Αλέξανδρος Αυλωνίτης : Χρειάζεται ικανή παράταση στην προθεσμία κτηματογράφησης των δικαιωμάτων στο Νομό Κερκύρας

Επιστολή προς τo Ελληνικό Κτηματολόγιο απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Αυλωνίτης σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την κτηματογράφηση της Κέρκυρας.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η κοινωνία της Κέρκυρας είναι ανάστατη από την αίολη κατάσταση που βρίσκεται η κτηματογράφηση στο νησί, και ζητά απαντήσεις για το πως θα αντιμετωπιστεί η ισχνή προσέλευση στην κτηματογράφηση (κάτω του 10%), την στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χορηγήθηκε πολλαπλάσιο διάστημα για την κτηματογράφηση των ακινήτων.

Τέλος, ο κ.Αυλωνίτης ζήτησε, έστω και την ύστατη στιγμή, συνυπολογίζοντας τις δυσχερείς συνθήκες στην κτηματογράφηση της Κέρκυρας και τα αιτήματα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αναθεωρήσει τη στάση του, συμβάλλοντας στην επίλυση του ζητήματος.

Ακολουθεί η επιστολή :

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κέρκυρα, 15 Απριλίου 2024

Προς: “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

Υπόψη Προέδρου κ. Στ. Σακαρέτσιου

Κύριε Πρόεδρε,

Με την, από 13/4/2024, επιστολή σας προς το Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας σχετικά με την κτηματογράφηση της Κέρκυρας, υποστηρίζετε ότι “ο Νόμος 5076/23 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 ορίζει ως ύστατη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κτηματογράφησης την 30ή Νοεμβρίου 2024. Οι εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις δύναται να υποβληθούν χωρίς πρόστιμο”.

Επειδή η κοινωνία της Κέρκυρας είναι ανάστατη και επειδή, ως Πρόεδρος του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την παροχή πληροφόρησης, έγκυρης και ουσιαστικής, παρακαλώ απαντήστε μας, σε ποιο ισχύοντα Νόμο, Υπουργική Απόφαση ή εγκύκλιο, αναφέρεται ρητά ο ισχυρισμός σας περί υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης δικαιωμάτων κτηματογράφησης άνευ χρηματικού προστίμου.

Κι αν αυτό ευσταθεί θα ήθελα τις εξηγήσεις σας, γιατί δεν φροντίσατε εγκαίρως να ενημερώσετε τους πολίτες ότι διαθέτουν διάστημα έως την 30η Νοεμβρίου 2024 για την υποβολή της δήλωσής τους αζημίως, ενώ αντιθέτως τους δημιουργήσατε άγχος και αναστάτωση με σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Επιπλέον κύριε Πρόεδρε, επειδή κι εγώ ως βουλευτής Κέρκυρας και δικηγόρος στο επάγγελμα, είμαι από αυτούς που ζητάω μετ’ επιτάσεως ικανή παράταση στην προθεσμία κτηματογράφησης των δικαιωμάτων στο Νομό Κερκύρας, συντασσόμενος πλήρως με τα αιτήματα των επιστημονικών φορέων του νησιού μου, ήτοι Δικηγορικός Σύλλογος, Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Κέρκυρας και Οικονομικό Επιμελητήριο-Τμήμα Ιονίων Νήσων, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τα εξής:

-Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την ισχνή προσέλευση στην κτηματογράφηση, σε ποσοστό μόλις 10% των δικαιωμάτων;

-Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε την λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων, ώστε να επιτύχετε ταχύτερους ρυθμούς κτηματογράφησης;

-Γιατί στις λοιπές περιοχές της Ελλάδας χορηγήθηκε μεγάλο διάστημα για την κτηματογράφηση των ακινήτων και πάντως πολλαπλάσιο από εκείνο που δώσατε για την Κέρκυρα; Δεν αντίκειται αυτό στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, όπως ρητά το Σύνταγμα επιτάσσει (άρθρο 4); Δεν συνιστά η συμπεριφορά σας δυσμενή μεταχείριση των κερκυραίων πολιτών, σε πλήρη αντίθεση με την Αρχή της Ισότητας, όπως κατοχυρώνεται από το Ενωσιακό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου άρθρο 14 και άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 12, που απαγορεύει ΚΑΘΕ μορφή διάκρισης και το οποίο διευρύνει την προστασία της Αρχής της Ισότητας;

Επί πλέον επιθυμώ να με ενημερώσετε αν το Δ.Σ. της εταιρείας έχει λάβει απόφαση με την οποία εντάσσεται στη διαδικασία παραλαβής των εκπρόθεσμων δηλώσεων των πολιτών της Κέρκυρας μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2024.

Τέλος κύριε Πρόεδρε, ως δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, δηλώνω την πλήρη στήριξή μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας για την ανεπίτρεπτου ύφους επιστολή σας, η οποία προσβάλλει όλους τους δικηγόρους της Κέρκυρας, υπονοώντας είτε ότι παραπληροφορούμε τους πολίτες είτε ότι είμαστε αδαείς και ανενημέρωτοι.

Αναμένω τις απαντήσεις σας και σας καλώ, έστω και την ύστατη στιγμή, συνυπολογίζοντας τις δυσχερείς συνθήκες στην κτηματογράφηση της Κέρκυρας και τα αιτήματα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, να αναθεωρήσετε τη στάση σας, συμβάλλοντας στην επίλυση του ζητήματος.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Δικηγόρος, Βουλευτής Κέρκυρας

Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *