….Πως θα χτίσουμε φρεγάτες με τις Η.Π.Α..???? Είναι εφικτό???γράφει ο Ιωάννης Χρυσογονίδης Νομικός

…”Να διευκρινίσουμε λοιπόν τo εξής: Σύμφωνα με το νομοθετικό κώδικα των Ηνωμένων Πολιτείων, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα του νομικού πλαισίου της χώρας και έχει ομοσπονδιακή ισχύ υπάρχει σαφέστατη απαγόρευση ναυπήγησης πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού, εκτός χώρας.
Συγκεκριμένα στον κώδικα 10, περί Ενόπλων Δυνάμεων, στην παράγραφο 8679, αναγράφεται το εξής: «Κανένα σκάφος που θα κατασκευαστεί για οποιοδήποτε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων και κανένα κύριο μέρος του κύτους ή της υπερκατασκευής του, δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε ναυπηγείο του εξωτερικού».
Η απαγόρευση αυτή βέβαια μπορεί να ανατραπεί με Προεδρική απόφαση, εφόσον «το απαιτεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», αλλά και εδώ υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ότι το Κογκρέσο έχει 30 μέρες προθεσμία να μην αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση. Υπάρχει εξαίρεση στα παραπάνω; Ναι και αφορά τα… φουσκωτά! Μόνο λοιπόν φουσκωτές βάρκες ως «πλήρες σκάφος», μπορεί να προμηθευθεί εκτός ΗΠΑ το Αμερικανικό Ναυτικό. Ίδια πρόβλεψη γίνεται και για την Αμερικανική Ακτοφυλακή στον κώδικα 14, παράγραφος 1151. Και οι προβλέψεις αυτές είναι παλαιές, από τη δεκαετία του 1960, και αναφέρονται ως “τροπολογία Byrnes-Tollefson” με σημαντικό “βάρος” στην νομοθετική παράδοση των ΗΠΑ.
Η απαγόρευση γίνεται για 3 λόγους: Πρώτον για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, ώστε να είναι απόλυτα ελεγχόμενη η παραγωγή πλοίων που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεύτερον για να συντηρηθεί η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία ως παραγωγή, υποδομή και θέσεις εργασίας και τρίτον για να υπάρχει επιστροφή της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό εντός χώρας.
Διευκρίνηση εδώ: Η απαγόρευση κατασκευής πολεμικού πλοίου εκτός ΗΠΑ, αφορά τα σκάφη που θα προμηθευθεί το Αμερικανικό Ναυτικό, η Ακτοφυλακή κ.λπ. αλλά όχι το γενικό σχέδιο του σκάφους. Το οποίο στην περίπτωση των Constellation αρχής-εξαρχής δεν είναι αμερικανικής «καταγωγής». Όπως είναι γνωστό, η Constellation αποτελεί μετεξέλιξη του σχεδίου των φρεγατών FREMM, μια κοινή γαλλο-ιταλική προσπάθεια, η οποία αναπτύχθηκε και με συμμετοχή του ευρωπαϊκού οργανισμού OCCAR, που αναλαμβάνει τον συντονισμό τέτοιων πολυεθνικών αμυντικών συνεργασιών εντός Ευρώπης.
Πέρα από τον παραπάνω κεντρικό νόμο των ΗΠΑ, υπάρχει ένα παρεμφερές ρυθμιστικό πλέγμα προώθησης της αγοράς εγχώριων προϊόντων από κρατικά κονδύλια, που αποκαλούνται “Buy American”. Μια πολύ πρόσφατη εκδοχή τους συναντάμε και στο φετινό αμυντικό προϋπολογισμό, με ρύθμιση, η οποία επιβάλλει πως σε κάθε κύρια αμυντική προμήθεια τουλάχιστον το 65% του προϊόντων και των υλικών και εφοδίων της θα είναι αμερικανικά, ενώ αυτό θα φθάσει το 75% από το 2029 και μετά.
Ουσιαστικά η παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία (την προώθησε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Tammy Baldwin), στοχεύει να μειώσει σταδιακά τα όποια στρατιωτικής χρήσης εξαρτήματα και συστήματα αγοράζονται εκτός ΗΠΑ, που έτσι κι αλλιώς για να εγκριθεί η αγορά τους υπάρχει διαδικασία που ελέγχει το κόστος τους και την προέλευση τους και αν μπορεί να υπάρχει αμερικανική υποκατάσταση τους. Να πούμε πως η γερουσιαστής Baldwin εκλέγεται στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, όπου υπάρχουν πολλά ναυπηγεία, στις εκεί μεγάλες λίμνες της Βόρειας Αμερικής, όπου συνδέονται με κανάλια και ποταμούς με τον Ατλαντικό. Και ανάμεσα σε αυτά τα ναυπηγεία, είναι της Fincantieri Marinette Marine που έχει αναλάβει την κατασκευή των Constellation για το Αμερικανικό Ναυτικό!”….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *