Πρώτη επίσημη συνάντηση Μερόπης Υδραίου και Στέφανου Πουλημένου

Εκτενή ενημέρωση για το πλούσιο έργο που έχει γίνει στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις υποδομές για ανακύκλωση την τελευταία τετραετία έκανε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου στο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Στέφανο Πουλημένο και τους συνεργάτες του, στην σημερινή πρώτη επίσημη συνάντησή τους.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη, των Αντιδημάρχων Οικονομικών και Τουρισμού Γιώργου Παντελιού και Παναγιώτη Βαρούχα αντίστοιχα, του Γ.Γ. Γιώργου Πουλή καθώς και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Τόσο η Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ευχήθηκαν στη νέα δημοτική αρχή δημιουργική και αποτελεσματική θητεία και αναφέρθηκαν στο έργο που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τόσο για την μεταφορά όσο και για την αποκομιδή και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Επεσήμαναν την επιτυχή προσπάθεια για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας χωρίς την οποία η Κέρκυρα θα είχε αφανιστεί υγειονομικά και οικονομικά καθώς και στο τεράστιας σημασίας έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που χωρίς αυτόν δεν θα ήταν δυνατή η μεταφορά των σκουπιδιών μας και ο οποίος από τον Γενάρη του 2024 παραμένει ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Αναφέρθηκαν επίσης στον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων έργου, πάνω από 40 αριθμητικά, που αποκτήθηκαν από Ευρωπαϊκά, Εθνικά Προγράμματα και leasing, τα οποία αύξησαν κατά πολύ την κινητή περιουσία του Δήμου και δίνουν λύσεις σε πολλές υπηρεσίες. Ενημέρωσαν για το Δίκτυο Ανακύκλωσης Υλικών που έχει αναπτυχθεί στο Δήμο, σε τόνερ, μελανοδοχεία, μπαταρίες, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες-φωτοσωλήνες, ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια, στρώματα, αποτσίγαρα και τηγανέλαια.
Επίσης για τα 5 Πράσινα Περίπτερα, ένα για κάθε Δημοτική Ενότητα, που έχουν παραληφθεί από το Δήμο, 12 ρευμάτων ανακύκλωσης, τα οποία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία. Ακόμη, για το μικρό και μεγάλο Πράσινο Σημείο που είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον, έγινε πληροφόρηση για χιλιάδες κάδους που έχουν έρθει στην υπηρεσία (πράσινοι, καφέ, κίτρινοι) και καδάκια για την διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή. Όλος αυτός ο εξοπλισμός, είναι η βάση για αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας με εστίαση στην ανακύκλωση.

Η Μ. Υδραίου ξεκαθάρισε ότι σε συνεννόηση με τον Υπουργό και τον Γ.Γ. Περιβάλλοντος έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να εξασφαλίσει τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας καί για το έτος 2024.
Για την ισχύουσα σύμβαση αποκομιδής η Δήμαρχος επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί ως το τέλος του έτους και έως την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου στοιχείο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί από την 1η Ιανουαρίου η νέα δημοτική αρχή.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο τη νέα σύμβαση αποκομιδής των απορριμμάτων, που αφορά την επόμενη διετία, για την οποία όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Υδραίου έχουν γίνει επανειλημμένως προσφυγές από μέλη και της νέας δημοτικής αρχής, «θα ήταν αντιδεοντολογικό και καταχρηστικό να δεσμεύσουμε τη νέα δημοτική αρχή με μια νέα σύμβαση. Νομίζω είναι πολιτικά ορθό, η νέα δημοτική αρχή να επιλέξει τους όρους, τις προϋποθέσεις και το σχεδιασμό για την αποκομιδή και ανακύκλωση των απορριμμάτων».
Η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος ερωτήθηκαν και για το θέμα του προσωπικού και ανέφεραν ότι δεν είναι επαρκές. Γνωστοποίησαν ωστόσο στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο ότι όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στην Διεύθυνση Επιχειρησιακού Έργου εργάζονται στα συγκεκριμένα τμήματα και κανείς δεν έχει αποσπαστεί ή υπηρετεί σε άλλη Διεύθυνση.
Ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος ευχαρίστησε για την ενημέρωση δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά την μεταβατική περίοδο διακυβέρνησης του Δήμου θα εξελιχθούν όλα ομαλά και δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος να μείνει ο τόπος χωρίς αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς θα υλοποιηθεί στο έπακρο η σύμβαση η οποία βρίσκεται σε ισχύ. Παράλληλα, μετά την ενημέρωση που είχε σχετικά με τη δημιουργία υποδομών και προμήθεια οχημάτων αποκομιδής και έργου, ο κ. Πουλημένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμος έχει πλέον στη διάθεσή του εξοπλισμό και υποδομές μεγάλης αξίας και σημασίας που αποτελούν τη βάση για αποτελεσματική διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμης πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής αξίας.
Τέλος, η Δήμαρχος δήλωσε ότι τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής προκειμένου να ενημερώσουν διεξοδικά για το σύνολο του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι κομβικής σημασίας για την υγεία των πολιτών, την οικονομία και ευημερία του τόπου και γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει απρόσκοπτα προς όφελος των δημοτών και του Δήμου μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *