Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν με χαλαρούς όρους. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Μιας και τελειώσαμε με τις αγωνίες περί κυβέρνησης, είναι ώρα να ασχοληθούμε μετά καθ’ ημάς δηλαδή τα του σπιτιού μας και της γειτονιάς μας, της πόλης μας και του νησιού μας, που ως γνωστόν όλοι υπεραγαπούν κι όλοι ασχολούνται με το μέλλον της… Κέρκυράς μας.
Ήτοι μιλάμε πλέον για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, αλλά θα χρειαστεί και κάποιο διάστημα ν’ ακούσουμε και να διαβάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις, αλλά και τις λογοδοσίες των ήδη εκλεγμένων ταγών.
Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, το μεγάλο ενδιαφέρον είναι με ποιους και γιατί θα προχωρήσουμε την επόμενη 5ετία, μιας και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η θητεία των αυτοδιοικητικών με τον νέο εκλογικό νόμο είναι 5ετής, γεγονός που είναι άδικο για τους απερχόμενους, που είχαν στη διάθεσή τους 4χρόνια, από τα οποία όμως, τα δύο πήγαν σχεδόν στο βρόντο λόγω της πανδημίας.
Το διάστημα που ακολουθεί όμως είναι ικανό και για να ωριμάσουν ζητήματα αλλά και να εκτελεστούν σημαντικές παρεμβάσεις, αφού έτσι κι αλλιώς μια προίκα θα προκύψει και από την απερχόμενη 4ετία, που κάτι προσπάθησαν να δρομολογήσουν αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απλά δεν πρόκαμαν.
Κινούμενοι πλέον στον αστερισμό των αυτοδιοικητικών περιμένουμε να δούμε τις διατάξεις και τις ιδέες που θα κατατεθούν στην κρίση του λαού για την προσεχή περίοδο, με τη μεγάλη αγωνία να έγκειται στο κύριο ζήτημα του ποιος εγγυάται την αποτελεσματικότητα που αποτελεί δυστυχώς και το μεγάλο έλλειμμα της προηγούμενης περιόδου.
Βλέπετε, η πανδημία όρισε διαφορετικά τις προτεραιότητες, οπότε οι απερχόμενοι επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις αδυναμίες τους στη βάση της ειδικής περιόδου, και στη συνέχεια να «αλατίσουν» τα επιχειρήματά τους και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που έχει προκύψει κι αντιστοίχως οι εκτός νυμφώνα φροντίζουν να ξεπερνούν με ευκολία την πανδημία και να εκμεταλλεύονται την εγγενή αδυναμία των αντιπάλων τους για ν’ αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.
Όμως σε όλο αυτό το σκηνικό, όπως δηλαδή διαμορφώνεται εδώ και πολλούς μήνες, έχει προστεθεί μια καινούργια παράμετρος που διαμορφώνει νέα δεδομένα, τόσο σε ότι αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όσο και με τα κριτήρια που επιλέγουν οι πολίτες τους επόμενους ταγούς κι είναι πολύ απλά αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και της συντριπτικής νίκης της ΝΔ ακριβώς γιατί απάντησε στα νέα δεδομένα που θέτουν οι πολίτες έστω κι ενδόμυχα.
Η νέα κυβέρνηση απόλαυσε την υπεροχή της σε δύο απανωτές εκλογικές μάχες για ένα πολύ απλό λόγο ότι μίλησε ειλικρινά στους πολίτες, είπε τι μπόρεσε και τι δεν μπόρεσε να κάνει. Μίλησε ειλικρινά για τις πρωτοβουλίες της κι έπεισε για ένα πρόγραμμα της προσεχούς περιόδου που δείχνει αξιόπιστο και η ίδια ικανή να το φέρει σε πέρας. Αντίθετα η αντιπολίτευση που συρρικνώθηκε δραματικά, απλά γκρίνιαζε και κατάγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά απέναντι σε κάθε καταγγελία της δεν είχε καν πρόταση, κι όχι απλά αξιόπιστη αντιπρόταση, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπαίνουν στον πειρασμό να ρισκάρουν για θεωρίες και φιλοσοφικές ανησυχίες των λοιπών κομματικών μηχανισμών.
Το ίδιο ισχύει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές… όπου είναι γεγονός πως στις περισσότερες περιπτώσεις περισσεύει η γκρίνια, αλλά λείπουν οι πραγματικές προτάσεις.
Έχω λοιπόν την εντύπωση πως οι προσεχείς εκλογές δεν θα διεξαχθούν με τους χαλαρούς όρους που όλοι έχουμε συνηθίσει, αλλά με ιδιαίτερα σκληρούς και υπολογίσιμους, μιας και ο κόσμος έχει βαρεθεί την αερολογία, τις γενικόλογες εξαγγελίες, τις υποσχέσεις για τις υποσχέσεις που εντέλει οδηγούν στο ελάχιστο και στην καλύτερη των περιπτώσεων στο πολύ μέτριο.
Θέλω να πω πως εκλογές χωρίς να μιλήσουμε για σοβαρά ζητήματα και «μαθηματικά» στο τραπέζι δεν πρόκειται να δούμε. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα στους υποψηφίους να μην ετοιμάζουν «λογοτεχνικά» πονήματα ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά να βάλουν τα πράγματα κάτω και να μετρήσουν τόσο τους ίδιους και το μπόι τους, όσο και τις δυνατότητες που πράγματι (κι όχι που ονειρεύονται) έχουν για να πουν στον κόσμο την αλήθεια για το τι θα μπορέσουν να κάνουν και τί όχι.
Το εκλογικό σώμα εκτός από το ότι ξύπνησε και αποδεσμεύτηκε από τα κομματικά χαλινάρια… περιμένει τους πολιτικούς ταγούς στη γωνία, για όλα αυτά που τους έχουν παραμυθιάσει τόσα χρόνια.
Κι αν υπάρχει ένα καλό παράδειγμα, δεν είναι άλλο από τις τελευταίες εκλογές… όπου καλό θα είναι να τις διαβάσουν σε βάθος οι διεκδικούντες τους αυτοδιοικητικούς θώκους, πριν μπουν στη μάχη, που ενδεχομένως να έχουν χάσει εκ των προτέρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *