Ένωση Γονέων: Μεγάλα λόγια, μικρά έργα!

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει την Δευτέρα για τα παιδιά μας και αναρωτιόμαστε σε τι σχολεία και σε ποιες αίθουσες θα μπούνε για να μορφωθούν.

Κτηριακά σχολικά  έργα:

Ακόμη ένα καλοκαίρι απραξίας και λιγοστών σχολικών έργων από την Δημοτική αρχή. Φέτος τα μόνα έργα που έγιναν ήταν ενεργειακές αναβαθμίσεις στο 2ο και 3ο ΓΕΛ, καθώς και στο 6ο και 7ο Δημοτικό. Μικροσυντηρήσεις σε ρωγμές και βαψίματα όψεων σε 5ο Δημοτικό, 2ο και 6ο Γυμνάσιο. Γι’ αυτές τις παρεμβάσεις κομπάζει η Δημοτική αρχή και μάλιστα με διθυραμβικούς τόνους! Όλοι όμως ξέρουμε ότι το βάψιμο είναι ωραίο αλλά δεν θα συγκρατήσει τις ρωγμές και τα σάπια παλιά ντουβάρια. Είναι αυτά σύγχρονα σχολικά κτήρια για την εποχή του 21ου αιώνα; Οι γονείς δεν ξεχνούν  τόσο εύκολα! Τα προνήπια και νήπια θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα ακατάλληλα κοντέινερς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θεάρεστο έργο τούτης της Δημοτικής αρχής! Όσο θα εξακολουθούν διαχρονικά να υπάρχουν υποχρηματοδοτήσεις από τις κεντρικές κυβερνήσεις για σχολικά έργα άλλο τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση των ήδη επιβαρυμένων παλαιών και ακατάλληλων σχολικών μας κτηρίων. Να θυμίσουμε (γιατί δεν ξεχνάμε) ότι ένας μικρός υποθαλάσσιος σεισμός πριν λίγους μήνες έκανε να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια τοίχου σε εργαστηριακή αίθουσα του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας, δείγμα σε τι σχολεία βάζουμε τα παιδιά μας. Κι όμως για το συγκεκριμένο κτήριο περιμένουμε ακόμη την χρηματοδότηση -θα πει η Δημοτική αρχή-. Οι ζωές των παιδιών μας όμως κινδυνεύουν! Και η υπομονή έφτασε στο τέλος.

Με έγγραφό μας στις 30/6 ζητούσαμε από τους υπεύθυνους του Δήμου να μας απαντήσουν τι ελέγχους θα κάνουν στα σχολικά κτήρια για την στατικότητα τους, για ηλεκτρολογικούς και μηχανολογικούς ελέγχους στα λεβητοστάσια κλπ. Καμία απάντηση δεν μας δόθηκε μέχρι σήμερα!!! Ζητούσαμε επίσης από την ίδια την Δήμαρχο και αντιδήμαρχο Παιδείας να φροντίσουν φέτος όλα τα σχολεία του Δήμου να έχουν πόσιμο νερό αφού υπάρχει άμεση ανάγκη ειδικά σε σχολεία που δεν υπάρχει κυλικείο. Ουδεμία απάντηση δεν πήραμε μέχρι σήμερα!!!

Προφανώς τέτοια έργα κοστίζουν και δεν έχουν ανταποδοτικό όφελος, επομένως δεν υπάρχουν στην ατζέντα τους.

Σχολικές μεταφορές:

Για άλλη μια χρονιά οι σχολικές μεταφορές βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού η Περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να στηρίξει αυτή την άμεση ανάγκη των παιδιών μας. Το έχει αναγάγει σε ένα δαιδαλώδες και πολύπλοκο ζήτημα και το νομικό και θεσμικό πλαίσιο στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία! Κάποιοι μεταφορείς είναι απλήρωτοι για 6 μήνες και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα πληρωθούν. Πιο πολλά από κάθε άλλη χρονιά θα είναι τα δρομολόγια που δεν θα τα αναλάβει κάποιος (άγονα) και η μόνη λύση που δίνει το κράτος σε αυτή την περίπτωση είναι η χρηματική αποζημίωση που είναι πάρα πολύ μικρή 0,35€/χλμ  και εν τέλει δεν λύνει το πρόβλημα του εργαζόμενου γονέα.

Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς:

Λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποίησε στην Α φάση φέτος το υπουργείο παιδείας. Έτσι στην Κέρκυρα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ακόμη 80 κενά και στην πρωτοβάθμια 27. Ειδικά για την παράλληλη στήριξη υπάρχουν 30 κενά για τα νηπιαγωγεία και 101 κενά για τα Δημοτικά. Φέτος το υπουργείο με εγκύκλιό του διευκρινίζει ότι θα μπορούν σε ένα τμήμα να είναι πολλά παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη με την ίδια εκπαιδευτικό της παράλληλης. Καμία ευαισθησία για τα παιδιά αυτά! Μόνο το ζήτημα της οικονομίας λοιπόν απασχολεί το υπουργείο.

 

Διεκδικούμε:

  • Κανένα παιδί στα κοντέινερ, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι προσεισμικοί έλεγχοι
  • Εντατικοί ετήσιοι μηχανολογικοί και ηλεκτρολογικοί έλεγχοι
  • Πόσιμο νερό σε όλα τα σχολεία
  • Σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και ασφαλείς σχολικές μεταφορές
  • Άμεση κάλυψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση
  • Ένας εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί με γνωμάτευση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *