Ιστορικό ρεκόρ στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου με 1.692.869 αφίξεις εξωτερικού. Γράφει ο Γιώργος Μαυρωνάς

Στα ύψη οι αφίξεις και τον Οκτώβριο, στο «Ι. Καποδίστριας!

Στυλοβάτης η Αγγλική αγορά, με 607.493 αφίξεις στο 10μηνο, έναντι 316.094 της Γερμανικής!

Ο Οκτώβριος κινήθηκε με τη δυναμική του καλοκαιριού, καταγράφοντας ρεκόρ αφίξεων προς τον αντίστοιχο μήνα του 2019 με ποσοστό αύξησης 28,61% και 25.645 περισσότερες αφίξεις, ενώ ως προς τον Οκτώβριο του 2018, με αύξηση 32,24% και 28.106 περισσότερες αφίξεις, (με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, η κρατική γερμανική Fraport).
Σε ό,τι αφορά την κίνηση 10μήνου, καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων προς τις αντίστοιχες περιόδους τόσο του 2019, που αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τη χώρα, όσο και του 2018, που αποτελούσε χρονιά ρεκόρ για τον Κερκυραϊκό Τουρισμό.
(βλ. Πίνακες 1 & 2)
Με το τέλος Οκτωβρίου, γράφτηκε, επί της ουσίας, ο επίλογος της φετινής τουριστικής σεζόν για την Κέρκυρα. Μία σεζόν, που ανεπιφύλακτα μπορεί να χαρακτηριστεί «σεζόν των ρεκόρ». Μία σεζόν των ανατροπών, αλλά και των προκλήσεων, που εξελίχθηκε στα «απόνερα» της κρίσης του κορονοϊού και εν μέσω του Ουκρανικού πολέμου, που δημιούργησε την πρωτοφανή σε μέγεθος και κόστος ενεργειακή κρίση, με συνεπακόλουθα την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη βίαιη μείωση εισοδημάτων στους ευρωπαϊκούς λαούς και την αβεβαιότητα για το αύριο της ζωής τους. Κάτω από αυτές τις δυσμενείς για τον ευρωπαϊκό και όχι μόνο τουρισμό, η σεζόν θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη και είναι σίγουρο ότι θα αποτελεί ορόσημο για την επερχόμενη τουριστική περίοδο και ίσως και για τις επόμενες χρονιές.
Είναι γνωστό ότι βασικά μεγέθη για την ανάλυση του τουρισμού ενός προορισμού αποτελούν: 1ον οι αφίξεις εξωτερικού, 2ον ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και 3ον το οικονομικό αποτέλεσμα που παράγεται.
Στη δική μας περίπτωση, αν θέλαμε να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση, στα τρία βασικά μεγέθη, θα σημειώναμε ότι, επί του παρόντος, το μόνο αδιαμφισβήτητο μέγεθος που έχουμε είναι οι αφίξεις. Με αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο δεν ξεπέρασαν απλά κάθε προσδοκία, αλλά με τις 234.372 επί πλέον αφίξεις σε σχέση με το 2019, (΄΄η και τις 189.655 επί πλέον αυτών του 2018), πιστοποιούν την απόλυτη επιτυχία της σεζόν στο πρώτο βασικό της μέγεθος. (Επί των άλλων δύο, προφανώς, θα έχουμε στοιχεία στο τέλος του χρόνου, αφού η χώρα δεν διαθέτει σύστημα αυτοματοποιημένης μέτρησης. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι το εύρος της επιτυχίας των αφίξεων θα περιοριστεί σημαντικά αν δεν συνοδεύεται και από ανάλογη επιτυχία στις ταξιδιωτικές εισπράξεις).
Σε πολλά σχετικά άρθρα, (χωρίς να διεκδικώ καμία αρμοδιότητα, ΄΄η εγκυρότητα, πέραν της δημόσιας κατάθεσης των προσωπικών μου απόψεων), έχω αναφερθεί στα μεγάλα ζητήματα – προβλήματα που αφορούν τον Κερκυραϊκό Τουρισμό, (όπως η επιμήκυνση της σεζόν, ο ποιοτικός τουρισμός, οι «διαρροές» τουριστών, οι δημόσιες υποδομές, το πολιτικό «έγκλημα» του ξεπουλήματος του αεροδρομίου κ.α.), και έχω υποστηρίξει ότι όλα είναι αλληλένδετα, τόσο με το τουριστικό μας προϊόν, όσο και με την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων της νήσου ταύτης και της παρ αυτής πόλεως, οι οποίοι πληρώνουν φόρους, τέλη κυκλοφορίας, δημοτικά τέλη κ.ο.κ. Χαίρομαι που όλα αυτά, ΄΄η σχεδόν όλα, απασχολούν, επ εσχάτοις, και πολλούς άλλους, ιθύνοντες, αρμόδιους και μη, αλλά και όψιμα «προβληματιζόμενους» περί τα τουριστικά μας πράγματα.
Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Κικίλια, ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έγινε πράξη, θα επιχειρήσω μία πρώτη προσέγγιση επί του σοβαρού αυτού θέματος.
Οι ελάχιστες αφίξεις των αρχών του Νοεμβρίου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επιμήκυνση της σεζόν, κάτι που επί χρόνια ακούμε ότι αποτελεί τοπικό στόχο. Κάθε χρόνο ο Κερκυραϊκός Τουρισμός κινείται στα ίδια, πάνω – κάτω, χρονικά πλαίσια, αφού τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η εποχικότητα, (βλ. Πίνακα Νο 3), το all inclusive και το «ήλιος και θάλασσα», συνεπικουρούμενα από το γενικό του πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά του τόπου μας, αλλά και την ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά. Μπορεί η αρχή της σεζόν να ποικίλει ανάλογα με το πότε εορτάζεται το Πάσχα, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιμήκυνση. Μπορεί κατά την εορτή του Αγίου μας να εισρέουν επισκέπτες από την ηπειρωτική χώρα και όχι μόνο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με επιμήκυνση. Έτσι, η διεύρυνση της σεζόν παραμένει ζητούμενο, που έρχεται κατά περίπτωση στην επικαιρότητα και μένει στα λόγια, αφού κανένας δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό και βάσει σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό, γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι βολεύονται με την επικρατούσα τουριστική πραγματικότητα. Ο «αυτόματος πιλότος» δουλεύει μια χαρά για όλους, κι ας γκρινιάζουν διαχρονικά οι γνωστοί ανικανοποίητοι… Καλύπτει αδυναμίες, ανικανότητα, ανοργανωσιά, ασυνεννοησία, ενώ και χρήμα βγαίνει, και «αρπαχτή» υπάρχει, και η φοροδιαφυγή στα «ων ουκ άνευ», και η μαύρη εργασία καλά κρατεί και ένα κράτος που δεν ελέγχει τίποτα και που δεν έχει στρατηγική για τίποτα, απλά, σιγοντάρει…! Όσο για την αυτοδιοίκηση; Αυτή ασχολείται με σοβαρότερα θέματα… Κατά κόρον, βολεύεται με απ΄ ευθείας αναθέσεις, με φωτογραφήσεις, με εκδρομάς στις ανά τας Ευρώπας τουριστικάς εκθέσεις, με βαρύγδουπες διακηρύξεις και ανακοινώσεις και με βολέματα «ημετέρων», ως των εν δυνάμει ψηφοφόρων της στις επερχόμενες, εκάστοτε, εκλογές… Συμπερασματικά προκύπτει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για ένα θέμα που απαιτεί: πολιτική και επιχειρηματική βούληση, τεχνοκρατική προσέγγιση, εξασφάλιση έγκαιρης και ικανής χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης, συντήρησης και βελτίωσης υποδομών και μνημείων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών, συντονισμό πρωτοβουλιών και ενεργειών, κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, συλλογική προσπάθεια και έγκυρη συνεννόηση με τους διακινητές του τουρισμού, στα πλαίσια εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος με αξιόπιστες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Εδώ, η κάθε συντεχνία κοιτάει τα δικά της στενά συμφέροντα και ο καθένας κοιτάει «τη πάρτη του». Ενίοτε, αλλά ασυντόνιστα, τα βάζουν με το Αθηνοκεντρικό κράτος, ΄΄η, επιφανειακά, και με την τοπική αυτοδιοίκηση, α΄ και β΄ βαθμού, προσβλέποντας πάντα στην εύνοιά της… για διάφορους λόγους…
Με την επιμήκυνση, όμως, όπως και με τον ποιοτικό τουρισμό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα τα μείζονα προβλήματα των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, (οδικό δίκτυο, φωτισμός, ύδρευση, καθαριότητα, εγκατάλειψη ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στη φθορά του χρόνου, κλπ. κλπ.), τα οποία μπορεί να αντισταθμίζονται -εν μέρει- από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ωστόσο είναι εμφανή όλο και περισσότερο κάθε χρόνο σε κάθε επισκέπτη. Επίσης, οι εικόνες π.χ. με τις ατελείωτες ουρές, το κομφούζιο με τα αυτοκίνητα και άλλες «παλαιάς κοπής»… αδυναμίες που εμφανίστηκαν στο «γερμανο-κρατικό» αεροδρόμιο, ύστερα μάλιστα και από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της διαχειρίστριας περί ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού του, έκαναν το γύρο του κόσμου! Ενώ, πρόσφατα, η διαχειρίστρια, (στα πλαίσια κουκουλώματος των εμφανισθέντων, με ευθύνη της, το καλοκαίρι αδυναμιών του αεροδρομίου να διαχειριστεί την πίεση της αυξημένης κίνησης), δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με τις δημόσιες υποδομές του νησιού, προς τέρψιν… των ντόπιων υποστηρικτών και θαυμαστών της… Θα απαντήσει, άραγε, και σε όσους όψιμα επαναφέρουν θέμα αεροδρομίου Λευκίμμης; Θα δημοσιοποιήσει κάποτε πόσα εκατομμύρια έχει εισπράξει στην 5ετία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο, και πόσα, επί πλέον, έχει εισπράξει από το ελληνικό δημόσιο, (δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους), με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ και την κρατική ενίσχυση της Ν.Δ. για «διαφυγόντα κέρδη», στη 2ετία του κορονοϊού;
Σχετικά με τις «διαρροές» τουριστών, που ανησυχούν… κάποιους, η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν, υπήρξαν και φέτος και θα υπάρχουν και στο μέλλον, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου. Οι διαρροές, που στις προ πανδημίας σεζόν υπολογίζονταν στο 10 – 14% περίπου, οφείλονται κατά κύριο λόγο, 1ον στη νησιωτική υπόσταση του προορισμού μας και στη γεωγραφική του θέση, που ευνοούν -λόγω γειτνίασης- την εύκολη και γρήγορη μετάβαση σε θέρετρα -και όχι μόνο- των απέναντι Ηπειρωτικών και Αλβανικών ακτών. 2ον στην εύκολη μετεπιβίβαση αφικνούμενων στο αεροδρόμιο τουριστών σε κρουαζιερόπλοια γνωστού tour operator, που προσεγγίζουν στο λιμάνι. 3ον στο ολοένα και μεταβαλλόμενο profile, κυρίως των «ελεύθερων» τουριστών, που συνδυάζουν στις διακοπές τους περισσότερες μορφές τουρισμού, πέραν της καθιερωμένης «ήλιος και θάλασσα» ΄΄η που δοκιμάζουν διαφορετική εμπειρία διακοπών με επίσκεψη σε διαφορετικούς προορισμούς. 4ον σε συμφέροντα των διακινητών, -τοπικών και ξένων.
Τούτων όλων δοθέντων, ας μην εφησυχάζει κανένας. Η τουριστική χρονιά, που έκλεισε ουσιαστικά με το τέλος Οκτωβρίου –«συγκυριακά ευνοημένη» από τον 2ετή περιορισμό των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας- δεν εγγυάται τίποτα για την επερχόμενη σεζόν. Ο πόλεμος με τις παρενέργειές του και ο ύπουλος πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, να υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό τουρισμό και να ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Σε αυτό το ασταθές γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον χρειάζονται γρήγορες και αξιόπιστες προσαρμογές στα νέα τουριστικά πρότυπα και στις ολοένα διευρυνόμενες απαιτήσεις του όλου τουριστικού κυκλώματος
Μακάρι, οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού να είναι ευνοϊκές και ελπιδοφόρες, για όλους τους λαούς και τον τουρισμό!

Πίνακας 1.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’

Μηνός ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΑΦΙΞΕΙΣ 2022: 115.260 ΑΦΙΞΕΙΣ 2019: 89.615
Μεταβολή Επιβάτες 2022: +25.645 Μεταβολή Ποσοστό % 2022 : +28,61%

ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩ/ΡΙΚΟΥ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΑΦΙΞΕΙΣ
2022 ΑΦΙΞΕΙΣ
2019 ΜΕΤΑΒΟΛΗ % 2022 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
2022 Ποσοστό Χώρας στη συν. Κίνηση μηνός 2022
1. ΑΓΓΛΙΑ 52.950 43.818 +20,84% +9.132 επιβάτες 59,08%
2. Γερμανία 31.480 25.060 +25,61 +6.420 35,12
3. ΙΤΑΛΙΑ 5.633 1.792 +214,34 +3.841 6,28
4. Γαλλία 5.334 1.812 +194,37 +3.522 5,95
5. Πολωνία 4.400 2.875 +53,04 +1.525 4,90
6. Ελβετία 3.090 1,845 +67,47 +1.245 3,44
7. Ολλανδία 2.804 2.354 +19,11 +450 3,12
8. Ισραήλ 2.060 2.643 -22,05 -583 2,29
9. Ουγγαρία 1.800 533 +237,71 +1.267 2,00
10. Λιθουανία 1.613 1.140 +41,49 +473 1,79
11. Βέλγιο 1.512 1.311 +15,33 +201 1,68
12. Λετονία 542 350 +54,85 +192 0,60
13. Αυστρία 482 1.094 -55,94 -612 0,53

Σημείωση: Σύγκριση αφίξεων Οκτωβρίου2022 με αφίξεις Οκτωβρίου 2018:

ΑΦΙΞΕΙΣ 2022: 115.260 ΑΦΙΞΕΙΣ 2018: 87.154 Μεταβολή Επιβάτες 2022: +28.106
Μεταβολή Ποσοστού (%) 2022: +32,24%

 

Πίνακας 2.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
10μήνου, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΦΙΞΕΙΣ 10μήνου 2022:1.692.869 ΑΦΙΞΕΙΣ 10μήνου 2019: 1.458.497
Μεταβολή Επιβάτες 2022:+234.370 αφίξεις. Μεταβολή Ποσοστό % 2022 : +16,06%

ΚΙΝΗΣΗ ΕΞΩ/ΡΙΚΟΥ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΑΦΙΞΕΙΣ 10μήνου
2022 ΑΦΙΞΕΙΣ 10μήνου
2019 ΜΕΤΑΒΟΛΗ % 10μήνου 2022 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
2022 % Χώρας στη συνολ. κίνηση 10μήνου 2022
1. ΑΓΓΛΙΑ 607.493 553.088 +9,83 % +54.405 επιβάτ. 35,88 %
2. Γερμανία 316.094 256.968 +23,00 +59.126 18,67
3. ΙΤΑΛΙΑ 161.408 74.941 +115,38 +86.467 9,53
4. Πολωνία 112.649 104.020 +8,29 +8.629 6,65
5. ΓΑΛΛΙΑ 109.805 70.293 +56,21 +39.512 6,48
6. Τσεχία 45.319 48.082 -5,74 – 2.763 2,67
7. ΟΛΛΑΝΔΙΑ 41.104 50.305 -18,29 -9.201 2,42
8. Αυστρία 32.562 30.810 +5,68 +1.752 1,92
9. ΒΕΛΓΙΟ 29.618 31.394 -5,65 -1.776 1,74
10. Ουγγαρία 26.978 14.677 +83,81 +12.301 1,59
11. ΕΛΒΕΤΙΑ 23.075 19.736 +16,91 +3.339 1,36
12. Ιρλανδία 21.496 10.949 +96,32 +10.547 1,26

Σημείωση: Σύγκριση 10μήνου 2022 με αντίστοιχη περίοδο του 2018:

ΑΦΙΞΕΙΣ 10μήνου 2022: 1.692.869 ΑΦΙΞΕΙΣ 10μήνου 2018: 1.503.214
Μεταβολή Επιβάτες 2022: +189.655 αφίξεις. Μεταβολή Ποσοστό % 2022 : + 12,61%

Πίνακας 3.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΙΟΝΙΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ: 10μήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022
ΑΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ :
ΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ LG
ΚΕΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ LG
ΖΑΖΑΚΥΝΘΟΥ LG
Α ΑΚΤΙΟΥ Σ Σύνολο Αφίξεων των 4 αερ/μίων, 10μήνου 2022:
ΣΣ Συνολικές Αφίξεις 10μήνου 2022: 1.692.869 353.752 902.989 372.543 3.322.153
Σ Συνολικές Αφίξεις 3μήνου Ιουνίου – Αυγούστου 2022: 1.063.151 240.104 603.972 238.851 2.146.078
Ποσοστό (%) 3μήνου στην συνολική κίνηση 10μήνου 2022: 62,80% 67,87% 66,88% 64,11% 64,59%
Συ Συνολικές Αφίξεις 5μήνου Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2022: 1.508.492 335,249 853.731 339.056 3.036.528
Πο Ποσοστό (%) 5μήνου στη συνολική κίνηση 10μήνου 2022: 89,10% 94,76% 94,54% 91,01% 91,40%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *