ΑΝΑΣΑ: Master Plan ύδρευσης Ζακύνθου.

Επερώτηση προς κ. Περιφερειάρχη.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε σε ανοικτό Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ζακύνθου το γενικό σχέδιο ύδρευσης (master plan Ζακύνθου) προς έγκριση του τρίτου παραδοτέου του, ΄΄πρόταση κοστολόγησης της παροχής υπηρεσιών νερού ύδρευσης΄΄.

Πρόκειται για μέρος της πράξης με τίτλο ΄΄Εφαρμογή Μέτρων Βέλτιστης Διαχείρισης Υδάτων και Παρακολούθησης Ποιότητας Νερού για το Δήμο Ζακύνθου΄΄.

Ας θυμηθούμε λίγο όμως, πώς οδηγηθήκαμε στο σημείο αυτό:

Η ανωτέρω πράξη, που εντάχθηκε στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» με την υπ’ αριθμ. οικ.1782/05-08-2019 (ΑΔΑ:99Β97ΛΕ-49Θ) απόφαση του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου, είχε προϋπολογισμό 413.854,33 ευρώ. Εν συνεχεία και επειδή δεν είχε εγκαίρως υλοποιηθεί, με ευθύνη των τοπικών αρχών, μεταφέρθηκε στο νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» με την υπ’ αριθμ. οικ.583/19-03-2024 απόφαση του νυν Περιφερειάρχη Ι. Τρεπεκλή και μειωμένο προϋπολογισμό 206.841,17 ευρώ που αντιστοιχεί στην σύμβαση με τον ανάδοχο των μελετών.

Η πράξη αποτελείται από τρία υποέργα:

Α. «ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΎΔΡΕΥΣΗΣ (MASTER PLAN).

Β. «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ Δ.Ε. ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΚΑΙ Δ.Ε. ΛΑΓΑΝΑ».

Γ. «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΥΔΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ».

Οι μελετητές προβλέπουν έργα που αφορούν:

Δημιουργία νέων γεωτρήσεων.
Δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε γεωτρήσεις με υψηλή αγωγιμότητα.
Δημιουργία λιμνοδεξαμενών.
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης (έλεγχος διαρροών) και στεγανοποίηση δεξαμενών αποθήκευσης.
Η μελέτη προβλέπει χρόνο υλοποίησης του έργου τα 20 έτη και κόστος αγοράς κυβικού που φτάνει και τα 4,50 ευρώ το κυβικό, όταν το νερό στην Αθήνα κοστίζει 0,80 ευρώ το κυβικό και είναι και πόσιμο.

Κατά την άποψη της ΑΝΑΣΑ, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη μελέτη κρίσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι πραγματικές απώλειες κατά την μεταφορά του νερού από τις γεωτρήσεις στον τελικό καταναλωτή, ποιος είναι ο αριθμός των παράνομων και νόμιμων ιδιωτικών γεωτρήσεων και ποιες τελικά οι ποσότητες που εξάγονται από αυτές, στοιχεία που κάλλιστα μπορεί κάποιος να βρει από τη αρμόδια διεύθυνση υδάτινων πόρων.

Με δεδομένο ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ζακύνθου 19 αναλύσεις του 2024 που πιστοποιούν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για οικιακή χρήση ως προς τα χημικά του στοιχεία, θα επιθυμούσαμε να γνωρίζουμε αν τελικά η περιφέρεια δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός master plan το οποίο σύμφωνα και με επίσημα χείλη του τεχνικού κόσμου της τοπικής κοινωνίας φαίνεται ότι παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.

Επερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Ποιος ο ρόλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ζακύνθου αναφορικά με τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων καθώς και με τη συχνότητα δειγματοληψίας, τις οποίες πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Ζακύνθου σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία; Και γιατί η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έκανε τα προβλεπόμενα από το νόμο στο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο νησί της Ζακύνθου με τη διείσδυση του πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης;
Αλήθεια, κύριε Περιφερειάρχη, μήπως γνωρίζετε ποια είναι η πρόοδος των δικαστικών ερευνών αναφορικά με την παραπάνω υπόθεση και γιατί εκκρεμεί η έκθεση του τελικού πορίσματος από τον εισαγγελέα Ζακύνθου;

Ποιος ο ρόλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ζακύνθου αναφορικά με τον έλεγχο της δημοσιοποίησης των παραπάνω αποτελεσμάτων προς το κοινό από τη ΔΕΥΑ Ζακύνθου σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία;
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους παρουσιαστές της μελέτης master plan, το προ-εκτιμώμενο κόστος της υλοποίησης του έργου ορίζεται στα 70.000.000 ευρώ, ποια θα είναι η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΠΙΝ και πώς θα εξασφαλιστεί;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Αλέξανδρος Μιχαλάς

Διονύσιος Γιακουμέλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *