Σύλλογοι γονέων δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ποταμού: Επικίνδυνες εξελίξεις στο σχολείο του Ποταμού

Με έναν αιφνιδιαστικό τρόπο πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή 20/10 για τη μετακίνηση του σχολικού μας φύλακα σε άλλη σχολική μονάδα χωρίς καν την πρόβλεψη για αντικατάστασή του. Άμεσα η διεύθυνση του σχολείου επικοινώνησε με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το τμήμα Παιδείας του Δήμου όπου προφορικά και εγγράφως εκφράστηκε η αντίθεσή της σε αυτήν την εξέλιξη. Παράλληλα, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των δύο σχολικών μονάδων, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με την κυρία Ζερβού, αντιδήμαρχο Παιδείας, όπου και εκεί εκφράστηκε η κάθετη αντίθεσή μας σε αυτήν την εξέλιξη και επισημάνθηκαν όλοι οι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί.
Θεωρούμε αυτήν την εξέλιξη ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για την ασφάλεια των μαθητών και του σχολείου. Το σχολείο του Ποταμού έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να πάρουν σοβαρά υπ΄ όψιν όσοι αποφάσισαν να αφήσουν το σχολείο και τα παιδιά μας απροστάτευτα. Να υπενθίσουμε κάποιες από αυτές…
1. Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο με 340 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ σε έναν χώρο περίπου 4 στρεμμάτων. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης είναι διαφορετικές οπότε ο έλεγχος της κεντρικής εισόδου δεν μπορεί να γίνεται από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς του Δημοτικού που βρίσκονται στις τάξεις τους και κάνουν μάθημα όταν προσέρχονται και αποχωρούν τα νήπια με τους γονείς τους, ούτε από τις νηπιαγωγούς που βρίσκονται στην πίσω αυλή, πολύ μακριά και χωρίς οπτική επαφή με την είσοδο.
2. Το Δημοτικό σχολείο χρησιμοποιεί ως αίθουσες διδασκαλίας, δύο ενοικιαζόμενες αίθουσες που βρίσκονται ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, στην είσοδο του γειτονικού καφενείου(!) με άμεση έκθεση στον κεντρικό δρόμο… αυτές οι αίθουσες επικοινωνούν με την κυρίως αυλή μέσω ενός πλαϊνού πορτονιού το οποίο σε κάθε διάλειμμα χρησιμοποιούν μικροί μαθητές.
3. Ο δρόμος που περνάει μπροστά από το σχολείο είναι τραγικά επικίνδυνος, συνεχώς μποτιλιαρισμένος πρωινές και μεσημεριανές ώρες και ΧΩΡΙΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ. Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει σε συναντήσεις με την Τροχαία και την Περιφέρεια, τίποτα απολύτως δεν έχει βελτιωθεί.
Και αναρωτιόμαστε σαν γονείς… σε ένα τόσο δύσκολο σχολείο, με τόσα προβλήματα γιατί η Δημοτική αρχή έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα?
Να μας απαντήσουν πώς θα λυθούν καθημερινά προβλήματα που θα προκύψουν. Αν ένα νήπιο αρρωστήσει και πρέπει να αποχωρήσει, η νηπιαγωγός θα αφήνει όλο το τμήμα μόνο του για να διανύσει μια τεράστια απόσταση μέχρι την είσοδο να παραδώσει το παιδί? Και αν σε αυτό το διάστημα συμβεί κάτι σε κάποιο παιδί στην τάξη ποιος θα έχει την ευθύνη? Αν η κεντρική είσοδος του σχολείου παραμένει ανοιχτή μετά τις 8.15, που το δημοτικό ξεκινάει τα μαθήματα, για την προσέλευση των νηπίων και ένα παιδάκι ζητήσει να πάει τουαλέτα (που βρίσκεται στην πίσω αυλή) ποιος θα ελέγχει μη τυχόν και βγει από το σχολείο? Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν το παιδί βγει στον δρόμο και γίνει κάτι?
Η ύπαρξη σχολικού φύλακα στο σχολείο μας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Ο φύλακάς μας, όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο σχολείο, γνωρίζει μαθητές, γονείς, περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.
Η λύση που προτείνεται από τον Δήμο για πρόσληψη σχολικού τροχονόμου μας φαίνεται αστεία, αν όχι εξοργιστική. Σε τίποτα από όσα αναφέραμε παραπάνω δεν μπορεί να δώσει λύση μια τροχονόμος που θα έρχεται μια ώρα το πρωί και μια ώρα το μεσημέρι.
Ζητάμε να ακυρωθεί η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΑ και επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας σε περίπτωση που αυτή γίνει.. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του Ποταμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *