Πολιτιστική στέγη Τρωιαννάτων. Εορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 την Εορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς 2023 .

Ήταν μια αναπαράσταση του τρύγου στα αμπέλια Ρομπόλας της Κοινοτητας Τρωιαννάτων και της Παρασκευής της Μουσταλευριάς από τις νοικοκυρές σαν αγνό γλύκισμα των τρυγηταδων και της οικογένειας . Τα τραγούδια και τα πειράγματα των τρυγηταδων αρχίζουν από τα χαράματα για να καταλήξουν στον λινό του σπιτιού όπου μετά το πάτημα των σταφυλιών ο μούστος θα καταλήξει στα βαρέλια όπου πριν αρχίζει να βράζει οι νοικοκυρές θα πάρουν το μετρικό τους για να παρασκευάσουν την μουσταλευριά . Ένα υπέροχο αγνό γλύκισμα όπου το απολαμβάνει η οικογένεια είτε λιαστό είτε φυσικό .

Η φετινή εορτή μας , ήταν για μας ένα εξαιρετικό πανηγύρι που μας έδωσε χαρά και ζωή για την παράδοση , την ιστορία και τον πολιτισμό μας .

Η απόλαυση των δρώμενων του τρύγου και η αναπαράσταση του πατήματος από τους μικρού τρυγηταδες πατητές και στην συνέχεια της Παρασκευής της μουσταλευριάς υπό τους ήχους της ορχήστρας μας με τον Άγγελο Ανδρεάτο και τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη στο βιολί έδωσε σε όλους μας την χαρά του τρύγου και της όλης διαδικασίας παρασκευής του κρασιού και της μουσταλευριάς .

Θελουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς της βραδιά , την κ Ολγα Μαραβέγια για τα υλικά της Μουσταλευριάς , τον κ Διονύση Πολλάτο για τα υλικά των σαλατών .

Ευχαριστούμε όλα τα ΜΜΕ που μας στήριξαν .

Ευχαριστούμε όλους τους συγχωριανούς μας που αυθόρμητα μας βοήθησαν .

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ Γεράσιμο Δελακά ( Νταραβερη) για την βοήθεια στην παρασκευή της μουσταλευριάς , αλλά και στο βράσιμο της γίδας .

Η δίκη μας ευχαρίστηση είναι να διατηρήσουμε τα ήθη , έθιμα κσι πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας και μάλιστα θεσμών που λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης σβήνουν και χάνονται .

Τέλος ευχαριστούμε όλους που ήλθαν και μας στήριξαν και είναι πάντα στο πλευρό μας .

Σωτήρης Κουρής 2/9/23

Προεδρος ΔΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *