…Έχουν μέλλον οι υδρογονανθράκες.. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε πράσινα άλογα..γράφει ο Ιωάννης Χρυσογονίδης Νομικός

Η νορβηγική Equinor υπέγραψε τη μεγαλύτερη μακροχρόνια η σύμβαση παροχής φυσικού αερίου εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Πρόκειται για μια συμφωνία 50 δισ. ευρώ με τον γερμανικό κρατικό ενεργειακό όμιλο SEFE. Η συμφωνία έρχεται καθώς οι χώρες της ΕΕ αναζητούν σταθερές προμήθειες για να αντισταθμίσουν την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η συμφωνία θα εφοδιάσει τη Γερμανία με 129 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου έως το 2039, αρκετά για να καλύψει το 1/3 της βιομηχανικής ζήτησης της χώρας, δήλωσε στους Financial Times ο Anders Opedal, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Equinor.”Η συμφωνία εξασφάλισε ενεργειακή ασφάλεια για τον βιομηχανικό κόμβο της Ευρώπης και έδειξε την στενή συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Νορβηγίας μετά τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα ως αντίποινα για τις κυρώσεις για την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.
Η συμφωνία θα αντικατοπτρίζει τις τιμές της αγοράς, οι οποίες στην τρέχουσα αξία ανεβάζουν την συμφωνία στα περίπου 50 δισ. ευρώ. Η ξαφνική εξάντληση του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι έκανε τις χώρες της ΕΕ να σπεύδουν να βρουν προμήθειες φυσικού αερίου και να εξασφαλίσουν συμβόλαια με άλλες φιλικές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με πολλές χώρες παραγωγής φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσει σταθερές ροές. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν το επίπεδο των προμηθειών φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και θα συμφωνήσουν για την παράταση των έκτακτων μέτρων που εισήχθησαν πέρυσι, όπως οι περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου, σε συνάντηση την Τρίτη.
Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε ότι είναι «αναγκαίο» να παραταθούν τα μέτρα «λόγω του γεγονότος ότι παρά το σχετικά καλό ξεκίνημα του χειμώνα η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη». Η Opedal είπε ότι η συμφωνία της Equinor με τη SEFE ήταν μέρος της αυξανόμενης ανάγκης για μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλειδώνουν τις προμήθειες παρά τους φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Το μπλοκ στοχεύει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. «Υπογράφουμε συμβόλαια τώρα και για μεγαλύτερους όγκους», είπε ο Opedal, προσθέτοντας ότι μεταξύ 2021 και 2023 ο συνολικός αριθμός των συμβάσεων που είχε συμφωνήσει η Equinor είχε υπερδιπλασιαστεί, με αξιοσημείωτη αύξηση στις μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Πρόσθεσε πως έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα αντικαταστήσουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων. «Χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη ενός νέου ενεργειακού συστήματος και θα χρειαστούμε φυσικό αέριο», είπε. Το αέριο όταν καίγεται παράγει λιγότερες εκπομπές από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο. Το αέριο θα παραδοθεί μέσω αγωγών από τη Νορβηγία σε κόμβους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Η SEFE, που ονομαζόταν παλαιότερα Gazprom Germania και ανήκε στον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom, κρατικοποιήθηκε από το Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2022 και ανακεφαλαιοποιήθηκε για 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο μετά από μεγάλες απώλειες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *