Στέφανος Γκίκας: «Αισθητά Μειωμένος ο Αριθμός των Παράνομων Αφίξεων από Τουρκία και των Διαμενόντων Πολιτών Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα»

Συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ΔημήτρηΚαιρίδη, είχε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, ΣτέφανοςΓκίκας, με βασικά θέματα συζήτησης, την πορεία του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας και τις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου.

Ειδικότερα, ο κ. Καιρίδης ενημέρωσε τον Βουλευτή πως υπάρχει σαφής μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Μάρτιο, ο συνολικός αριθμός των παρανόμως αφιχθέντων ανήλθε σε 2.231 έναντι 3.828 τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 41,7%. Η μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2023 φθάνει το 80%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Ταυτοποίησης, Καταγραφής και Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών – αιτούντων ασύλου. Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στις 33 δομές του εθνικού συστήματος σε όλη τη χώρα, μειώθηκε στις 23.245 τον Μάρτιο από 27.554 τον Φεβρουάριο και 31.367 τον Ιανουάριο (μείωση 26%).

Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι μετά την γνωστή Τροπολογία του Δεκεμβρίου, περίπου 15.000 παράνομοι μετανάστες ήδη δηλώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν και μπορούν τώρα να παραμένουν νόμιμα στη χώρα, για όσο εργάζονται, πληρώνοντας τις εισφορές τους.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου του, που αφορούν στην εισαγωγή των Talent Visa και Tech Visa, με τις οποίες η Κυβέρνηση στοχεύει να προσελκύσει αποφοίτους που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι έχουν φοιτήσει σε κορυφαία Πανεπιστήμια, ή εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Τέλος, συζήτησαν για την εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη γειτονιά μας, που δημιουργούν κυρίως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, συμφωνώντας πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας είναι εκ των ουκ άνευ, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *