Πρώτη μέρα του Χρόνου. Γράφει ο Γιάννης Ρεβύθης

Πρώτη μέρα του Χρόνου σήμερα και το χρονολόγιο μου, γέμισε με ευχές για Καλή Χρονιά. Με ευχές να είναι χαρούμενη η νεα περίοδος που έρχεται καί πού σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το ημερολόγιο δηλαδή που προτείνουν οι Ρωμαίοι απο την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα απέχει 2024 χρόνια απο τη γέννηση του Χριστού.
Αλήθεια πόση μαγεία κρύβεται πισω από την έννοια χρόνος, αλλά και πίσω απο την μέτρηση του Χρόνου.
Αλήθεια εχετε σκεφτεί πόσοι πολιτισμοί εχουν συνεργαστεί προκειμένου σήμερα να μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τον χρόνο; Να υπολογίσουμε και να καταγραψουμε π.χ. με ακρίβεια την χρονική απόσταση από τώρα μέχρι το Πάσχα.
Να μετρήσουμε τους μήνες, τις μέρες τις ώρες τα λεπτά τα 100στα, τα 1000στα του δευτερολέπτου.
Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι την μεγάλη χαρά που ένιωσα οταν κατάφερα για πρώτη φορά να διαβάσω το ρολόι και έτσι να μπορω να λέω δυνατά τι ώρα είναι.
Θυμάμαι μου ήταν ευκολο να μετράω με το μέτρο τις αποστάσεις η το βάρος με τα κιλά. Όταν όμως φθάναμε στη μετρηση του Χρόνου εκεί δυσκολευαν τα πράγματα. Πολυ αργότερα έμαθα οτι παντού σε όλα τα μέρη του κόσμου, το μέγεθος που μαθαινουν τελευταίο τα παιδιά να μετρούν έιναι ο χρόνος.
Όπως πολλα χρόνια μετα έμαθα οτι για να μπορέσουμε καποια στιγμή να αποτυπώσουμε τον Χρόνο, τους μήνες, τις μέρες, τις ώρες,τα δευτερόλεπτα τα δέκατα και τα εκατοστά του δευτερολέπτου με αριθμούς, χρειάστηκε να συνεργαστούν πέντε σπουδαίοι πολιτισμοί για πολλα, πολλα χρόνια.
Και ολα αυτα για να μετρήσουμε τον Χρόνο. Τον χρόνο ως φυσικο μέγεθος. Για να διαβάζουμε με το ρολόϊ την ώρα.
Ο χρόνος λοιπον ως φυσικό μέγεθος. Και η μετρηση του με ορους συμβατικούς; Ναι ως ένα σημείο. Γιατί το ενα έτος εχει 365 ημέρες.
Αυτο ειναι δεσμευτικό γιατι ειναι μια φυσική πραγματικότητα.
Σε αναγκάζει η φύση, κάτι το οποίο δεν ισχυει για τις ώρες. Οι 24 ώρες καθιερώθηκαν. Οπως και τα λεπτά. Καθιερώθηκαν τα 60 λεπτά οπως θα μπορούσαν κάλλιστα να ειναι100.
Ας γυρίσουμε χιλιάδες χρονια πίσω.
Αρχίζοντας απο τό έτος δεν μπορεις παρα να το διαιρέσεις σε 365 ημέρες γιατί η Φύση τοσο όρισε το ηλιακό έτος.
Δεν το ανακάλυψε κανείς μεγαλοφυής αστρονόμος.
Απλα οι λαοί που ασχολουνταν με την γεωργία και την ναυτιλία ήταν αναγκασμένοι να παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου και ετσι να μετρουν ποσο κρατα ενα έτος.
Έτσι για αυτη την αναγκαία διαιρεση του χρόνου η Φυση επέβαλε στους αρχαίους πολιτισμούς αυτην την διαίρεση.
Κάτι ανάλογο εγινε και με τους μήνες. Καπως ετσι έγινε η διαίρεση του έτους σε 12 μήνες. Μόνο που ο μήνας δεν έχει να κάνει με τον Ήλιο οπως το Έτος αλλα με την Σελήνη.
Ο μήνας ειναι ενας πλήρης κύκλος τής σελήνης. Χοντρικά δηλαδή όση περίπου είναι η χρονική απόσταση ανάμεσα στις δύο σελήνες.
Ετσι λοιπόν παρατηρώντας τη Σελήνη οι αρχαίοι πολιτισμοί ανακάλυψαν οτι η χρονική αποσταση ειχε διάρκεια περιπου 30 ημέρες.
Ττο γεγονός οτι σημερα μετράμε τούς μήνες με 30 η με 31 η με 28 ημέρες οφείλεται στους Ρωμαίους και στον Ιουλιο Καίσαρα.
Οι Ρωμαίοι τότε αποφασισαν οτι για να χωρανε 12 μήνες σε ενα έτος θα πρέπει ο μηνας να διαρκει ειτε 30 ειτε 31 ημέρες.
Αρα στη διαίρεση του ετους σε 12 μήνες ως ενα σημείο ακολουθούμε ξανα τη φύση γιατι τοσοι σεληνιακοι μηνες χωρανε στο ενα έτος αλλα με την προταση των Ρωμαίων κανουμε αυθαίρετα τον μήνα να διαρκει 30 η 31 ημέρες.
Η Φυση λοιπόν οριζει το έτος, το ιδιο και τους μήνες αλλά οι Ρωμαίοι με το Ιουλιανο ημερολόγιο τις ημέρες του μήνα.
Οι ώρες τις ημέρας;
Εδω λειτουργεί ο Αιγυπτιακός πολιτισμός.
Οι Αιγύπτιοι επειδη η Αίγυπτος βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό που η μέρα διαρκεί οσο περίπου και η νύχτα, πρώτοι χώρισαν σε 12 ώρες την μέρα και σε αλλες 12 την νύχτα.
Επειδη όμως αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύσει σε αλλες χώρες κάποια στιγμη η μέρα ενοποιήθηκε σε 24 ώρες.
Ετσι λοιπόν κρατήσαμε τις 24 ώρες, στην ίση ώρα , ανεξάρτητα από εποχές και τόπο, ενα μέγεθος αυθαίρετο, δημιούργημα του Αιγυπτιακού πολιτισμού.
Για την επόμενη μέτρηση την διαίρεση δηλαδή της ώρας σε 60 λεπτά και του λεπτού σε 60 δευτερόλεπτα υπεύθυνοι ήσαν οι Βαβυλώνιοι.
Οι Βαβυλώνιοι ειχαν το εξηκονταδικό σύστημα. Ετσι μετρούσαν άλλωστε και τις γωνίες σε 360 μοίρες.
Ετσι λοιπον μετρούσαν οι Βαβυλώνιοι, ετσι αυθαίρετα παρέμεινε το εξηκονταδικό συστημα μέτρησης των λεπτών και των δευτερολέπτων.
Οταν φθάσαμε στην διαίρεση και του δευτερολέπτου εκεί επικράτησε ο δυτικός πολιτισμός με τις Ελληνορωμαϊκες ρίζες που υιοθετούν το δεκαδικό σύστημα. Γι αυτό το δευτερόλεπτο το χωρίζουμε σε δέκατα σε εκατοστά η σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Και το αποτέλεσμα της μέτρησης; Το αποτέλεσμα το γράφουμε με τους Αραβικούς αριθμούς.
Βλέπουμε λοιπόν Τους Ρωμαίους να συνεργάζονται με τους Αιγυπτίους, με τους Βαβυλώνιους, με τους Έλληνες, με τους Αραβες.
Πέντε τεράστιοι πολιτισμοί συνεργαστηκαν για την μέτρηση του χρόνου.
Και ολα αυτα για να μπορούμε να λέμε σήμερα.
Χρόνια πολλά το 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *