Πινακοθήκη Δήμου Κ. Κέρκυρας: Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Θάνου Χρήστου, πρώτου Επιστημονικού Υπευθύνου της Πινακοθήκης

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Θάνου Χρήστου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 & ώρα 12:30 μ.μ. η Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Με τη συμπλήρωση δέκα ετών από την εκδημία του Θάνου Χρήστου, ο οποίος ουσιαστικά θεμελίωσε την Πινακοθήκη του Δήμου μας από τα μέσα της δεκαετίας ‘90 και την υποστήριξε ποικιλότροπα για δέκα περίπου χρόνια, το απελθόν Δ.Σ. της Πινακοθήκης ομόφωνα αποφάσισε τον Ιούλιο του 2023, την ονοματοδοσία της Αίθουσας Τέχνης (Κήπος του Λαού) σε Αίθουσα Τέχνης «Θάνος Χρήστου», όπως και τη διοργάνωση αφιερωματικής εκδήλωσης.

Θα μιλήσουν ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων Χρύσανθος Σαρλής και ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Παππάς, ενώ η Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Παράρτημα Κέρκυρας, Μαρίνα Παπασωτηρίου, θα παρουσιάσει την συμβολική, αφιερωματική έκθεση με χαρακτικά των Κερκυραίων καλλιτεχνών Σπύρου Αλαμάνου, Άγγελου Γερακάρη, Γιώργου Κεφαλληνού, Άριας Κομιανού και Σπύρου Πογιάγου, που είχαν δωρηθεί με τη φροντίδα του αείμνηστου Θ. Χρήστου.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Θάνος Χρήστου γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1960.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε και το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Κοινωνιολογία της Τέχνης, ενώ στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης, στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά (εκδ. Απόστροφος, Κέρκυρα, 2001).

Δίδαξε στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2002 υπηρέτησε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχικά ως Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιστορία της Τέχνης.

Με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο για την εξέλιξη της Ελληνικής και ιδιαιτέρως της Επτανησιακής Τέχνης, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Πινακοθήκης του Δήμου, συνέβαλε με αστείρευτο πάθος στην ανασυγκρότηση και την επέκταση του φορέα, με τη διοργάνωση πολλών περιοδικών εκθέσεων, Κερκυραίων καλλιτεχνών και όχι μόνο, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Είχε αναλάβει το έργο οργάνωσης του Ιδρύματος Χαρακτικής “Άρια Κομιανού” το οποίο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο, τον Απρίλιο του 2013, με σκοπό την έκθεση των έργων της χαράκτριας, τη μελέτη και προαγωγή της χαρακτικής τέχνης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *