Κερκυραικός Τουρισμός: Η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται… Γράφει ο Γιώργος Μαυρωνάς

Ο Μάρτιος, με τις 48 πτήσεις εξωτερικού και τις 7,678 αφίξεις, στο τελευταίο του 6ήμερο, σηματοδότησε την εκκίνηση μιας καλής σεζόν για τον Κερκυραϊκό Τουρισμό, δημιουργώντας, παράλληλα, προσδοκίες για κάτι καλύτερο σε σχέση με το 2022, κυρίως στο οικονομικό αποτέλεσμα. Κι αυτό, διότι ο Κερκυραϊκός Τουρισμός επιβεβαίωσε το 2022 τη δυναμική του, σε μια περίοδο που το παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, και κυρίως το ευρωπαϊκό,με το οποίο συνδέεται άμεσα, εξελίχθηκε εν μέσω των συνεπειών δύο απρόβλεπτων κρίσεων. Της κρίσης της πανδημίας και εκείνης του Ουκρανικού πολέμου.
Βέβαια, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την τρέχουσα τουριστική σεζόν, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ευρώπη ταλαιπωρείται…,ακόμα, από το κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού, αλλά και τη συνέχιση, για δεύτερη χρονιά, του Ουκρανικού πολέμου, με δραματικές συνέπειες στο οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό πεδίο, όλων των χωρών της γηραιάς Ηπείρου!
Κατά τούτο, είναι φανερό ότι το κόστος διακοπών-παρά τη διαφαινόμενη δίψα των ευρωπαίων για ταξίδια- αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιλογής προορισμού για τους εν δυνάμει τουρίστες, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, αλλά θα προσέθετα και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.
Η Κέρκυρα μπήκε στη νέα σεζόν με τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε όλες τις προηγούμενες,τόσο στο επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών, όσο και σε αυτό των δημόσιων υποδομών και μάλιστα επιβαρυμένα από τη χρήση του 2022 και τις καταστροφικές θεομηνίες. Χαίνουσες είναι οι πληγές… του Μπάλου! Υπό διάλυση το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Τριτοκοσμική η ύδρευση.Της περιόδου Χότζα… ο δημόσιος οδικός -και όχι μόνο- φωτισμός! Άσε το Ίντερνετ που τρέχει… με ταχύτητες χελώνας. Στο βόρειο συγκρότημα, μπαίνουν στα κινητά οι αλβανικοί πάροχοι τηλεφωνίας και άντε να ξεμπερδέψεις…! Καραγκιοζιλίκια, στην Ελλάδα 2.0! Να αναφερθούμε στα της πρωτευούσης, της Κέρκυρας του Πολιτισμού και του Τουρισμού; Τι να πιάσεις, και τι ν αφήσεις! Καθαριότητα; Ιστορικά Μνημεία; Φρούρια; Κυκλοφοριακό; Στάθμευση και περιφερειακά πάρκιν; Σιντριβάνια; Ετοιμόρροπα και σκουριασμένα, παρόδια, Κάγκελα; Παραλιακό μέτωπο Γαρίτσας; Άλσος; Την παλιά πόλη της Ουνέσκο, (βλ. Καμπιέλο κλπ); Τον «Ορφέα»; Το περίλαμπρον Δημοτικόν Θέατρον; Την άναρχη λειτουργία της πόλης;
Παρακμιακή κατάσταση! Όλα, παραδομένα σε χέρια ανευθυνότητας, σε χέρια άσχετων αυτοσχεδιαζόντων, σε μυαλά χωρίς όραμα, σε υποτακτικούς συμφερόντων, ξένωνπρος το συμφέρον της Κέρκυρας!
Η άλλοτε ναυαρχίδα του Τουρισμού πορεύεται για χρόνια, χωρίς ένα στρατηγικόσχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και λειτουργίας, ενταγμένο στις ανάγκες του σήμερα και της προοπτικής του αύριο. Ένα σύγχρονο σχέδιο στα πλαίσια του δικού της ιστορικού, αρχιτεκτονικού, και φυσικού περιβάλλοντος και των ιστορικών και πολιτιστικών της παραδόσεων.
Την εικόνα που, συνοπτικά, περιγράψαμε τη ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της πόλεως και της νήσου ταύτης. Την έζησαν οι χιλιάδες των επισκεπτών μας, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Θα τη ζήσουν -είναι βέβαιο- και οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες του καλοκαιριού.
Ας ελπίσουμε, του χρόνου, κάποια από όλα αυτά τα προβλήματα που δυσκολεύουν τη καθημερινότητα των κερκυραίων και δυσανασχετούν τους επισκέπτες, να έχουν επιλυθεί.

Στους κατωτέρω πίνακες γίνεται ανάλυση των αφίξεων Μαρτίου 2023, με βάση τα στοιχεία κίνησης της διαχειρίστριας του αεροδρομίου, κρατικής γερμανικής εταιρείαςFraport.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’
Μηνός: ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, έναντι ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
ΑΦΙΞΕΙΣ 2023: 7.617 επιβάτες ΑΦΙΞΕΙΣ 2022: 3.925 επιβάτες
Μεταβολή Ποσοστό % : + 94,06% Μεταβολή Επιβάτες: + 3.692 επιβάτες
ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩ/ΡΙΚΟΥ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΑΦΙΞΕΙΣ
2023 ΑΦΙΞΕΙΣ
2022 ΜΕΤΑΒΟΛΗ % 2023 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
2023 Ποσοστό στη συνολική κίνηση μηνός 2023
ΑΓΓΛΙΑ 3.238 1.905 +69,97% +1.333 επιβ. 42,51%

Κίνηση Μηνός ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, έναντι ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
ΑΦΙΞΕΙΣ 2023: 7.617 επιβάτες ΑΦΙΞΕΙΣ 2019: 540 επιβάτες
Μεταβολή Ποσοστό % : + 1.310,55% Μεταβολή Επιβάτες: + 7.077 επιβάτες
ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩ/ΡΙΚΟΥ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΑΦΙΞΕΙΣ
2023 ΑΦΙΞΕΙΣ
2019 ΜΕΤΑΒΟΛΗ % 2023 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
2023 Ποσοστό στη συνολική κίνηση μηνός 2023
ΑΓΓΛΙΑ 3.238 249 +1.200,40% +2.989 επιβ. 42,51%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *