Δημήτρης Μπιάγκης : Δυο μέτρα και σταθμά στα κριτήρια απαλλαγής διδάκτρων από τα προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με θέμα την «Απαλλαγή Διδάκτρων από προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στα Α.Ε.Ι της επικράτειας»

Στον νέο νόμο 4957/Α/141/21.07.2022, στα κριτήρια απαλλαγής, εκτός από το εισοδηματικό κριτήριο προστέθηκε και αυτό της Αριστείας, δείχνοντας ότι το πνεύμα του νόμου υποστηρίζει την απαλλαγή διδάκτρων σε αριστούχους και οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα πραγματοποίησης υψηλού επιπέδου σπουδών και εξειδίκευσης, που άλλως δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Απουσιάζει όμως οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με το οικογενειακό ισοδύναμο εισόδημα (παρά την έκδοση της υπουργικής απόφασης με Αριθμ. 108990/Ζ1/2022 ΦΕΚ 4899/Β/16-9-2022), δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος που εφαρμόζεται (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο), για τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων φοιτητών ως εξαρτώμενα μέλη για την απαλλαγή διδάκτρων από τα (ΠΜΣ) είναι λανθασμένος, δεδομένου ότι εξετάζεται αθροιστικά το οικογενειακό εισόδημα χωρίς επιμερισμό με τα μέλη του νοικοκυριού (με την διαδικασία που ορίζει ο ΟΟΣΑ) και αυτό το συνολικό αθροιστικό εισόδημα συγκρίνεται με ισοδύναμο ατομικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *