Χρειάζεται υπομονή και κουράγιο η χάραξη της στρατηγικής της νέας τουριστική περιόδου. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Η τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε, πλην μερικών τουριστών που ακόμα «σκάνε μύτη» είτε λόγω κρουαζιέρας, είτε των υπολοίπων που απομένουν στο ύστερο της περιόδου, ο χειμώνας σταδιακά έρχεται και τα ταμεία μετριούνται για να βγει ο φετινός λογαριασμός.

Πλέον μπαίνουμε στην εποχή των απολογισμών και των χρησμών για τη νέα χρονιά, αν και λόγω της ήδη έντονης προεκλογικής περιόδου προκύπτουν περισπασμοί, που επιτρέπουν την μετάθεση των συζητήσεων, μιας και σχεδόν καθημερινά προκύπτουν πολλά θέματα, που επικαλύπτουν το ουσιώδες, για το πώς πήγε η φετινή χρονιά.
Έτσι ακόμα και οι σταδιακές εκτιμήσεις των φορέων για το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε για τον τουρισμό, τόσο για τις αφίξεις, όσο και για τα έσοδα δεν συγκεντρώνουν ακόμα την προσοχή που οφείλεται. Βέβαια, πολύ σύντομα η κουβέντα αυτή θα έρθει στο επίκεντρο, μιας και θέλοντας και μη η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα υποχρεώσει όλους να ψάξουν το λόγο που δεν υπάρχει το χρήμα που εικάζονταν ότι θα συρρεύσει.
Η αλήθεια είναι πως για τον τουρισμό φέτος, που μια «Παρασκευή» του καλοκαιριού «έκοψε» ξαφνικά αιφνιδιάζοντας τους πάντες, οι αναλύσεις είναι πολύ δύσκολες, όσο κι αν επιμένουμε ν’ απολαμβάνουμε το αφήγημα της επανάκαμψης μετά την πανδημία.
Τα στοιχεία της ΤτΕ δυστυχώς δείχνουν ότι εντέλει η φετινή χρονιά δεν ήταν αυτή που όλοι διηγούνταν, τα ρεκόρ δεν έσπασαν κι οι εισπράξεις δεν ήταν εκείνες που υπολογίζονταν, ενώ τα κέρδη (καλό θα είναι σταδιακά να αρχίσουμε να το παραδεχόμαστε) εξανεμίστηκαν υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, τον πληθωρισμό και το γενικευμένο κλίμα ακρίβειας που ταλανίζει εδώ και μήνες την αγορά!
Η ακρίβεια κι η ανασφάλεια που προκαλεί αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, τον κρίσιμο ανασχετικό παράγοντα για τη φετινή χρονιά και θα τολμήσω να πω πως θ’ αποτελέσει τον βασικό παράγοντα που θα διαμορφώσει και τις μελλοντικές συμπεριφορές, ιδίως σε ένα τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο, όπως είναι ο τουρισμός.
Επειδή λοιπόν ξεκίνησαν οι τουριστικές εκθέσεις, με πρώτη ως είθισται τη WTM στο Λονδίνο κι όλων η προσοχή στρέφεται στα μηνύματα που θα προκύψουν, με τους παράγοντες πάντα να θέλουν να δουν την ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά περισσότερο για λόγους πολιτικής χρήσης, θα έλεγα πως πλέον θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έναντι μιας αγοράς, που κατά κόρον χαρακτηρίζεται από την αστάθεια και την αμφιβολία.
Μπορεί να βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα, σημαντική επισκεψιμότητα, αλλά προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα σε ότι έχει να κάνει με τις πρόωρες κρατήσεις, αφού ακυρώνονται με ένα απλό τηλεφώνημα ή μ’ ένα μήνυμα και με σχεδόν μηδενικό κόστος, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν πανηγυρισμό για την κινητικότητα της αγοράς, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά, πως η επερχόμενη κρίση του χειμώνα δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της.
Βλέπετε, η ακρίβεια ήδη πιέζει υπερβολικά τα νοικοκυριά, πράγμα που σημαίνει πως οι εν δυνάμει επισκέπτες του καλοκαιριού έχουν ν’ αντιμετωπίσουν πρώτα την αγωνία να βγάλουν το χειμώνα και μετά να σκεφτούν αν και που θα πάνε διακοπές, πράγμα που δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στους τουριστικούς προορισμούς.
Είναι προφανές πως ακόμα κι εκφράσεις κλισέ, όπως το «κρατάμε μικρό καλάθι» δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις συνθήκες που επικρατούν και θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή και κουράγιο για να δρομολογηθεί η νέα σεζόν, που όπως όλα δείχνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μια ακόμα μεταβατική περίοδος, με την εξομάλυνση των συνθηκών να μετακινείται πλέον για το 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *