Μητσοτάκης: Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βίλνιους, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, είπε πως «κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία».

Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε πως στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, τον ενημέρωσε για το ζήτημα της Θράκης και πως δεν τέθηκε θέμα για τους ελληνικούς εξοπλισμούς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή της χώρας μας. «Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» είπε, ενώ σημείωσε και την πρόθεση των δυο ηγετών να ξανασυναντηθούν προς το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη, σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού.

«Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το πλαίσιο που οραματίζεται για μια καλή συνεργασία έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος, ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η βασική διαφορά μας ήταν και παραμένει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. Ο δεύτερος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς και ο τρίτος άξονας η λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα, ενεργειακά θέματα, τομείς οι οποίοι μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτου» είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία και αυτό προσαρμόζει αυτά που μπαίνουν στη συζήτηση» είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, λέγοντας πως του επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, καθώς αφορά το κράτος δικαίου και ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά σε ένα κράτος που θέλει να προσεγγίσει την ΕΕ. «Σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *