…Η Σούδα της Βορείου Ελλάδας.. γράφει ο Ιωάννης Χρυσογονίδης Νομικός

…”Η Αλεξανδρούπολη, όμως, δεν θα έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία εάν με επίκεντρο το λιμάνι της δεν λειτουργήσει σύστημα συνδυασμένων μεταφορών, με την υποστήριξη του σιδηροδρόμου (κυρίως), όπως έχει εξαγγελθεί. Χωρίς τα τρένα που θα μεταφέρουν ταχύτατα τα φορτία βόρεια, η Αλεξανδρούπολη θα πέσει «κατηγορία», λειτουργώντας ως ένα απλό περιφερειακό λιμάνι, για ψαροκάικα, άντε και για τοπικές μεταφορές. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, ή μάλλον τα ελληνικά.
Το έργο της αναβάθμισης (ηλεκτροκίνηση, διπλή γραμμή) της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μέχρι τα βόρεια σύνορα, στο Ορμένιο, όπου θα «κουμπώσει» με το σύγχρονο βουλγαρικό δίκτυο, δείχνει να οδεύει στις ελληνικές καλένδες. Οι μελέτες έπρεπε να είναι έτοιμες το 2023, να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2024 και να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2028. Σχεδόν τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα που προορίζονταν για το δίκτυο του Εβρου θα μεταφερθούν σε αυτό της Θεσσαλίας, που υπέστη πλήγμα με την τραγωδία των Τεμπών.
Η γραμμή έχει πάψει να λειτουργεί, έστω και με την υφιστάμενη μορφή, και επ’ αυτού ερίζουν οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες. Από τον ΟΣΕ διαρρέουν ότι ευθύνεται η έλλειψη τροχαίου υλικού της Hellenic Train. Σύμφωνα όμως με την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, το πρόβλημα οφείλεται στη «μη λειτουργία και φύλαξη δεκάδων αυτόματων ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων, την ευθύνη των οποίων έχει ο ΟΣΕ». Με αυτά και με άλλα, πάμε να κάψουμε οι ίδιοι ένα ισχυρότατο γεωπολιτικό χαρτί, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *