Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Εν μέσω θέρους η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποκριτικά και απολύτως προσχηματικά, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις αυξήσεις -φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Είναι απορίας άξιον πως κυβερνητικά στελέχη “πέφτουν από τα σύννεφα” και ζητούν δήθεν εξηγήσεις από τους πλοιοκτήτες, όταν γνωρίζουν ότι επί των δικών τους ημερών διακυβέρνησης σημειώθηκε μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων των πλοίων, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2022, εν συνεχεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022 και τώρα η νέα περαιτέρω αύξηση, η τέταρτη κατά σειρά μέσα σε 1,5 χρόνο.

Εγκαίρως και εμπεριστατωμένα, με συνεχείς παρεμβάσεις του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, Τομεάρχη τότε Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είχαμε ειδοποιήσει ότι οι αλλεπάλληλες και χωρίς έλεγχο αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, δημιουργούν προσκόμματα στην μετακίνηση τουριστών στα νησιά μας αλλά και σημαντικές επιβαρύνσεις στην καθημερινότητα των νησιωτών.

Χρειάστηκε να φτάσουμε σε δυσθεώρητα ύψη αυξήσεων, να διαμαρτυρηθούν επιβάτες, επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι, για το συνεχιζόμενο άλμα των τιμών, για να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ακτοπλοΐας, προτείνοντας, κατά την προσφιλή της συνήθεια, πρόσκαιρα μέτρα, εκπτωτικά πακέτα και ελαφρύνσεις.

Επειδή οι νησιώτες στενάζουν από τις ακραίες αυξήσεις, επειδή ο τουρισμός δεν είναι παιχνίδι για μαθητευόμενους μάγους, επειδή οι κάτοικοι των πολλών, μεγάλων και μικρών νησιών, αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων και δεν είναι αποδεκτή η περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών τους κι επειδή ο εσωτερικός τουρισμός τείνει, με την απουσία κάθε πρόνοιας από την παρούσα κυβέρνηση, να εξαλειφθεί, προτείνουμε -εκ νέου- άμεσα και απολύτως εφικτά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στην ακτοπλοΐα:

► Ενεργοποίηση και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ενός εμβληματικού μέτρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που φέρει την υπογραφή του Νεκτάριου Σαντορινιού και το οποίο έχει σταθερά απαξιωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην παρούσα φάση ήδη υπάρχει οφειλή των χρημάτων που δικαιούνται οι νησιώτες (για μεταφορά επιβατών και αγαθών) από τον Δεκέμβριο του 2022.

► Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες δεν διαμένουν στα νησιά, αλλά επιθυμούν να τα επισκεφθούν για ολιγοήμερες διακοπές (εσωτερικός τουρισμός με κοινωνικό πρόσημο)

► Συζήτηση, επί της ουσίας, με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν ήδη θέσει από τον Ιούνιο του 2022 στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επικαιροποίηση αυτών, μετά το δεδομένο της μείωσης των τιμών στα καύσιμα.

► Κίνητρα για επιδοτήσεις των εισιτηρίων όπως π.χ. προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, μέτρο που έχει προτείνει διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με έμφαση στις ενδονησιωτικές μεταφορές.

► Ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. της ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου, με πλοία πράσινης τεχνολογίας, στη βάση της μελέτης που είχε ολοκληρωθεί σε συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δ/νσεις της Ε.Ε.

Εν κατακλείδι, αποκαλύπτεται ότι η Κυβέρνηση επιλέγει τον ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” και σε αυτή την περίπτωση. Ούτε σχέδιο έχουν αλλά ούτε και βούληση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελλήνων πολιτών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *