Η Άγκυρα συνεχίζει την άκαμπτη στάση της. Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Ο Φεβρουάριος είναι μεστός διπλωματικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σε λίγες ώρες οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτείων, όπου και θα συζητηθεί η περαιτέρω διεύρυνση της αμυντικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών – που βιώνουν την καλύτερη περίοδο στις μεταξύ τους σχέσεις – αλλά και οι κίνδυνοι και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ερυθράς Θάλασσας.
Από την άλλη, η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει πληγές του παρελθόντος, τόσο απέναντι στις ΗΠΑ, π.χ. με την συγκατάθεσή της για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να γεφυρώσει χάσματα με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με την Αίγυπτο, την οποία επισκέπτεται ο Προέδρος Ερντογάν την άλλη εβδομάδα μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.
Όμως σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά η Άγκυρα συνεχίζει την άκαμπτη στάση της.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, μετά την Βαλκανική του περιοδεία, επισκέφτηκε την Λιβύη σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, αφού είναι πολύ πρόσφατη η κίνηση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης να κηρύξει «Συνορεύουσα Ζώνη» αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο. Και τούτο διότι, όχι μόνον κλείνει παρανόμως τον κόλπο της Σύρτης και χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης, αλλά οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει ακολουθούν – προκλητικά – την οριοθέτηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019.
Βεβαίως η Ελλάδα απάντησε με εμπεριστατωμένο τρόπο στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία της Λιβύης, όμως δεν παύει να είναι μια πράξη που έγινε προφανώς σε συνεννόηση και με προτροπή της Άγκυρας. Και βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον το επόμενο βήμα, που αν είναι η συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης «σε πολλά πεδία στον τομέα της Ενέργειας», όπως είπε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Α. Μπαϊρακτάρ, ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα…
Έπειτα, μόνον τυχαία δεν ήταν η έκδοση της NAVTEX την περασμένη Δευτέρα 29-1-2024, όπου ο Σταθμός της Σμύρνης χωρίς να αναφέρεται σε κάποια Ελληνική αναγγελία, δηλώνει ότι όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου από τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι το Καστελόριζο είναι σε «καθεστώς αποστρατικοποίησης» και ότι καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να διεξάγεται στα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών!
Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα πολύ σωστά βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Πολύ σωστά παραμένει προσηλωμένη στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα το οποίο προσαρμόζεται στις νέες απειλές και στις νέες μορφές πολέμου και φυσικά στο ψηφιοποιημένο περιβάλλον και στις νέες τεχνολογίες. Και πολύ σωστά ισχυροποιεί τους διπλωματικούς της δεσμούς με τις σημαντικές χώρες της περιοχής και κάνει με δυναμικό και ωφέλιμο τρόπο ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Άλλωστε είναι προφανές ότι η «Άνοιξη» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα είναι μακρά…

* Βουλευτής Κέρκυρας (ΝΔ), Αντιπρόεδρος ΔΕ Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Δημοσιεύτηκε στις 13/2/2024 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *