Δίνοντας χρόνο στην Τουρκία ..ακόμα και για δικό της μαχητικό αεροσκάφος..γράφει ο Ιωάννης Χρυσογονίδης Νομικός

 “Αεροσκάφος  TAI TF Kaan, 5ης γενεάς και που το πάει η επί 21 χρόνια διοικούμενη από τον Erdoğan Τουρκία  ;  ( 2003 – 2024 ) “
Στα τουρκικά Kan σημαίνει : αίμα .
Όμως το ομόηχο Κaan ( με μακρά/ τραβηγμένη προφορά του a ) σημαίνει Χαγάν (Μογγολικά: хаан, Khaan, Κινέζικα: 可汗, Τουρκικά: Kağan, Περσικά: خاقان) , δηλ. συνώνυμος τίτλος με του Αυτοκράτορα που κυβερνά Χαγανάτο ή Αυτοκρατορία.
Το θηλυκό ισοδύναμο είναι Hatun, με ρίζα τη λέξη χwatāw της Σογδιανής, που προέρχεται από το Ελληνικό Αutokrátōr !! ( σχετ. HW Bailey, Etymology of Xiongnu Names σελ. 35)
Η κοινή δυτική απόδοση είναι μεγάλος Χάν, ιδίως στην περίπτωση της Μογγολικής αυτοκρατορίας και είναι μετάφραση του Их Хаан. Στα Ελληνικά αποδίδεται και ως Χαγάνος.
Αυτό είναι τ’ όνομα του Τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου 5ης γενεάς, TAI TF Kaan, που ελπίζουν ( με ξένη μηχανή) να πετάξει/ παραδοθεί το 2028.
Βεβαίως και οι ίδιοι δεν το πολύ πιστεύουν πως θα ολοκληρωθεί το project , εν τούτοις έχουν πολεμική βιομηχανία και ναυπηγούν αδιάκοπα , πολεμικά πλοία, με στόχο υπεροπλίας και εξαγωγών το 2030.
Πριν τους ειρωνευτούμε, εμείς, τι κατασκευάζουμε ;”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *