ΚΚΕ ΤΕ Κέρκυρας: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την απεξάρτηση

Με επιτυχία, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που στόχο έχει να καταργήσει τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα, να ιδιωτικοποιήσει την απεξάρτηση και να επιταχύνει την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Στην κεντρική ομιλία ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών – Εξαρτήσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ανέπτυξε τις Θέσεις του Κόμματος για την πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ ορθώνει μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά – ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις – ενάντια στον ατομικό τρόπο φυγής από μια ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο νέος άνθρωπος – ενάντια στην πολιτική της αστικής τάξης που και στο φαινόμενο των ναρκωτικών απλά προσπαθεί να διαχειριστεί την χρήση και την εξάρτηση, μια πολιτική που συντηρεί συνειδητά το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Τα κόμματα της αστικής τάξης έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί γιγαντώνεται το φαινόμενο της τοξικομανίας και στη χώρα μας, γιατί αθωώνουν τα ναρκωτικά στις νεανικές συνειδήσεις επιδιώκοντας από την μία να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου – και από την άλλη κοινωνική καταστολή.

Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας από το ΕΠΙΨΥ δείχνουν ότι σχεδόν 1 στους 4 εφήβους αναφέρει πως είχε κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, με μακράν δημοφιλέστερη την κάνναβη (22%) με την Κέρκυρα να καταγράφει πανελλαδική πρωτιά στη χρήση κάνναβης στις μαθητικές ηλικίες με πάνω από 20% των μαθητών να δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή του με το 2% των μαθητών να έχει δοκιμάσει κάνναβη πριν τα 13 έτη.

Εκτός από την νομιμοποίηση της κάνναβης, τα αστικά κόμματα συμφωνούν – ταυτίζονται – και αλληλοσυγχαίρονται για τον τρόπο αντιμετώπισης της τοξικομανίας ή καλύτερα να πούμε στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν απλά το πρόβλημα. Αφού σιγά σιγά αποσαθρώνουν πρόληψη – θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, τώρα για να διαχειριστούν την τοξικομανία ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη “μείωση της βλάβης”.

Στον αντίποδα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με επιστημονικότητα μελετάμε διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών, διαμορφώνοντας τις θέσεις μας από μια βασική αφετηρία: ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ως κοινωνικό ον πρέπει να είναι και πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής – της κοινωνικής παραγωγής – της κοινωνικής εξέλιξης.

Από αυτή την αφετηρία λέμε ξεκάθαρα όχι σε όλα τα ναρκωτικά – δεν μπαίνουμε στη στρεβλή λογική τους διαχωρισμούς τους σε “σκληρά – μαλακά” – του διαχωρισμού του χρήστη σε “λειτουργικού – μη λειτουργικού”.

Για το ΚΚΕ πρωτεύον δεν είναι ποια ουσία επιλέγει ένας νέος άνθρωπος για να “ξεφύγει” ή καλύτερα να γίνει “δέσμιος” – με ποια ουσία “φτιάχνεται” ή τελικά “χαλιέται”, αλλά πρωτεύων είναι ποια είναι η αιτία που τον στρέφει στις ουσίες – όποια κι αν είναι αυτή. Ποια είναι η αιτία που τον οδηγεί στην αποκοινωνικοποίηση, στην απόσυρση μέσω της οποιασδήποτε ουσίας. Για αυτό λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά γιατί δεν υπάρχουν “σκληρές ή μαλακές” αιτίες που με στρέφουν σ αυτά.

Το νέο ιδεολόγημα περί “λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη” είναι ένα ιδεολόγημα που από πίσω του έχει την ανάγκη νομιμοποίησης κάποιων ναρκωτικών ουσιών και πρώτιστα της κάνναβης λόγω της μεγάλης κερδοφορίας που μπορεί να αποφέρει. Παράλληλα στοχεύει και στην κοινωνική καταστολή. Με αυτό το ιδεολόγημα θέλουν να αθωώσουν τη χρήση – να βάλουν ζυγαριά στο πόσο μπορείς να κάνεις χρήση με μοναδικό γνώμονα να είσαι λειτουργικός – παραγωγικός – ανταγωνιστικός και να μην αντιδράς.

Όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν καθαρά την υψηλή συνάφεια που έχει η χρήση και η εξάρτηση με την ανεργία, τη σχολική διαρροή, με τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, με την υποκουλτούρα ως τρόπο ψυχαγωγίας, με την εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος, όπως η Παιδεία ή Υγεία. Τα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλισμός είναι αναγκαία συνθήκη για να εμφανιστεί και να εξαπλωθεί το φαινόμενο των ναρκωτικών.

Σήμερα σχεδόν 1 στους 2 χρήστες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπείας ήταν μακροχρόνια άνεργοι πριν τη χρήση, το 45% έχει εγκαταλείψει τη βασική μόρφωση πριν την εξάρτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημένων γυναικών έχει σχέση με την πορνεία.

Στον καπιταλισμό λοιπόν τα ναρκωτικά ικανοποιούν δύο θεμελιώδεις λειτουργίες του. Από τη μία την κερδοφορία και από την άλλη την κοινωνική αποξένωση, την κοινωνική καταστολή και αδράνεια τμημάτων κυρίως της νέας γενιάς. Πάνω σε αυτές τις δύο θεμελιώδεις αρχές για το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα έρχεται και αναπτύσσεται ένα παρασιτικό κομμάτι της τουριστικής πίτας – ο ναρκωτουρισμός που αγγίζει και την Κέρκυρα.

Το παραστατικό φαινόμενο της τουριστικής προβολής μιας περιοχής όχι για τις φυσικές ομορφιές της όπως η αντικειμενική ομορφιά που έχει η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος – αλλά ότι Ζάκυνθος είναι μόνο ο Λαγανάς, Κέρκυρα είναι μόνο ο Κάβος, Ρόδος είναι μόνο το Φαληράκι ή Κρήτη είναι μόνο τα Μάλια, σχετίζονται άμεσα με την ανάγκη του τουριστικού κεφάλαιου να βλέπει άμεσο, γρήγορο και υψηλό κέρδος στην ταύτιση μιας περιοχής αποκλειστικά και μόνο με το συνδυασμό της έντονης διασκέδασης με την παράλληλη χρήση ουσιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι Κρήτη, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, και Ρόδος είναι στις περιοχές με αυξητική χρήση ουσιών στις μαθητικές ηλικίες πάνω από τον μέσο όρο της χώρας.

Και το φαινόμενο του ναρκωτουρισμού επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει λοιπόν η κοινωνική δομή και οι σχέσεις παραγωγής για τη ροπή προς τη χρήση – πάνω σ αυτή τη βάση αντιλαμβανόμαστε ότι η απελευθέρωση του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση, θα απελευθερώσει και τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον και πρωταγωνιστή της κοινωνικής ζωής, από την ανάγκη να στραφεί στις ψυχοδραστικές ουσίες.

Ως ΚΚΕ διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στον μονοπάτι των ναρκωτικών – και κίνητρο να διαμορφώνει για θεραπεία, αλλά να βρίσκει δημόσιες και δωρεάν δομές για να απεξαρτηθεί – για να βαδίσει και πάλι στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής. Για αυτό διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη και έρευνα οι οποίες θα συνδέονται με μια λεπτή κόκκινη γραμμή – που είναι οι αιτίες του φαινομένου. Για αυτό οι θέσεις μας έχουν στο επίκεντρο τον χρήστη σήμερα.

Τελειώνοντας ο Π. Κατηφές τόνισε ότι η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ παλεύει για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, άρα για μια κοινωνία που τα ναρκωτικά δε χωρούν γιατί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του δε μπορούν να είναι στο περιθώριο. Λέμε καθαρά σε κάθε νέο άνθρωπο: Πρόοδος είναι να κρατάς τη ζωή στα χέρια σου, όχι να την παραδίνεις!

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων της απεξάρτησης και θεραπευτικών προγραμμάτων. Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε κοινή συνισταμένη υπήρξε η ανάγκη να στηριχθούν τα δημόσια δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα, να ιδιωτικοποιήσει την απεξάρτηση και να επιταχύνει την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *