Επερώτηση Σωτήρη Κουρή για την Φοιτητική Εστία Λάσσης Αργοστολίου

Στα πλαίσια της στήριξης των Σχολών του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ το 2011 όταν δημιουργήσαμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ με περιφερειάρχη τον κ Σπύρο Σπυρου στο Αναπτυξιακό μας σχεδιασμό είχαμε και την δημιουργία εστιών για την φιλοξενία των απόρων φοιτητών . Αυτό αποτελούσε ένα από τους στόχους μέσα στην γενικότερη πολιτικη μας στήριξης τόσο των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της ΠΙΝ ( ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ) , όσο και των τοπικών κοινωνιών .

Η ύπαρξη των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ στην Λάσση Αργοστολιου αποτέλεσε για μας στόχο , για την απόκτηση της και την μετατροπή της σαν ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ η οποία θα φιλοξενούσε άπορους φοιτητές των σχολών του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ τόσο στο Αργοστόλι , όσο και στο Ληξούρι .

Πράγματι έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες προς την Διοίκηση του ΕΙΝ ( ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ) με την ουσιαστική στήριξη του τότε βουλευτού Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ Σπυρου Μοσχοπούλου και συμφωνήθηκε η παράδοση της Μαθητικής Εστίας της Λάσσης μαζί με όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το οικόπεδο για 30 έτη ( έως το 2041 ) με σκοπό την μετατροπή της από την ΠΙΝ σε φοιτητική Εστία .

Υλοποιώντας την Προγραμματική αυτή σύμβαση η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της ΠΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ εκπόνησε την μελέτη επισκευής του κτιρίου , η οποία περιελάμβανε , μόνωση της στέγης και τοποθέτηση κεραμιδιών , αλλαγή πορτών και παραθύρων , αλλαγή όλων των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του κτιρίου και δημιουργία 50 δωματίων δίκλινων με λουτρό και ντουλάπα . Η διαμόρφωση αυτή θα άφηνε τους κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους του κτιρίου όπως έχουν . Ο προϋπολογισμός του εργου για την επισκευή και για την δημιουργία των 25 πρώτων δωματίων ανήρχετο σε 250.000€ . Εντάξαμε το έργο στο Τεχνικο Προγραμμα της ΠΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ , και εκδώσαμε τίς σχετικές άδειες όπως μας κατεύθυνε η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ. ( Άδεια μικρής κλίμακας) .

Ακολούθως προκυρήξαμε το έργο και ανακηρύχθηκε ανάδοχος . Μία παρατήρηση του Ελεκτικού Συνεδρίου για την έκδοση οικοδομικής άδειας καθυστέρησε την έναρξη της εργολαβίας υλοποίησης της πρώτης φάσης διαμόρφωσης του κτιρίου σε Φοιτητική

Εστία.

Εκεί αφήσανε το έργο όταν παραδώσαμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ στην Νέα Περιφερειακη Αρχή του κ Θ. Γαλιατσάτου .

Το έργο από τότε εχει παγώσει παρά τις τότε διαβεβαιώσεις του και τις απαντήσεις του κ Π. Δρακουλόγκωνα στις επερωτήσεις μου ότι θα συνεχιστεί το έργο . Πέρασαν 5 χρόνια και ακόμα αλλά 4 χρόνια από την δίκη σας Περιφερειακη Αρχή κ Περιφερειάρχης και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου τόσο σε Εσάς όσο και στον κ Τραυλό η κατάσταση παραμένει στάσιμη .

Έτσι παραμένει μία κατάσταση 9 χρόνια τώρα χωρίς να βλέπουμε προθέσεις και σκοπούς για την υλοποίηση από την ΠΙΝ της συμφωνίας παραχώρηση της Μαθητικής Εστίας της Λάσσης σε ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ .

Επειδή η ανάγκη στέγασης των φοιτητών του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ είναι πλέον επιτακτική για την επιβίωση των σχολών του στο Αργοστόλι , γιατί είναι πλέον αδύνατη η εύρεση στέγης τόσο στην πόλη όσο και στα περίχωρα της πόλης , για τους φοιτητές, οι οποίοι επιζητούν μεταγραφή για να φύγουν απο τις σχολές του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ .

Επειδή οι νέοι προγραμματισμοί του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και τις ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για την δημιουργία Εστιών ειναι χρονοβόροι ( θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για μελέτες , αδειοδοτήσεις και υλοποίηση).

Επειδή οι παράπλευρες σημερινές λειτουργίες που υπάρχουν μέσα στο κτίριο , Δημόσιο ΙΕΚ , Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου , με την εγκατάσταση και των φοιτητών θα αναβαθμιστούν αμφότεροι και στην ποιότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ύπαρξη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού .

Επειδή παρά τις επανηλλειμένες επιστολές του κ Πρύτανη για το θέμα αυτό δεν έχετε εκφράσει ακόμη τις προθέσεις σας .

Ερωτάσθε κ Περιφερειάρχης ,

Σκέπτεστε να προχωρήσετε στην επισκευή και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην μετατροπή του σε Φοιτητική Εστία , όπως άλλωστε η Σύμβαση Παραχώρησης η απλά το έχει εγκαταλείψει στην τύχη του όπως έχετε κάνει 4 χρόνια τώρα ακολουθώντας το παράδειγμα του τ. περιφερειάρχη κ Θ. Γαλιατσατου ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *