..Η φίλη Τουρκία…είναι δυνατόν?? γράφει ο Ιωάννης Χρυσογονίδης Νομικός

Κινήσεις για την ενεργοποίηση της Τουρκολιβυκής Συμφωνίας του 2022 που προβλέπει έρευνες και εξορύξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης όπως αυτές παράνομα έχουν διαμορφωθεί από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, δρομολογεί η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, αδελφός του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, βρέθηκε στην Τρίπολη για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης, την οποία οργάνωσε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά….H κρίση του «Malene Ostervold», το Νοε. 2008
Σε επίσκεψή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στην Τρίπολη της Λιβύης ανέφερε ότι δρομολογούνται ενέργειες για έρευνες και εξορύξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης όπως αυτές παράνομα έχουν διαμορφωθεί από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Τουρκία ετοιμάζει πετρελαϊκές έρευνες στη Μεσόγειο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή που έλαβε χώρα η «Κρίση του Νοεμβρίου 2008.» Το αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές θα φανεί το επόμενο διάστημα αν λάβουμε υπόψη και τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Διακήρυξη τω Αθηνών που υπογράφηκε πρόσφατα.
Αξίζει όμως να επισημάνουμε κάποια στοιχεία για την κρίση του 2008 που δεν είναι ευρέως γνωστή και ενδεχομένως ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησε στην αποστρατεία του τότε Α/ΓΕΕΘΑ.
Τον Νοέμβριο του 2008, οι Τούρκοι έστειλαν για έρευνες το μισθωμένο Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» στην ελληνική  υφαλοκρηπίδα, νότια από το Καστελόριζο, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ». Στην περιοχή έσπευσε κατόπιν σχετικής εντολής του ΓΕΕΘΑ η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής», που ενημέρωσε δια του ασυρμάτου το νορβηγικό πλοίο ότι πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αντί όπως να απαντήσει ο Νορβηγός Πλοίαρχος, απάντησε ο Τούρκος κυβερνήτης της Φρεγάτας, λέγοντας ότι το πλοίο είναι ερευνητικό, εφοδιασμένο με άδεια από την Τουρκία και ότι η υφαλοκρηπίδα δεν είναι ελληνική. Η ανταλλαγή μηνυμάτων δια του ασυρμάτου συνεχίστηκε για πολλές ώρες. Τελικά, μετά από διαβήματα της Αθήνας στην Άγκυρα και με εντολή του Νορβηγού Πρέσβη το ερευνητικό πλοίο αποχώρησε.
Μετά την κρίση στον ιστότοπο Wikileaks διέρρευσε έγγραφο με συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ (Haydar Berk), που έκανε παράπονα στον Αμερικανό Επιτετραμμένο στην Άγκυρα για τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ, επειδή τόλμησε να στείλει στα 50 μέτρα από το νορβηγικό σκάφος την Κανονιοφόρο «Πολεμιστής» και να απειλήσει με βύθιση το ερευνητικό πλοίο.
Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ο Στρατηγός Δ. Γράψας και μετά από μερικούς μήνες αποστρατεύτηκε.
Για την ξαφνική αποστρατεία τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται στο βιβλίο του για «Μια νέα εξωτερική πολιτική», ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης.  Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 370 :
«Ο κ. Γράψας αντικαταστάθηκε άνευ αιτιολογίας 8 μήνες πριν λήξει η θητεία του (τέλος Ιουλίου 2009), αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή Μάρτιο – Απρίλιο 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.
Σχεδόν τίποτα δεν είναι επισήμως γνωστό για το επεισόδιο, όπως και το γιατί ο στρατηγός παραιτήθηκε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος” με άκρα αξιοπρέπεια και άνευ σχολίου, αλλά και γιατί ο Τύπος δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τις εξής φημολογούμενες, μη επιβεβαιωθείσες, αλλά αληθοφανείς πληροφορίες που φέρουν τους Τούρκους αλλά, ιδίως, τους Αμερικανούς ως εκφράσαντες διαμαρτυρίες εναντίον του στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών.
Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι ο στρατηγός δημιουργούσε (με τις αμφίβιες μονάδες κατάλληλα οπλισμένων καταδρομέων που έβγαιναν αιφνιδιαστικά σε διάφορα ξερονήσια) «προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του στρατηγού.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *