Φοιτητική στέγη: “Είναι άδικο να απειλείται έτσι η εκπαίδευσή μας”

Ακριβά ενοίκια, φοιτητές που μένουν άστεγοι το καλοκαίρι, ανεπαρκείς εστίες συνθέτουν τη στεγαστική μέριμνα για τον φοιτητικό πληθυσμό της χώρας.

“Σχεδόν κάθε χρόνο, αναφέρουμε ότι η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο αποτελεί “τζόκερ”. Η φετινή χρονιά, όμως, αποτελεί τη δυσκολότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών” σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates πραγματοποίησε έρευνα με τίτλο “Φοιτητική Στέγη 2023-2024” για τα ενοίκια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και 20 ακόμα μεγάλες “φοιτητουπόλεις” και τα αποτελέσματα ήταν για μια ακόμη χρονιά, άκρως απογοητευτικά.

Η τουριστικοποίηση δεκάδων συνοικιών, η πενιχρή κρατική στήριξη του φοιτητικού πληθυσμού και των οικογενειών τους καθώς και οι ελλιπείς υποδομές όσον αφορά την φοιτητική στεγαστική μέριμνα, που περιορίζεται σε ανεπαρκείς και οριακά εγκαταλελειμμένες φοιτητικές εστίες, έχουν οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες να επιλέγουν πώς θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους, και κατά συνέπεια, να επιλέγουν τι θα σπουδάσουν, με βάση, όχι τα ενδιαφέροντα και την κλίση τους, αλλά με κριτήριο “τι αντέχει η τσέπη των οικογενειών τους”.

Αλλά ακόμα και εκείνοι που “τολμούν” και ξεκινούν τις σπουδές τους μακριά από την πόλη τους, έρχονται αντιμέτωποι με αμέτρητες δυσκολίες.

Καταρχάς με το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσφέρουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση, το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο, ή, στην καλύτερη, μέχρι Ιούνιο.

Μετά ξεκινά η τουριστική σεζόν, και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες μένουν άστεγοι κατά την περίοδο της εξεταστικής τους, με τους περισσότερους να καταγγέλουν την αναλγησία των ιδιοκτητών.

“Είναι άδικο να απειλείται η εκπαίδευση μας λόγω της αισχροκέρδειάς τους” έγραψε η Καλλιόπη, φοιτήτρια στο Ρέθυμνο, σε δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει σπίτι, καθώς τον Ιούνιο αναγκάστηκε να φύγει από αυτό που διέμενε, γιατί ο ενοικιαστής “ήθελε να το κάνει Airbnb”.

“Πέρασα πέρυσι στο Ρέθυμνο, γιατί σπουδάζουν και τα αδέρφια μου εκεί και θα συγκατοικούσα μαζί τους. Όταν το έμαθε ο ιδιοκτήτης μας ζήτησε άυξηση και εμείς το αρνηθήκαμε. Το συμβόλαιό μας έληξε τον Ιούνιο, ο ιδιοκτήτης έκανε το σπίτι Airbnb και ψάχναμε απεγνωσμένα σπίτι. Δεν βρίσκαμε τίποτα. Όλα ήταν πολύ ακριβά. Και ψυχικά ήταν μια πολύ επώδυνη και κουραστική διαδικασία. Βλέπαμε αγγελίες που έλεγε ότι το σπίτι είναι επιπλωμένο και δεν ήταν και άλλα πολλά. Σκεφτόμουν ότι θα αναγκαστώ να γυρίσω στην Αθήνα και ότι απειλείται η εκπαίδευσή μου”, μας περιέγραψε.

“Το καλοκαίρι βάζουν σε προτεραιότητα τους τουρίστες, παρόλο που εμείς είμαστε η “μόνιμη” οικονομία. Υπάρχει μια διάθεση εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα στις πιο τουριστικές περιοχές”, πρόσθεσε.

Αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων τοιχοκολλημένες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων τοιχοκολλημένες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο EUROKINISSI
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια όπου διαμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει οδηγήσει χιλιάδες από αυτούς να επιστρέφουν στις πόλεις τους και πηγαίνουν στη σχολή τους μόνο κατά την εξεταστική περίοδο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των σπουδών τους.

“Συμφοιτητές μου έχουν χάσει εξεταστική, επειδή δεν είχαν που να μείνουν”, αναφέρει η Καλλιόπη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι σε πόλεις όπως το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο, το Ναύπλιο και αλλού, πολλοί είναι εκείνοι που επιχείρησαν να βρουν σπίτι σε κάποιο χωριό έξω από την πόλη, όπου τα ενοίκια είναι φθηνότερα, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι χωρίς πυκνό συγκοινωνιακό δίκτυο, με λεωφορεία που περνούν μία φορά την ημέρα και μία το βράδυ, είναι αδύνατον.

Και ενώ όλα τα παραπάνω κάνουν τις σπουδές να μοιάζουν μια “δοκιμασία για λίγους”, τα εξωφρενικά υψηλά ενοίκια δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *