Κ.Κ.Ε: Ερώτηση για την λειτουργία δημόσιου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας

Οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε κατέθεσαν ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΙΕΚ Κέρκυρας. Ακολουθεί η ερώτηση:

Επανερχόμαστε με ερώτηση για το δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας καθώς η τεράστια υποστελέχωση του τόσο σε διοικητικό όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το φέρνει αντιμέτωπο με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας, καθεστώς που συνεχίζει πάνω από δέκα χρόνια.
Φέτος η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική αφού η σχολή έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της σε ένα κτήριο που δεν έχει ρεύμα.
Επιπλέον, χαρακτηριστικό της υποβάθμισης και της διαλυτικής κατάστασης που υπάρχει στο ΙΕΚ, είναι το γεγονός ότι ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 20 μόνιμοι υπάλληλοι που να καλύπτουν τη διοικητική, εκπαιδευτική λειτουργία του (λειτουργούν 8 τμήματα), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη για τη σχολή μετεκπαίδευσης – για περιορισμένες ειδικότητες λόγω των ανωτέρω προβλημάτων- όλοι οι εργαζόμενοι είναι είτε ωρομίσθιοι, είτε ΙΔΟΧ με 8 μήνες συμβάσεις.
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή η σχολή υπολειτουργεί με έναν αποσπασμένο μόνιμο διοικητικό υπάλληλο και έναν μόνιμο καθηγητή. Δεν έχει γίνει ακόμη πρόσληψη κανενός άλλου καθηγητή ενώ για το διοικητικό προσωπικό δεν έχει γίνει καν προκήρυξη (το τραγελαφικό είναι ότι βγήκε απόφαση για παράταση των ήδη απολυμένων ΙΔΟΧ υπαλλήλων). Επιπλέον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μόνιμος διευθυντής, ώστε να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία.
Υπάρχουν προβλήματα με την εκτέλεση των οικονομικών πράξεων (προϋπολογισμού), δεν υπάρχουν τα στοιχειωδώς απαιτούμενα υλικά για την εκπαιδευτική διαδικασία (π.χ πρώτες ύλες για τα τμήματα Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής), ούτε πρόβλεψη για τη λειτουργία των εργαστηρίων. Οι σπουδαστές καλούνται από την πρώτη κιόλας ημέρα φοίτησης να πληρώσουν τις στολές, τα συγγράμματα, τη μετακίνηση λόγω της μη χορήγησης σπουδαστικού πάσο και τη διαμονή τους όσοι προέρχονται από άλλες πόλεις.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΙΕΚ, το οδηγούν στο σημερινό αδιέξοδο.
Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι τα μεγάλα λόγια για τα ρεκόρ στον Τουρισμό και την ανάγκη αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι στο δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει για:

– Τον άμεσο διορισμό διευθυντή στο ΙΕΚ.
– Την πρόσληψη μόνιμου διοικητικού, εκπαιδευτικού προσωπικού, που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας, με πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων του ΙΕΚ και της σχολής μετεκπαίδευσης.
– Την εξασφάλιση του εξοπλισμού, των αναλωσίμων, των συγγραμμάτων, του σπουδαστικού πάσο και όλων όσων είναι απαραίτητων για τη δωρεάν μόρφωση των σπουδαστών και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΙΕΚ.
– Τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών που προέρχονται από άλλες πόλεις.
– Τις απαιτούμενες ενέργειες για ανέγερση εκπαιδευτηρίου της σχολής στο ακίνητό της στον ΣΚΕΡΟ για την οριστική επίλυση του στεγαστικού ζητήματος και τη λειτουργία δωρεάν οικοτροφείου για τους σπουδαστές που προέρχονται από άλλες περιοχές και αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται με δυσβάσταχτο κόστος.
Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *