Σφυροκόπημα ΗΠΑ-Βρετανίας κατά των Χούθι, με αντίποινα απειλούν οι αντάρτες -Κίνδυνο ανάφλεξης βλέπουν αναλυτές

Ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται μετά τις επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας ΗΠΑ και Βρετανίας κατά στρατιωτικών βάσεων των Χούθι στην Υεμένη, που ορκίστηκαν εκδίκηση, ενώ μαίνεται για πάνω από τρεις μήνες ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πλήγματα των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων έπληξαν πάνω από 60 στόχους σε 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, ανάμεσά τους εγκαταστάσεις ραντάρ, αποθήκες όπλων, σημεία εκτόξευσης drone, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι των Χούθι δήλωσαν νωρίτερα ότι οι επιδρομές έπληξαν πολλές τοποθεσίες στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων και αεροδρομίων.

Ο Μπάιντεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων κατά των Χούθι
Η κίνηση αυτή ήταν ένα «σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ή δεν θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές του κόσμου», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια δήλωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω πλήγματα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε την κίνηση ως «περιορισμένη, αναγκαία και ανάλογη ενέργεια» μετά από εβδομάδες «επικίνδυνων και αποσταθεροποιητικών επιθέσεων» από τους Χούτι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κίνδυνος διάχυσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ο αντίκτυπος των επιθέσεων, που ξεκίνησαν γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα ώρα Υεμένης, στόχος τους ήταν ακρωτηριάσουν την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία.

Μπάιντεν: «Ικανοποίηση για την επιτυχία των αμυντικών πληγμάτων εναντίον των Χούθι στην Υεμένη»
Αλλά απειλούν να διευρύνουν μια σύγκρουση που ξεκίνησε με την φονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών ανταρτών Χούθι σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση σε αυτή τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς που κρατά ήδη τρεις μήνες να μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη ανάφλεξη. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν στην αρχική επίθεση της Χαμάς -η οποία άφησε νεκρούς 1.200 ανθρώπους- με μια καταστροφική αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν επανειλημμένα εξουδετερώσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *