Δώρο στους μεγαλοξενοδόχους.. γράφει ο Ιωάννης Χρυσογονίδης Νομικός

“Δημιουργία οργανωμένων τουριστικών μονάδων σε ακατοίκητα νησιά, ευνοϊκότερες διατάξεις για την ανάπτυξη μεγάλων οργανωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων, απαγόρευση δόμησης κοντά στις ακτές, ειδικά σε όσες είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής και διαχωρισμό του ελλαδικού χώρου σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο ανεπτυγμένες τουριστικά είναι, προβλέπει το νέο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού.
Η επεξεργασία του τελικού κειμένου ολοκληρώνεται και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Ενδιαφέρον έχει η εισαγωγή μια νέας μορφής τουρισμού, με την ονομασία «Σποραδικό Ξενοδοχείο», δίνοντας τη δυνατότητα κατασκευής σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων εντός εγκαταλειμμένων οικισμών (προϋφισταμένων του 1923 ή με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους).
Παράλληλα, το σχέδιο ενεργοποιεί τη μεταφορά συντελεστή δόμησης για την ανακατασκευή παλαιών μονάδων στα αστικά κέντρα, ενώ προτείνει περιορισμούς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, συνυπολογίζοντας τα εν λόγω ακίνητα ως ποσοστό των κλινών που υπάρχουν ήδη στα ξενοδοχεία κάθε δημοτικής ενότητας.
Ειδικότερα, το νέο Χωροταξικό εισηγείται να επιτραπούν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακατοίκητα νησιά. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπήρχε και στο προηγούμενο Χωροταξικό, το οποίο όμως δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, καθώς ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλέον επιχειρείται να γίνει σε νέα βάση.
Σύμφωνα με το κείμενο, τα νησιά της χώρας (εκτός της Εύβοιας και της Κρήτης) χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Στην τρίτη εντάσσονται τα ακατοίκητα νησιά και οι βραχονησίδες που χωρίζονται αντίστοιχα σε δύο υποομάδες, με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά τους, το μέγεθος και την εγγύτητά τους με κατοικημένες περιοχές.
Στην πρώτη υποομάδα περιλαμβάνονται:
*Οι βραχονησίδες.
*Νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων.
*Νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
*Νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.
Σε όλα αυτά τα νησιά δεν επιτρέπεται κανένα είδος τουριστικής ανάπτυξης. Στη δεύτερη υποομάδα περιλαμβάνονται όλα τα ακατοίκητα νησιά (μηδενικός πληθυσμός κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή) που δεν ανήκουν στην πρώτη υποομάδα. Σε αυτά τα νησιά επιτρέπονται μόνο οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ήπιας ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για όλες εκείνες τις ακατοίκητες νησίδες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ξηρά. Σε αυτές λοιπόν ανοίγει ο δρόμος για τουριστική ανάπτυξη”….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *