Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη γυναικών με ομιλήτριες την Αλεξάνδρα Μπαλού και την Μυρσίνη Χαραλάμπους, υποψήφιες  βουλευτές Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Εισηγητικά η Α. Μπαλού επικεντρώθηκε στην ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, στάθηκε  ιδιαίτερα  στην πείρα  από την πολιτική που έχει εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες  εναλλάχτηκαν είτε αυτοδύναμες είτε συνεργαζόμενες. “Η κατάργηση των διαφοροποιημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών,  η  άρση της απαγόρευσης της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, η διαμόρφωση μιας ακόμα πιο «ευέλικτης» αγοράς εργασίας, με μεγαλύτερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η επίθεση στο 8ωρο και η επιβολή 10ωρης εργασίας μέσα από τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου,  η παγίωση της τηλεργασίας, νομοθετικές ρυθμίσεις που αποκλείουν από το επίδομα άδειας τοκετού – λοχείας – μητρότητας όσες εργαζόμενες δεν έχουν συγκεντρώσει 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια, εργοδοτική αυθαιρεσία,  κ.α. είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, με τον μανδύα του προοδευτισμού και στο όνομα της «ισότητας», με την υπογραφή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με τελικό στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης. Με δεδομένες την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση των υποδομών στήριξης της οικογένειας, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κ.α.,  η κοινωνική ζωή της γυναίκας οδηγείται στην αποδιοργάνωση και όχι στη λεγόμενη «συμφιλίωση».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε από τις παρευρισκόμενες πλούσιος προβληματισμός για τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών και της έλλειψης δομών προστασίας για τη γυναίκα και το παιδί. Αναδείχτηκε το θέμα της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας που εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις. Όσες πήραν τον λόγο ήταν σοβαρά προβληματισμένες για την έλλειψη υποδομών στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου.

Στην παρέμβασή της η Μυρσίνη Χαραλάμπους μίλησε για την εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενες από την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών μέσα στα ταξικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Την πάλη για ΣΣΕ, ενάντια στις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, ενάντια σε όλες τις μορφές βίας ως απότοκο του εκμεταλλευτικού συστήματος. Αναφέρθηκε  στις μάχες των απεργιών και των άλλων εργατικών διεκδικήσεων στα ξενοδοχεία, τα σούπερ-μάρκετ, σε κάθε χώρο δουλειάς και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι ψηφίζοντας αστικά κόμματα σαμποτάρουν τον αγώνα τους.

            Το θέμα δεν είναι, είπε κλείνοντας η Α. Μπαλού, να διαλέξουμε ποιος ή ποιοι θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των πλειστηριασμών και της πολεμικής εμπλοκής, αφού παρά τις επιμέρους διαφορές τους, όλοι στις ίδιες ράγες κινούνται, στις ράγες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αφού έχουν δοκιμαστεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και είναι ξένοι προς τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα. Το θέμα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ για να έχει ο αγωνιζόμενος λαός στις μάχες που δίνει συμπαραστάτη στην Βουλή, στις Περιφέρειες  και στους Δήμους. Γιατί το ΚΚΕ αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά μέτρα, κάνει προτάσεις ανακούφισης και προστασίας του λαού, προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Και η Μυρσίνη Χαραλάμπους συμπλήρωσε: Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δώσουν δύναμη στην δύναμή τους, να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.  Κριτήριο ψήφου είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας που δεν ικανοποιούνται στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, με οποιονδήποτε διαχειριστή. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει αυτοπεποίθηση και ώθηση στο εργατικό-λαϊκό κίνημα να παλέψει για ριζικές ανατροπές. Καταλήγοντας κάλεσε τις γυναίκες του λαού να κάνουν δική τους υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες και στο κίνημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *