Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί από τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών!

Ερώτηση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Αλέξανδρου Αυλωνίτη. Ο αλγόριθμος που υπολογίζονται τα οργανικά κενά δημιουργεί πλασματική εικόνα και ελαχιστοποιεί τις οργανικές θέσεις που είναι διαθέσιμες για διορισμούς και μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης, ακόμα και αν συμπληρώνουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, ενώ δίνεται άλλοθι στην κυβέρνηση να μην πραγματοποιεί τους απαραίτητους διορισμούς για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Ολόκληρη η ερώτηση εδώ:

Ερώτηση

Προς τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών

Το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ βασίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση, ο τρόπος που προσδιορίζονται τα οργανικά κενά για μετάθεση και για διορισμό προξενεί πολλά προβλήματα, τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα οργανικά κενά, μετατρέπει πολλά από αυτά σε λειτουργικά κενά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλασματική εικόνα και να ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις που είναι διαθέσιμες για διορισμούς και για μεταθέσεις εκπαιδευτικών.
Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων τους, ακόμα και αν συμπληρώνουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, ενώ δίνεται άλλοθι στην κυβέρνηση να μην πραγματοποιεί τους απαραίτητους διορισμούς για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες κενά (μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί πάνω από 50.000 αναπληρωτές), τα περισσότερα εκ των οποίων, στην πραγματικότητα, είναι οργανικά, καλύπτονται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό σημαίνει ότι στα δημόσια σχολεία ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών που αγγίζει το 1/3 σε πολλούς συλλόγους διδασκόντων, είναι κάθε σχολική χρονιά διαφορετικό.
Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτερου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων.

Επειδή το υπάρχον νομικό καθεστώς που διέπει τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών και τον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων

Επειδή χιλιάδες εκπαιδευτικοί (για φέτος, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, είναι περίπου 11.500) δεν έχουν τη δυνατότητα μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων τους, ακόμα και αν συμπληρώνουν πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των οργανικών κενών και να μειώσει τον ανώτερο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, με σκοπό την ενίσχυση και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου;
2. Τι προτίθεται να πράξει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλεί το σημερινό καθεστώς υπολογισμού των οργανικών κενών στη λειτουργία των σχολείων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους, με οργανική θέση στη Διεύθυνση που αιτούνται μετάθεσης και να διοριστεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών;

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *