Δήλωση Στέφανου Γκίκα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, τιμούμε τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων Μικρασιατών από το Τουρκικό Κράτος. Σφαγές, λεηλασίες σπιτιών, επιχειρήσεων, περιουσιών και Ναών, θηριωδίες, αιχμαλωσίες, άγριες δολοφονίες χιλιάδων Ελλήνων που επί αιώνες ζούσαν στην Μικρά Ασία έχοντας τις ρίζες τους στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια μαύρη σελίδα για την παγκόσμια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την τουρκική μανία, ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς. 1,5 εκατομμύριο Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, επιμένοντας τεράστιες δυσκολίες, φτώχεια, αρρώστιες και πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Οι Μικρασιάτες πάλεψαν για να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία, εργάστηκαν σκληρά και μεγαλούργησαν, σε ένα Ελληνικό κράτος που αιμορραγούσε οικονομικά εξαιτίας της  Μικρασιατικής Καταστροφής.

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλούτισαν παράλληλα τον Ελλαδικό πολιτισμό σε πολλούς τομείς και βοήθησαν τα μάλα στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους που γνωρίζουμε σήμερα.

Αιωνία η Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *