Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν με υποσχέσεις αλλά υπό τον τύπο των ήλων. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Η πορεία προς τις εκλογές, που πλέον όλα δείχνουν πως επισπεύδονται, βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς ο χρόνος πιέζει και τα γεγονότα τρέχουν. Μπορεί ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία να άνοιξε μια συζήτηση για εξάντληση ακόμα και της 4ετίας για την ελληνική κυβέρνηση, μιας και στη γείτονα μάλλον οδεύουν προς αναβολή των δικών τους εκλογών, οι εξελίξεις στα καθ’ ημάς δεν φαίνεται να επιτρέπουν την παράταση και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής θητείας, οπότε και για λίγες εβδομάδες μάλλον η παράδοση θα επιβεβαιωθεί και θα πάμε σε ολίγον πρόωρες εκλογές.
Βλέπετε, η πίεση που ασκείται με τα συνταξιοδοτικά, τους πλειστηριασμούς, τα επιδόματα, την ακρίβεια, επιβαρύνουν το κλίμα και με τη θέα στις κάλπες είναι προφανές πως το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να προκύψουν δεύτερες σκέψεις στο εκλογικό σώμα, το οποίο ως τώρα το είχαν καλά μαντρωμένο και βολεμένο.
Δεν είναι τυχαίο πως από την άνεση της διεκδικούμενης αυτοδυναμίας και των σεναρίων για επικράτηση ακόμα κι από την… πρώτη Κυριακή, φτάσαμε στην κινδυνολογία για προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης ηττημένων και μειοψηφίας, μιας και η ΝΔ όπως και να εξελιχτούν τα πράγματα, είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει την πρωτιά, ακόμα και με βραχεία κεφαλή.
Μόνο που μια μικρή διαφορά, που ορίζεται κάτω του 5% είναι προφανές πως βάζει σε περιπέτειες το γαλάζιο σχεδιασμό, μιας κι ως τώρα, όλα τα σενάρια έπαιζαν για πάνω από 6% και βάλε, ώστε να βγουν οι υπολογισμοί της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας.
Η πίεση λοιπόν που το τελευταίο διάστημα υφίσταται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνει πως υπάρχουν ρωγμές στο αφήγημα και πλέον θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μην προκύψουν αναπάντεχες ανατροπές, ακόμα και στο αδιανόητο ως τώρα επίπεδο να λειτουργήσουν (για όσους καταλαβαίνουν) οι πολίτες με «μνήμη χρυσόψαρου».
Βλέπουμε λοιπόν πως ο Πρωθυπουργός κινείται σε αυτόν τον άξονα, διορθώνει το πρόβλημα με τις αυξήσεις που δεν πήραν πλήθος συνταξιούχοι με μια εφάπαξ καταβολή χρημάτων, αλλά δεν αγγίζει το νόμο Κατρούγκαλου που δημιούργησε το θέμα με την εισαγωγή της προσωπικής διαφοράς. Δρομολόγησε την αύξηση των δόσεων για την εξόφληση χρεών, ενώ κινείται και σε μια ρύθμιση για το ζήτημα των πλειστηριασμών από τα funds, χωρίς όμως ακόμα να επιδιώκει μια επαναδιαπραγμάτευση των παλαιότερων μνημονιακών νόμων, που επέτρεψαν τη ασυδοσία των εν λόγω «κορακιών».
Προφανώς κι ο κ. Μητσοτάκης κάνει αυτά που μπορεί, για να μειώσει τον κοινωνικό αντίκτυπο και να ομαλοποιήσει την πορεία στις εκλογές, που έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορεί και να θεωρηθεί λάθος που δεν έγιναν νωρίτερα, ίσως και εκμεταλλευόμενοι τη συνεχή επίκλησή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και για να μην ξεχνιόμαστε στη ροή των εξελίξεων να θυμίσουμε πως ακόμα και κάτι δικαστικές υποθέσεις δεν πάνε και τόσο καλά, ώστε να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάει ήρεμα στις εκλογές, που… αν αργήσουν πολύ μπορεί και να εξελιχτούν σε μπούμερανγκ!
Αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι πως η επόμενη περίοδος δεν θα είναι καθόλου χαλαρή, όπως θα επιθυμούσε κι υπολόγιζε το κυβερνητικό επιτελείο, πράγμα που φέρνει στον αφρό μια σειρά ζητημάτων αναφορικά με το πώς τελικά θα πάμε σε εκλογές, ερώτημα που αντανακλάται και σε τοπικό επίπεδο, που τα μεγάλα κενά κρύβονταν επιμελώς ως και σήμερα κάτω από τα «κυβερνητικά επιτεύγματα»!
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, από τη στιγμή που «στραβώνει» η κοινή γνώμη, για ένα σωρό πράγματα είναι μοιραίο όλα να μπαίνουν στο μικροσκόπιο και σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα που σκεπάζονταν είτε με τις εξαγγελίες για τα μεγάλα, αλλά μελλοντικά έργα, θα επανέλθουν στην επικαιρότητα και στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.
Θέλω να πω, ότι σταδιακά η προεκλογική πορεία θα επιβαρυνθεί σημαντικά, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό, με την Κέρκυρα να βρίσκεται σε αδύναμο και κρίσιμο σημείο, μιας και θα χρειαστεί τόσο να δικαιολογηθούν οι αδράνειες, οι καθυστερήσεις, αλλά και οι ελλείψεις, όσο και να πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των όσων αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της εκπροσώπησης της κυβερνητικής παράταξης.
Οι εκλογές, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα διεξαχθούν με υποσχετικές για το μέλλον, αλλά υπό τον τύπο των ήλων κι αυτό δεν ξέρω πόσο βολεύει το τοπικό πολιτικό προσωπικό, αν δεν είναι σε θέση να προβάλουν μια αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *