Αλτσχάιμερ: Δράσεις και προγράμματα για διαρκή βελτίωση της φροντίδας

Είναι δύσκολη υπόθεση το Αλτσχάιμερ, για ασθενείς και οικείους. Ομως στην Ελλάδα γίνονται πλέον πολλά που μπορούν να τους βοηθήσουν. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ, μια διεθνής πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι κλινικοί γιατροί και ερευνητές των νευροεπιστημών από όλον τον κόσμο, έχει κάνει πολλά στα τέσσερα χρόνια παρουσίας και δράσης της στη χώρα μας. Υποστηρίζει έμπρακτα νοσούντες και φροντιστές. Δημιούργησε ένα δίκτυο φορέων και Ελλήνων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και νέων προτύπων φροντίδας. Προσπαθεί να επιταχύνει τη δημιουργία πρωτοποριακών νέων δομών με ένα ανανεωμένο εθνικό σχέδιο για την άνοια που κατέθεσε πρόσφατα στο αρμόδιο υπουργείο. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, διευθυντής του Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Johns Hopkins Bayview Medical Center και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, «Ας κρατήσουμε στον νου την πραγματικότητα της ύπαρξης λύσεων στο κομμάτι της διαχείρισης της ασθένειας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε την ανάγκη επιτάχυνσης στην υιοθέτηση νέων και καινοτόμων πρακτικών και στην υλοποίηση δράσεων που θα επιβραδύνουν τις δυσοίωνες στατιστικές».

Η πρωτοβουλία τρέχει τρία μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Αναλύει χιλιάδες φακέλους δεδομένων από διαχρονικές μελέτες που διεκπεραιώθηκαν στο Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έργο το οποίο έχει αναλάβει το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Προβαίνει σε κλινική αποτίμηση απεικονιστικών δεδομένων από την Ελλάδα στο Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας στη νόσο Αλτσχάιμερ του Johns Hopkins. Εχει δημιουργήσει το πρώτο στην Ελλάδα «Κέντρο Αριστείας και Ιατρικής Ακριβείας για την Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ» με έδρα το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, το οποίο συλλειτουργεί με το αντίστοιχο Κέντρο του Johns Hopkins και το BiHELab. Ολα στοχεύουν στη δημιουργία ολοκληρωμένων προφίλ των ατόμων που εξετάζονται, για την ανάπτυξη πρωτοποριακών εξατομικευμένων θεραπειών.

Με «Ταξίδια Ελπίδας» που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο –το ερχόμενο φθινόπωρο και στην Πάτρα–, μια σειρά συναντήσεων των ειδικών επιστημόνων με ασθενείς και φροντιστές, αλλά και με μηνιαία σεμινάρια επιστημονικού χαρακτήρα, συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της φροντίδας. Παράλληλα, τρέχει δύο προγράμματα κατάρτισης για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης 212 000 8711 σε συνεργασία με την πρωτοβουλία «Θάλλω», μέσω της ιστοσελίδας www.hiaad.gr παρέχει χρήσιμα εργαλεία στους φροντιστές. Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Θερινό Σχολείο για την Ανοια, που απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής.

Ισως η καλύτερη είδηση είναι η λειτουργία από την Πρωτοβουλία και το Ελληνικό Παρατηρητήριο για την Ανοια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προτύπων κέντρων ημέρας και ιατρείων μνήμης, που πιστοποιούνται με βάση εφαρμοσμένα πρωτόκολλα της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins. Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 11 κέντρα ημέρας και ιατρεία μνήμης. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τον ρυθμό εξέλιξης της πιστοποίησης και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζουμε πως θα έχουν πιστοποιηθεί συνολικά 15 φορείς», ανέφερε στην «Κ» ο επιστημονικός διευθυντής του BiHELab, και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Βλάμος.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *