Η θυσία του λόχου Λαντζίδη αποτελεί την ωραιότερη ωδή στην ίδια τη ζωή

Σαν σήμερα, το χάραμα της 24ης Νοεμβρίου του 1940, ο ηρωικός «λόχος του θανάτου» του λοχαγού Δημήτρη Λαντζίδη έγραψε τη δική του ηρωική σελίδα στο βιβλίο όσων θυσιάστηκαν στον αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας. Ο λόχος κλήθηκε να πραγματοποιήσει επιθέσεις αιφνιδιασμού στα νώτα των Ιταλών στο μέτωπο της Αλβανίας.
Οι Κερκυραίοι οπλίτες είχαν ελάχιστα πολεμοφόδια και βρέθηκαν μέσα στην κακοκαιρία απομονωμένοι, ακάλυπτοι και περικυκλωμένοι στον τόπο της θυσίας τους. Η μάχη διήρκησε μέχρι το απόγευμα, όταν εξαντλήθηκαν και τα τελευταία πυρομαχικά των κερκυραίων μαχητών. Ο τελικός απολογισμός για τις ελληνικές δυνάμεις ήταν 60 νεκροί και 80 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων 45 τραυματίες, ενώ 20 άτομα κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη. Οι Κερκυραίοι αιχμάλωτοι δεν παρέδωσαν τα όπλα τους στους Ιταλούς, αλλά προτίμησαν να τα αχρηστεύσουν, πετώντας τα στη θάλασσα του αγαπημένου τους Ιονίου.
Σήμερα, θυμόμαστε τη θυσία εκείνων των Κερκυραίων μαχητών που πρόσφεραν απλόχερα τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας. Να θυμηθούμε όσους θυσιάστηκαν αλλά κι όσους αιχμαλωτίστηκαν, για τους οποίους ακολούθησε μια ατέλειωτη οδύσσεια μέχρι την επιστροφή τους στην πατρίδα. Να θαυμάσουμε τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή τους, αποτίοντας τον απαραίτητο φόρο τιμής στο ανδραγάθημά τους. Η δική τους ηρωική θυσία αποτελεί την ωραιώτερη ωδή στην ίδια τη ζωή. Οφείλουν οι τοπικοί μας φορείς να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να τιμηθεί δεόντως η θυσία αυτών των ανθρώπων με την ανέγερση ενός μνημείου στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *