Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών -Πανίσχυρος διπλωμάτης, «γεράκι», το πιο αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ειρήνης

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, πέθανε στα 100 του χρόνια, ανακοίνωσε τα ξημερώματα το ίδρυμα που δημιούργησε ο νομπελίστας ειρήνης (1973) και φέρει το όνομά του.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που «έφυγε» στα 100 του χρόνια. είχε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες διαστάσεις και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ στην προεδρία.

Βασικός διαμορφωτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων, «πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή.

Ένδειξη της αύρας και της επιρροής του βραχύσωμου άνδρα με τα χοντρά γυαλιά, την μπάσα φωνή και τη χαρακτηριστική γερμανική χροιά της προφοράς του στα αγγλικά: παρά την πολύ προχωρημένη του ηλικία, τον συμβουλευόταν συχνά μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ, κι όχι μόνο, ενώ όχι σπάνια τον υποδέχονταν στο εξωτερικό αρχηγοί κρατών.

Στο τελευταίο του μείζον ταξίδι, τον Ιούλιο επισκέφθηκε το Πεκίνο, για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αυτός ο τελευταίος εξήρε τον «θρυλικό διπλωμάτη» ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην προσέγγιση της Κίνας και των ΗΠΑ τα χρόνια του 1970.

Ο δρ Χένρι Κίσινγκερ, ειδικός βοηθός του Προέδρου Νίξον, φρυγανίζεται από τον Κινέζο πρωθυπουργό Τσου Εν-Λάι τη στις 21 Φεβρουαρίου 1972, σε δείπνο στο Πεκίνο / Φωτογραφία: AP
Ουδείς άλλος σημάδεψε όσο αυτός την αμερικανική εξωτερική πολιτική το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Φημισμένος για τις απαράμιλλες διαπραγματευτικές του ικανότητες, ο Χένρι Κίσινγκερ ταυτόχρονα συχνά επιδείκνυε ροπή στον αυταρχισμό.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *