, αφού διαθέτουμε την τεχνογνωσία και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *