Στέφανος Γκίκας: «Η Άνοδος των Ακροδεξιών Κομμάτων και των Ευρωσκεπτικιστών Αποτελεί το Μεγάλο Κίνδυνο των Επερχόμενων Ευρωεκλογών»

Επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποίησε την Κυριακή 18/2/2024 ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ, οι περιπέτειες ενός οράματος» στο Ξενοδοχείο Corfu Palace, όπου ο κ. Γκίκας ήταν ένας εκ των ομιλητών.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής και στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.

Με αφορμή τους πολέμους εγγύς της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Νίκαιας που υπεγράφη στις 26/2/2001 η οποία προέβλεπε μεταξύ των άλλων την ενίσχυση της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, συνέχισε ο κ. Γκίκας, παρά το γεγονός ότι όλοι περίμεναν πως θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός αμυντικός βραχίονας που θα ήταν ίσως αντίστοιχος του ΝΑΤΟ και θα έδινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να έχει σημαντική φωνή στα γεωπολιτικά δρώμενα, ανάλογη της οικονομικής της ισχύος, εντούτοις αυτό δεν έχει συμβεί στο μέτρο που θα περίμεναν οι οραματιστές της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Αυτό όπως είπε ο κ. Γκίκας, είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει η Ευρώπη την στιβαρή αντίδραση που θα έπρεπε, απέναντι σε κρίσεις όπως στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τώρα στη Μέση Ανατολή.

Η μόνη φορά που η Ευρώπη αφυπνίστηκε, ήταν όταν πριν από δύο χρόνια η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και με ταχείες διαδικασίες τα κράτη μέλη αποφάσισαν ομόφωνα να βοηθήσουν την Ουκρανία και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Η προώθηση της ανάγκης για ένα ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα της ΕΕ είναι ένας λόγος, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, που η επόμενη Ευρωβουλή είναι σημαντική.

Άλλος λόγος για τον οποίο έχει σημασία η σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής είναι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Αντιευρωπαϊκοί λαϊκιστές θα κυριαρχήσουν σε 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γκίκας τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, αφού υπάρχουν και διακηρύξεις κομμάτων όπως αυτή του AFD της Γερμανίας που μιλούν για μια ιεραρχικά δομημένη και εθνοτικά ομοιογενή κοινωνία η οποία θα εποπτεύεται από ένα πανίσχυρο σύστημα-κράτος, κάτι που παραπέμπει σε αυταρχικά συστήματα που η ανθρωπότητα θέλει να ξεχάσει.

Γι’ αυτόν το λόγο, τόνισε ο κ. Γκίκας, οι 100 ημέρες που απομένουν μέχρις τις Ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό διάστημα για να αφυπνιστούν τα δημοκρατικά κόμματα του πολιτικού ρεύματος, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να αποτρέψουν τη σύνθεση μιας Ευρωβουλής γεμάτης με ευρωσκεπτικιστές που θα μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Επομένως, συνέχισε ο κ. Γκίκας, οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στο αυριανό Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να είναι γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων, ικανοί να προσεγγίσουν τους πολίτες και να τους μεταδώσουν το πραγματικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών. Ένας τέτοιος είναι ο Δημήτρης Τσιόρδας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *