ΛΑΣΥ: Ερώτηση για τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ν. 5056/2023 καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ). Ως ημερομηνία αυτοδίκαιης διάλυσης τους ορίζεται η λήξη του τρέχοντος Σχολικού Έτους, δηλαδή στις 30/06/2024.

Πριν ακόμη από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαμε αναδείξει τον αρνητικό χαρακτήρα αυτής της αναδιάρθρωσης. Επιταχύνεται με αυτόν τον τρόπο η προώθηση της αποκέντρωσης των λειτουργιών και των ευθυνών όσων αφορά τις σχολικές μονάδες, αφού μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες των επιτροπών στους διευθυντές. Επίσης, αφαιρείται η δυνατότητα διευθυντών σχολείων, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών να συμμετέχουν στην συζήτηση και τις αποφάσεις που παίρνονται για τα σχολεία.

Η κυβέρνηση, που μειώνει με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση των σχολείων, επιδιώκει να πετάξει την ευθύνη από πάνω της με το βλέμμα στραμμένο στην αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας, που ο διευθυντής για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες είτε θα απευθύνεται στους γονείς που και πάλι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή και σε χορηγούς όπως προβλέπεται πλέον και σε νόμο της προηγούμενης Υπ. Παιδείας (ν. 4692/20 που θεσμοθετεί την αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα).

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας πρέπει να πάρει μέτρα ώστε και να διατηρηθούν οι Σχολικές Επιτροπές αλλά και να συστήσει Επιτροπή για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καταργούμενης ΔΕΠ.

Άλλωστε η διατήρηση Σχολικών Επιτροπών σε Δήμους με πάω από 100 σχολικές μονάδες προβλέπεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. 5056/2023: «Με διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, ύστερα από απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται έως τις 31/03/2024, μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σχολικές επιτροπές σε δήμους στους οποίους λειτουργούν συνολικά περισσότερες από εκατό (100) σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.» Αντίστοιχα η σύσταση Επιτροπής προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 30 του ίδιου νόμου.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

• Ποια μέτρα θα πάρει, δεδομένου και των προθεσμιών, για τη διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών και της σύσταση επιτροπής παρακολούθησης των αρμοδιοτήτων της καταργούμενης ΔΕΠ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *