Παναγιώτης Βαρούχας: Τι κάναμε – Σχεδιασμός δράσεων 5ετίας

Δεξιά το συγκεκριμένο κείμενο: Είναι αναμφισβήτητο ότι απαιτείται πολυσχιδής και πολυεπίπεδη δράση για την στήριξη και αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί μας. Την τετραετία που πέρασε, θέσαμε τις βάσεις και παρά τις προκλήσεις, κάναμε ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο, συνεργαστήκαμε, στηρίξαμε, συμμετείχαμε δυναμικά σε όλο το εύρος του αντικειμένου. Κρατώντας αυτά τα δεδομένα, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του Δήμου στον συγκεκριμένο τομέα, σχεδιάζουμε με πρακτικό ρεαλισμό αλλά και όραμα, η Κέρκυρα μετά το τέλος της 5ετίας που έρχεται να είναι πολύ πιο ψηλά.

Η Κέρκυρα να είναι τόπος που διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που σέβεται το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, που παρέχει ποιοτικές, νέες και αναβαθμισμένες τουριστικές υπηρεσίες, που έχει θέσεις εργασίας και ανοίγει νέες προοπτικές στους νέους. Την Κέρκυρα ως μοναδικό τόπο να ζεις και ως μοναδικό τόπο διακοπών.

 

Τι κάναμε στη θητείας μας:

 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:

 

  • Δώσαμε τη δυνατότητα για ΑΜΕΣΗ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στον τουρισμό μέσω της ιστοσελίδας net (συμβασιοποίηση με την μεγαλύτερη πλατφόρμα δικτύωσης προσφοράς-ζήτησης εργασίας στον τουρισμό στη χώρα μας).
  • Παρείχαμε διευκόλυνση στους Βρετανούς υπηκόους του νησιού για την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών παραμονής και εργασίας λόγω του Brexit.
  • Δημιουργήσαμε την Ημέρα Καριέρας με τη συμμετοχή πολλών ξενοδοχείων για την στελέχωσή τους με προσωπικό.
  • Οργανώσαμε Σεμινάρια και Εκπαιδευτικό Υλικό για την ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ, στις τουριστικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2020-21)
  • Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο για την επανίδρυση της Σχολής Ξεναγών και την υποστήριξη του ΙΕΚ τουρισμού. Παρείχαμε χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων.

Η Πρόκληση:

Παρά την πανδημία που «πάγωσε» κάθε επαγγελματική-επιχειρηματική δράση και τουριστική δραστηριότητα στο νησί μας, σταθήκαμε όρθιοι. Από την πρώτη στιγμή, εκεί που κάθε παροχή υπηρεσίας ήταν κλειστή ή βρισκόταν σε υπολειτουργία, εργαστήκαμε πυρετωδώς για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της οξείας φάσης.  Η συνεχή μας ενασχόληση με τα social media του προορισμού και οι στοχευμένες διαφημίσεις στις παραδοσιακές μας αγορές, συνέβαλλαν και αυτά στην δυναμική επανέναρξη του τουρισμού. Καθώς και η συνεχής επικοινωνία με τον εμπορικό σύλλογο ΟΛΚΕ και CLIA (ένωση κρουαζιέρας ) συνέβαλαν στην έναρξη της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:

 

Σύγχρονα εργαλεία – προβολή

 

  • Βάλαμε τέλος στα φυλλάδια προβολής και δημιουργήσαμε νέο, σύγχρονης αισθητικής ψηφιακό υλικό αποστέλλοντάς το σε όλα τα διεθνή γραφεία του ΕΟΤ.
  • Δημιουργήσαμε ειδική Ιστοσελίδα προβολής της Κέρκυρας (corfu.gr). (μέχρι σήμερα, 270.000 επισκέψεις από 93.000 διαφορετικούς χρήστες – χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας).
  • Περισσότερα από 12 εκατ. άτομα, δυνητικοί μας επισκέπτες, είδαν την Κέρκυρα μέσα από την μεγαλύτερη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για τον τόπο μας (Corfu Page). Στόχος της συνεργασίας η δημιουργία στοχευμένης προβολής της Κέρκυρας στις βασικές αγορές επισκεπτών.
  • Αποτυπώσαμε αναλυτικά τη δυναμική, τις προοπτικές και τις παροχές που παρέχει η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός. Διαθέσαμε τα στοιχεία σε τουριστικούς φορείς και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό και την αύξηση προοπτικών.
  • Εκπονήσαμε Πρότυπη για τη χώρα μας μελέτη Βιωσιμότητας και Αειφορίας της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), σε συνεργασία με τον ΟΛΚΕ και την Παγκόσμια οργάνωση κρουαζιέρας (CLIA)
  • Συμμετείχαμε σε και αποστείλαμε ψηφιακό υλικό σε επιλεγμένες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού οργανώνοντας και έχοντας επαφές με πολλούς και σημαντικούς διεθνείς τουριστικούς φορείς.
  • Δημιουργήσαμε και τοποθετήσαμε ειδικές πινακίδες QR Codes, στις πύλες εισόδου (Λιμάνι, Αεροδρόμιο), τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις τουριστικές πινακίδες της πόλης, παρέχοντας τουριστικές πληροφορίες, ψηφιακά.

 

 

Τουριστικές Υποδομές-Διαχείριση: 

 

  • Αναβαθμίσαμε και επαναλειτουργήσαμε τα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ του νησιού.
  • Δημιουργήσαμε Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, με αφορμή την πανδημία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους τουριστικούς φορείς του νησιού.
  • Παρείχαμε υποστήριξη και φιλοξενία, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού, σε πλήθος παραγωγών, δημοσιογραφικών, τηλεοπτικών και τουριστικών αποστολών (Fam Trips).
  • Υποστηρίξαμε ειδικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και πολιτισμού (Μουσικές, αθλητικές κ.α.), για την δυναμική προβολή του προορισμού και την βιωματική προώθηση της εικόνας της Κέρκυρας, ως ενός ασφαλούς και καθαρού τουριστικού προορισμού, ανατρέποντας την αρνητική εικόνα του παρελθόντος.
  • Συνεργαστήκαμε με την Ένωση Ξεναγών και το Ι.Π. (Τμήμα Τουρισμού, κ.α.) για αμοιβαία υποστήριξη, δημιουργία και παροχή ψηφιακού υλικού, διεξαγωγή ερευνών του προορισμού, και περαιτέρω συνεργασιών στο πλαίσιο της στρατηγικής του προορισμού και της ανάδειξης του ακαδημαϊκού και φοιτητικού έργου.
  • Αδειοδοτήσαμε και δημοπρατήσαμε τα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ και ΑΛΥΠΑΣ στην Παλαιοκαστρίτσας. Αυξήθηκε η αίγλη των περιοχών, μπήκε τάξη, διασφαλίστηκε η χρήση των ντόπιων ψαράδων και αυξήθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού, καθιστώντας την Κέρκυρα κέντρο θαλάσσιου τουρισμού.

Δράσεις για την διαχείριση και την αναστροφή του κλίματος των καλοκαιρινών Πυρκαγιών

 

Για την αμεσότερη αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που είχε προκληθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, παρατίθενται τα αποτελέσματα από τις στοχευμένες δημοσιεύσεις που έγιναν εκείνες τις ημέρες (27/7-2/8). Οι ενέργειες έγιναν προκειμένου να εφησυχάσουν οι πράκτορες αλλά και οι τουρίστες που ανησυχούσαν.

 

  • Κατά την περίοδο των καταστρεπτικών πυρκαγιών και ιδιαίτερα την εβδομάδα μετά τις φωτιές 27/7-02/8, έγιναν από την σελίδα μας στα Social media, περισσότερες από 50 στοχευμένες δημοσιεύσεις, με φωτογραφίες, βίντεο, εναέρια πλάνα, live μεταδόσεις και live κάμερες του νησιού, που έφτασαν σε συνολική απήχηση σχεδόν το 1.300.000 προσεγγίσεις. (Συγκεκριμένα το διάστημα 27/7-02/8: 15 post στο Facebook με 873.222 προσεγγίσεις  και 35 post στο Ιnstagram που είχαν απήχηση 407.046 άτομα.). Όλες οι δημοσιεύσεις παρουσίαζαν την πράσινη Κέρκυρα με καθαρό ουρανό χωρίς φωτιές και καπνούς.

 

  • Επίσης στην προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος υπήρξε στενή συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς του νησιού (ένωση Ξενοδόχων, τουριστικοί πράκτορες, ένωση ξεναγών, εμπορικό σύλλογο, ομοσπονδία καταλυμάτων κλπ,) που έκαναν συντονισμένες ενέργειες ενημέρωσης και προβολής για την θετική προβολή του νησιού, με σειρά συνεντεύξεων σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα της Ευρώπης, την έκδοση δελτίων τύπου και την άμεση ανταπόκριση σε εκατοντάδες email που έφταναν καθημερινά στο δήμο και τις επιχειρήσεις και ρωτούσαν για την κατάσταση των πυρκαγιών και την ασφάλεια του προορισμού.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 5ετίας:

 

Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, για να είναι εφαρμόσιμος, υλοποιήσιμος και αποτελεσματικός, πέρα από το όραμα, απαιτεί γνώση και μελέτη, οργάνωση, υπολογισμό παράγοντα κινδύνου και τόλμη, ρεαλισμό και στοχοθεσία. Έχοντας και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προωθήσουμε την βελτίωση της τουριστικής βιωσιμότητας και οι στόχοι που θέτουμε για την επόμενη 5ετία είναι εφικτοί.

 

Οι κυριότεροι εξ αυτών είναι:

  • -Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και λειτουργία δημόσιων υποδομών για κάλυψη των άμεσων αναγκών των επισκεπτών (σήμανση, κ.α.).
  • -Αποτύπωση και ορισμός φέρουσας ικανότητας της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού. Πρόταση διαχείρισης επισκεψιμότητα.
  • -Παροχή κινήτρων και επιμόρφωση για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες.
  • -Διατήρηση και διεύρυνση της ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.
  • -Εφαρμογή κανόνων για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης της Κέρκυρας ως Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
  • -Ένταξη των τοπικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις (συνεργασία με όλους τους Τουριστικούς Φορείς).
  • -Διενέργεια επιμορφωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
  • -Χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την προβολή της Κέρκυρας.
  • -Χρήση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για ουσιαστική σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης και υποστήριξης.
  • -Αναβάθμιση, δημιουργία και λειτουργία θαλάσσιων αγκυροβολίων.

 

Αστερίσκος*: Ο Βαρούχας Παναγιώτης του Ιωάννη είναι αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απασχόλησης την 4ετία 2019-2023, καθώς και Επιχειρηματίας

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *